ecologische kippen

ecologisch kippen houdenZo goed als simultaan met onszelf heeft destijds ook een eerste toom pluimvee zijn intrek genomen in de eigenwijze tuin. Niet gehinderd door enige gestructureerde aanpak van onze kant is alles toch snel in de plooi gevallen en sindsdien leiden onze kippen een lichtjes paradijselijk leven met een extreem grote vrije uitloop en een groot, droog en comfortabel hok. Dagelijks voldoende voedsel, op z’n tijd proper water, ongediertevrije legbakken: rudimentair maar toch behoorlijk gesoigneerd. Een leven zoals de gemiddelde kip het zich maar kan wensen, quoi.
Het was dan ook eerder vanuit een algemene interesse dat ik mij onlangs het boekje ‘het ecologisch houden van kippen’, uitgegeven door VELT aanschafte. Maar zie: zelfs als ‘ancien’ valt er nog één en ander uit dit boek op te steken. Het durft wel eens anders zijn met gelijkaardige handboeken die zich al te vaak bij algemeenheden houden. Nog iets wat ik weet te appreciëren: er wordt ook niet rond de halfzachte pot gedraaid: kippen slachten hoort er voor de schrijvers van dit boek ook gewoon bij. Een realistische kijk op het buitenleven die bij VELT soms wel eens zoek lijkt.

Ik zit ondertussen nog maar halfweg in dit boek, en heb toch al enkele kleine verbeteringen in ons kippenhok aangebracht: meer slaapstokken, de ingang tot het hok een paar decimeter hoger geplaatst; kleine ingrepen die toch voor wat meer kippengeluk zorgen. En wie ben ik om dat die beestjes te ontzeggen. Ook de legbakken ga ik nog eens onder handen nemen, zodat ze wat meer afgeschermd zijn. Het hoofdstuk over voeding heb ik nog te goed, ik verwacht ook daar wel een paar praktische weetjes uit te kunnen halen. Niet enkel een boek voor de beginnende kippenhouder dus, ook geschikt voor wie al langer kippen houdt en het goed meent met zijn dieren. Meer info over dit boek vind je hier.

Dit bericht is geplaatst in dieren, further reading, in eigen tuin met de tags , . Bookmark de permalink.

9 reacties op ecologische kippen

 1. muggenbeet schreef:

  ik heb (als velt-lid) de boek over ecologische siertuinen. Heeft me ook geïnspireerd tot anders ‘tuinieren’ al was het grotendeels een bevestiging. Kippen heb ik evenwel niet.

 2. Menck schreef:

  Vroeger altijd kippen gehad, maar thans is daar geen ruimte meer voor (een tuin van slechts 7 are en een tomeloze floraliefde nopen tot het maken van keuzes). Maar dat kippen een ware verrijking zijn, staat als een paal boven water. Succes met de hoenderfamilie!

 3. speedy schreef:

  Heerlijk toch die kippen? Lekkere verse eitjes… yammie…

 4. annetanne schreef:

  Tja, de Velt-uitgaven kunnen wat mij betreft allemaal als epitheton ‘De Bijbel van…’ meekrijgen.
  Zowel hun moestuin-, als siertuin- als kippenboek worden hier met grote regelmaat tevoorschijn gehaald (dat wil zeggen, het ‘Handboek ecologisch tuinieren’ moet hier nauwelijks tevoorschijn gehaald worden. Is hier zowat tot ‘salontafelboek’ gepromoveerd want bevindt zich zowat continu ergens binnen hangbereik…)

 5. bart schreef:

  @Muggenbeet: dat boek heb ik ook al bijna twee jaar liggen. Jammer genoeg nog niet toe gekomen om er echt in te lezen. Probleem is een beetje dat het niet echt ‘bedlectuur’ is, en je er je gedachten moet bijhouden. Wat om 22u al wel eens wil tegenvallen.
  @Menck: Een keuze die van gezond verstand getuigd, want beter geen kippen dan te krap behuisde beestjes.
  @Speedy: nog om de paar dagen ééntje voor het moment, we komen er nog net mee toe .
  @Annetanne: je vergeet het schapenhoudersboekje en het kleinfruitboekje ;-)
  Ja, bij Velt maken ze degelijke handleidingen. Het enige wat ik jammer vind is dat ze in ‘seizoenen’ (=het ledentijdschrift, voor de niet-velters) soms wat utopisch doen waardoor een aantal goedmenende mensen afhaken omdat ze van zichzelf vinden dat ze telkens tekort schieten.

 6. Dirk schreef:

  Dat van die kippen had ik nog niet.
  De andere VELT-bijbels (vooral groenten) zijn bij mij al grijs van het vele lezen. Of zou dat komen omdat ik er dikwijls met vuile tuinhanden in blader als ik snel moeten weten hoe diep ik een wortel of een prei alweer moet zaaien?

 7. Artemis schreef:

  Dat kippen meerdere slaapstokken nodig hebben, wist ik ook niet.
  Hier lopen zes kippen rond die ook heel erg verwend worden.
  Als die VELT-boeken zo goed zijn, moet ik mij die toch ook eens aanschaffen. Bedankt voor de tip.

 8. Tom schreef:

  Eum… staat er ook iets in over krielkippen houden? Wij dachten aan zo’n paar van die beestjes om op een natuurlijke manier aan slakkengenoci… euh, bestrijding te doen, maar we weten niet of het overeen gaat komen met onze hond en onze katten, etc… Als dit boek nuttig blijkt op dat vlak, dan tracht ik het ergens op te snorren.

 9. bart schreef:

  @Tom: Krielkippen worden bij het overzicht van de rassen vermeld. Ik denk niet dat er grote verschillen zijn met het houden van gewone kippen. Wat de katten betreft zou ik me geen zorgen maken, maar een hond kan een beetje te enthousiast met kippen gaan ‘spelen’. Hangt een beetje van het karakter van je viervoeter af.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.