nieuwe aanwinsten

Geen erf zonder pluimvee. Het mag u dan ook niet verwonderen dat we na onze verhuis naar Woubrechtegem zo goed als onmiddellijk een toompje kippen in huis (t.t.z. in de tuin) haalden, een milde schenking van nonkel Frank en tante Mia. Van een onbestemde mix waren ze, milde oerkiptoestanden, taai en argwanend. Veelvuldige ontsnappingen, wilde broedsels in het sparrenbos, vlooien bestrijden en kalkpoten behandelen waren dan ook ons deel. Gekweekt als de konijnen hebben ze, met voortreffelijke vol-au-vent als resultaat. Belachelijk veel eieren hebben ze gelegd, veel meer dan wij ooit zelf op kregen. Een positieve balans dus, maar toch iets teveel chaos. Vandaar dat het er nu iets georganiseerder aan toe gaat met onze wel-opgevoede Vlaanderse Koekoeks.

Het is natuurlijk niet bij kippen gebleven: parelhoentjes, kalkoenen, barberies en brandganzen, ’t is allemaal de revue gepasseerd en uiteindelijk op ons bord of dat van de plaatselijke vos beland.
En sinds een paar weken is er weer nieuw volk in de eigenwijze tuin: Ronquières kalkoenen, niet bedoeld om op te eten maar om er mee verder te kweken. De voortreffelijke principes van het Steunpunt Levend Erfgoed indachtig paren deze dieren het nuttige aan het aangename. Het is immers een zeer oud Belgisch ras dat zeker al vijf eeuwen geleden in Vlaanderen te vinden was. En ook in Noord Henegouwen, in de streek rond Ronquières was het een populair dier.
Ten gevolge van de twee wereldoorlogen was het ras grotendeels verdwenen, maar is nu weer algemeen verspreid. Niet in het minst omdat het een taai en zelfstandig ras is dat een winters stootje kan verdragen. De hennen broeden gemakkelijk en goed (broedtijd 28 dagen) en zijn goede moeders voor de kuikens. Klinkt goed, newaar?

ronquieres kalkoen

Momenteel zijn ze met drie, gekocht als dagkuikens, ondertussen al een maatje groter. Het is nog afwachten of het mannetjes of wijfjes zijn. Hopelijk zit er van elks ééntje bij, zodat er gekweekt kan worden. Zoniet, dan moet ik er nog ergens één op de kop zien te tikken.

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags . Bookmark de permalink.

2 Responses to nieuwe aanwinsten

  1. Menck schreef:

    Pas op: Ronquières kalkoenen slapen uitsluitend op een hellend vlak. :-)
    Mooie dieren. Succes met de kweek!

  2. Hildegarde schreef:

    Dat gaat wat decibels geven als die groot zijn :-)
    Maar een pluim voor de principes van het levend erfgoed !

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.