met de nodige argwaan

Op is op. En dan heb ik het over het gras op 1 van onze drie schapenweiden. Als ze dan met z’n negenen aan uw oren beginnen te mekkeren vanzodra ze uwe kop zien, dan is er geen ontsnappen meer aan en moeten ze naar een nieuwe weide verkast worden. Niet dat zoiets moeilijk is, integendeel: poortje openzetten en vooral zorgen dat je niet onder de voet gelopen wordt door de meute hongerige herkauwers die precies voor het eerst in hun leven gras zien, de totentrekkers.
Maar deze keer met een beetje gemengde gevoelens. Want op de weide waar ze tot nu toe stonden zijn ze tot nu toe gespaard gebleven van de blauwtong-knutten. En ook al ligt het graaslandje waar ze nu lopen er net naast, toch ben ik niet helemaal op mijn gemak. Totaal irrationeel wellicht, want twintig meter zal een hongerige knut niet tegenhouden. En toch…

(vingers gekruist houden)

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags . Bookmark de permalink.

4 reacties op met de nodige argwaan

 1. Menck schreef:

  Begrijpelijk dat je je zorgen maakt. Nog eventjes geduld en de knutten zullen het loodje leggen onder invloed van de steeds frisser wordende nachttemperaturen.

 2. warre schreef:

  “Er zijn 3 soorten knutten (Culicoides imicola, obsoletes,dewulfi en pulicaris). De knut is 1-2 mm groot. De volwassen knut leeft 14-21 dagen. Bij kouder weer kan hij een maand oud worden. Hij kan 1-2 km ver vliegen maar de wind kan hem wel tot 300 km ver dragen.De knut vliegt in de schemer en ´s nachts. Hij vliegt van april tot half oktober. De knut komt niet graag in stallen. Als hij er al zit dan moet hij met dieren meegelift zijn. Men gaat er vanuit dat de volwassen knut in de winter sterft en alleen de larven de winter overleven. De larven dragen het virus niet. Een ideaal gebied voor knutten is een omgeving waar dieren ´s nachts buiten zijn, met plassen en poeltjes verrijkt met mest en met beschutting tegen de wind (heggen). Men vermoedt dat in Nederland de knut Culicoïdes dewulfi een rol in de overbrenging van de ziekte speelt. Deze knut is aangepast aan het Europese klimaat en heeft een goede kans de winter te overleven.” Maar over die info beschik jij wss al langer…

 3. bart schreef:

  @Menck: ik hoop het. Ik zou niet graag mijn lamskoteltjes naar de fillistijnen zien gaan door een onnozele mug. (ja, bijwijlen ben ik door- en doorslecht ;-) )
  @Warre: neen, wat je hier schrijft is uitgebreider dan wat ik tot nu toe kon lezen. Dus bedankt alvast. En als ik zo lees mag ik al blij zijn dat mijn zwemvijver/poel er nog niet ligt. Maar 300 km actieradius… ja maat :-/

 4. warre schreef:

  Ik haalde de info van deze site (zal je wel interesseren denk ik ): http://www.schapendokter.nl/ Aangezien ik ook een stukje wei wou ‘beschapen’ ben ik mij allier en aldaar aan het informeren … maar die blauwetongkwestie doet mij twijfelen. Ik kijk de kat nog effe uit de boom en we zien wel.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.