muskusboktor

muskusboktor

Zie wat er nu mijn tuin komt binnengevlogen: een Muskusboktor (Aromia moschata). Een vier centimeter lange, glanzende métalisé klepper met nog eens even lange antennes op gemonteerd. Acht centimeter kever als het ware. Voorwaar een zeer schoon beest. (Maar rap! Moeilijk te fotograferen en al). Zijn naam heeft hij te danken aan klieren achterop zijn achterlijf, waar hij een naar muskus ruikend goedje produceert in een amechtige poging om van chemische oorlogsvoering te doen. Ultiem doel daarbij is zijn belagers afschrikken (pazop! ik stink! riektet niet? en ik smaak nog slechter dan ik ruik zenne! Allez, bol het nu maar af, stouterik). Maar dat kan ook verkeerd uitpakken, want nog niet eens zo heel lang geleden werden ze en masse gebruikt om sigarenkisten van een aantrekkelijk geurtje te voorzien, de dutsen.
Wilgenboktor, zo worden ze ook genoemd. Die naam hebben ze dan weer te danken aan de Xylofage (letterlijk: hout vretende) larven, die twee tot drie jaar op levend wilgenhout teren. Uiteindelijk verpoppen de larven tot volwassen kevers die in de zomermaanden op zoek gaan naar voedsel (hoofdzakelijk stuifmeel) en een partner. Door het zeldzamer worden van oude wilgen is ook de keversoort stilaan zeldzaam aan het worden. Enige tevredenheid om hun aanwezigheid is dus wel gerechtvaardigd. Maar aan de andere kant: tevéél larven kunnen een goeie boom om zeep helpen, en dat zie ik dan weer liever niet gebeuren. ’t is ook altijd iets met die beesten ;-) .

Dit bericht is geplaatst in dieren, just pictures met de tags . Bookmark de permalink.

9 reacties op muskusboktor

 1. Rafael schreef:

  Is een wilgenboktor geen ander beestje? Die heeft meer grijsbruingespikkelde dekschilden, zwart-wit gebandeerde voelsprieten, … en is wel eens te verwarren met een distelboktor.

 2. boezingenaar schreef:

  Just even gekeken op internet en de wilgenboktor is wel degelijk een muskusboktor.
  Mooie foto trouwens, alleen vindt ik dat je zijn métalisé schild niet zo goed kan zien hierop.

 3. boezingenaar schreef:

  Als ik trouwens op mijn naam klik via uw site dan krijg ik een error, dit komt omdat je de link naar mijn blog 2x voorzien hebt van http://. Kun je dit aanpassen aub? :-p Dit omdat de surfers van uw blog makkelijker naar de mijne kunnen gaan.

 4. speedy schreef:

  Eigenlijk een mooi beestje met die kleurtjes. En muskus is toch iets wat ze in dure parfums gebruiken?

 5. Rafael schreef:

  Hey, boezingenaar,
  Volgens mij zit het probleem niet bij Bart, maar ergens bij jou. De weblinks van Speedy en van mezelf werken wel zoals het hoort. In jouw link staat: http://http//flaurfonapics.wordpress.com, niet 2x http://, maar er is wel ergens een dubbele punt vergeten, waardoor de software de link niet als dusdanig herkent en er automatisch http:// voor plaatst. Ik denk dat een dubbelepunt erbij het probleem wel oplost…

 6. bart schreef:

  @rafael: google is uw beste vriend ;-)
  Er bestaat wel nog een andere soort, de Twee-ogige Wilgenboktor (Oberea oculata). Misschien doel je daar op?
  @boezingenaar: komt in orde.
  @speedy: inderdaad, die muskus halen ze uit klieren van één of ander zoogdier meen ik mij vaagweg te herinneren?

 7. boezingenaar schreef:

  @bart: uit de klieren van de muskusos mss?

 8. bart schreef:

  @boezingenaar: van het muskushert beweert wikipedia, maar blijkbaar wordt de stof nu in hoofdzaak synthetisch gemaakt.

 9. Rafael schreef:

  @bart, ik had inderdaad een andere soort voor, niet de wilgenboktor, maar de grote populierenboktor. Nu ja, ’t is ook een boom, hé ;-)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.