eieren, revisited.

tok?

Een uitgebreid antwoord ontvangen op mijn vragen omtrent onze kippeneieren (zie alhier). Correcte mensen, daar bij CODA, waarvoor vriendelijken dank.

Wat het lood betreft lijken die mensen vooral de bodem als hoofdverdachte te beschouwen :

… want van nature bevat een bodem vrij veel lood, maar de planten nemen het zeer weinig op (als kippen gras pikken en opeten stelt dat een beperkt probleem). Kippen eten gronddeeltjes, en daarbij ook het lood dat er in zit, op. Bovendien eten kippen regenwormen die lood kunnen opstapelen. Of de bodem aangerijkt is zal moeten blijken uit de nog uit te voeren bodemanalyse. Normaal is dat niet het geval in uw streek. Het is echter voldoende dat er ooit oude houten ramen waarop loodverf zat in brand gestoken werden op de kippenweide om een accumulatie van lood in de bodem te verkrijgen.

Nog een opmerkelijk citaatje in dat verband:

We nemen niet zelf de stalen maar ik laat mij vertellen dat kippen die commercieel scharreleieren produceren, niet in contact komen met de bodem. Ze hebben een terrein met een harde ondergrond en krijgen wat houtkrullen, zagemeel of zand om in te scharrelen. Als je kippen in contact laat met grond dan loop je altijd een risico.

voor de overige zware metalen is er niks aan de hand: de concentraties in de eieren zijn een weerspiegeling van de natuurlijke bodemgehalten. Mn en Zn komen blijkbaar in relatief hoge natuurlijke concentratie voor in de bodem en dus ook in de eieren.

‘En de dioxines?’ zo hoor ik u denken. Wel, ook hier kán de oorzaak in historische vervuiling van de bodem door verbranding en/of storten van assen liggen. Wellicht zullen we meer weten éénmaal de bodemstalen geanalyseerd zijn. Desnoods de kippenren ophogen met propere grond ? (maar wie garandeert mij ‘propere’ grond…)
enfin, algemene conclusie:

” Als je de eieren dus zelf met mate consumeert (1 ei per week is niet veel) zijn er weinig problemen te vrezen, zelfs niet voor kinderen. Je mag de eieren niet in de handel brengen want dat is strafbaar gezien ze niet aan de normen voldoen.”

In de handel brengen doe ik overigens niet, ik geef ze gratis weg :-) Eitjes iemand? Gratis af te halen…

Dit bericht is geplaatst in dieren, just pictures met de tags , . Bookmark de permalink.

4 Responses to eieren, revisited.

 1. sart68 schreef:

  mooie foto! Met een telelens? Of geraak je er zo dicht bij?

 2. bart schreef:

  met een 180mm gemaakt. Mijn kippen zijn schandalig tam, ik had moeite om ze ver genoeg van me vandaan te krijgen. :-)

 3. Tokolosh schreef:

  als deze foto is van wie ik denk dat hij is … hij heeft het onderspit gedolven in de generatiekloof die hem van het aanstormende geweld scheidde. Ik heb hem dus gered van een natuurlijke dood … om hem gisterochtend zelf koud te maken, kwestie van het recht op hergebruik veilig te stellen. Met nogmaals dank, hij heeft de kippen gedurende twee (of was het drie) jaar met plezier onder zijn hoede genomen.

 4. bart schreef:

  @Tokolosh: you win soms and you lose soms hé. :-) Laat hem smaken.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.