vraatzucht

464dagpauwoogrups.jpg

Met vele tientallen doen ze zich dezer dagen te goed aan de alomtegenwoordige brandnetels. Het zijn rupsen van de Dagpauwoog, en ze hebben honger! Als volwassen dier een prachtige vlinder, en als rups een belager van brandnetels. Meer moet dat niet zijn van mij.
Nee, dan heb ik heel wat meer reserves bij onderstaande charel.

louche boktor

Een boktor, zoveel is duidelijk. Hij lijkt een beetje op een Kleine populierenboktor (Saperda populnea), maar is volgens mij toch nog iets anders. Wat precies weet ik nog niet, derhalve wordt hij met de nodige argwaan en bijhorend scheef oog bekeken, want sommige soorten boktorren zijn tot veel onaangenaams in staat als het op hout opvreten aankomt.

Dit bericht is geplaatst in dieren, just pictures met de tags , . Bookmark de permalink.

8 reacties op vraatzucht

 1. Margo schreef:

  Hallo Bart,

  ik denk dat ik mij vorige keer niet zo goed heb uitgedrukt. Op jou foto’s vind ik die insecten gewoon weg prachtig.
  Maar mijn voorkeur gaat toch eerder naar bloemen, planten,…
  En ja hoor, ik weet best als ik al die mooie bloemen en planten zie dat daar sommige insecten heel wat werk in steken. Tja, ieder z’n ding zeker.
  Groetjes en tot…

 2. speedy schreef:

  Rupsen vind ik akelig en heb er steeds moeite mee om in te zien dat daar zo’n prachtige vlinders uit voort komen.
  Als ze brandnetels eten is dat toch een goede daad.
  Nu zijn ze de natuur een beetje aan ’t verkwanselen met het massaal uitroeien van de processierups. Dat lukt nooit op deze manier.
  Ze kunnen niet alle bomen doen. Beter zouden ze zoeken naar een natuurlijke vijand van deze (het lijken wel buitenaardse) dingen.

 3. Hildegarde schreef:

  Ja, die zwarte rupsbanden ken ik. En inderdaad : die onderstaande is een gruwel ttz zijn kindertjes zijn het, vooral als je in een oud huis woont (zoals ik bv.) met lekkere oude dakbalken, houten vloeren, …
  Keitof dat Ketnet langskomt : goed onderwerp, al zal het -als ik even pessimistisch denk en dat doe ik maar heel even, hoor- niet veel baten voor al die kindertjes die al lang niet meer weten dat bloemen en bomen en insecten echt leven en die de ziel der dingen al verloren zijn (zoals je zegt : bah, die vieze kikker, … en door het niet-zorgende voorbeeldgedrag van volwassenen tegenover bomen, planten, …) Enfin, bij ons leeft alles, bij jullie leeft alles : houden zo :-)))

 4. Menck schreef:

  Nog nooit zag ik een boktor in levende lijve. Misschien maar beter ook, zo te lezen.
  Rupsen zijn me dan weer een pak meer bekend. Helaas heb ik de brandnetels niet, maar wel de diertjes. En dat resulteert zo nu en dan al eens in een verminkte plant, yep yep.

 5. Ann schreef:

  Hey Bart,
  een Boktor, nooit van gehoord, maar wel een mooi beestje om te zien. Die rupsen-foto vind ik echt geweldig, wie zou denken dat uit zulke beesten de mooie dagpauwogen komen ? Ikke zeker ni

 6. Caro schreef:

  De boktor heb ik nog nooit gezien, helaas wel al gehoord. Enkele jaren geleden hoorden we in en rond ons tuinhuis steeds een vreemd geknaag. Eerst dachten we dat het ons konijn was, maar het geluid bleek uit de deur van het tuinhuis te komen! Opzoekingswerk op internet leerde ons dat we met de boktor te doen hadden die al hele gangen uit de tuinhuisdeur geknaagd had. Gelukkig alleen uit de deur. Die is ondertussen vervangen en de boktor hebben we liever niet meer op bezoek.

 7. wen schreef:

  Heb ooit eens een compleet dak gebinde voor clienten van mij moeten vervangen. De boctor zat erin, je kunt hem beter maar op voorhand verdelgen voor hij eitjes legt.
  Als je in het hout een ovale opening ziet van een vijf milimeter ongeveer, alsof je er een nagel van 12 centimeter erin geklopt hebt en liefst een beetje schuin dan zit je er mee. Bij mijn houthandel zeggen ze dan afbranden die troep.
  Het zijn slimme beesten een gat erin en van binnen eten ze alles op, er blijft nog net iets over aan de buiten kant van de balk. Maar je prikt met een schroevendraaier dwars door je balk heen.

 8. vieze beestjes die boktorren,al ben ik zeer dierlievend

  maar in onze balken hebben we boktor met wat produkten

  kan men onze balken behandelen.

  graag een goede oplossing zonder de balken te moeten vervangen. met dank annie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.