frambozen

Dit weekend ben ik mijn frambozenstruik te lijf gegaan. Want frambozenstruiken, dat moet gesnoeid worden of ze nemen heel de tuin over, menjirr’enmaddam! Ik vermoed zelfs dat ik het op doordachte en constructieve wijze gedaan heb, maar als ik het mis heb mag je mij gerust tegenspreken. Want uiteindelijk heb ik het ook allemaal maar van horen zeggen of ‘uit de boekskes’.

frambozen snoeien

Anyway: in mijn tuin huist ‘Autumn bliss’, een ‘herfst’framboos die als groot voordeel heeft dat ze in het najaar al frambozen draagt op de nieuwgevormde takken. Dus elk jaar prijs, zelfs als je de plant met de grond gelijk maakt. Als ik echter stekskes laat staan van de takken die dit jaar gevormd zijn, dan draagt ze veel vroeger aan de zijscheuten van die ‘oude takken’. Een half jaar lang frambozen snoepen dus! In overvloedige hoeveelheden.
Het enige onderhoud dat ik aan deze struik uitvoer is één keer per jaar de ‘hele oude’ takken volledig wegknippen (diegene die al vertakt en verhout zijn) en alle andere sprieten tot op zo’n veertig cm boven de grond terugsnoeien. Simple comme bonjours.

Dit bericht is geplaatst in in eigen tuin, planten met de tags . Bookmark de permalink.

15 reacties op frambozen

 1. Hildegarde schreef:

  Keurig, hoor en zo te zien blijven ze netjes ter plekke :-)

 2. speedy schreef:

  Mmmm… frambozen! Ooit had ik twee struiken staan en at dagelijks de rijpe vruchten rechtstreeks van de plant .
  Voor mij een stukje nostalgie…

 3. hildeken schreef:

  Wààr woon jij ergens.. die frambozen steken me de ogen uit!!

 4. bart schreef:

  @Hildegarde: ze zijn rondom omsingeld door ‘gazon’, dus de grasmachine houdt ze netjes op hun plaats. Want ze hebben inderdaad de neiging om uit te zwermen.
  @Speedy: die dagelijkse verse oogst is inderdaad zeer leuk.
  @Hildeken: top secret :-)
  Maar een frambozenplantje heb je bij de kweker al voor één à twee euro, en ze groeien als gek.

 5. annetanne schreef:

  De laatste frambozen (een gele herfstframboos, ooit een keer gekregen van een vriend met een passie voor bijzonder (eet)planten, hebben we begin november geplukt. (Een paar weken geleden heb ik trouwens nog een aardbei geplukt die zich van seizoen vergist had).

  Binnenkort ook eens aan het snoeien gaan…

 6. heivlinder schreef:

  Mmm, ik krijg nu alweer zin in frambozen. Gelukkig heb ik nog een gedeelte van de oogst in de vriezer.
  Zelf heb ik drie soorten frambozen in de tuin: een voorjaarsframboos, een gele framboos en ook de Autumn Bliss. Deze laatste levert het langste, de grootste en de lekkerste vruchten. Beginnende eind mei en de laatste vruchten zijn er vorige week afgevroren.
  Het snoeien laat ik nog een jaartje achterwege. Ze mogen nog wel een stukje tuin hebben.

 7. Thomas Rooselaer schreef:

  De framboos is van oorsprong een bosplant – en toch lees ik regelmatig dat ze zon boven schaduw verkiezen. ‘k Heb er afgelopen weekend enkele middenin een houtkant geplaatst – hoef ik me zorgen te maken over te veel schaduw? Of woekeren ze zowieso?

 8. bart schreef:

  Thomas, de oerframboos is misschien wel een bosplant, maar de cultivars hebben zo hun eigen voorkeuren. Een beetje zoals er honderden (!) soorten bramen bestaan, van bossoorten tot soorten die volle zon verkiezen. Afwachten dus wat ze in je houtkant zullen presteren…

 9. Ria schreef:

  Hallo,
  Wij hebben prachtige gele frambozen die nu weer vruchten geven op dit moment. Er is echter een probleem, ze worden uitgezogen/gevreten door een kleine vlieg geen fruitvliegje. Dit vliegje zuigt een heel balletje/kamertje uit van de framboos en laat het kleine pitje zitten. Ook ontstaat er wel eens een gaatje in de vrucht. Kan ik de aangevreten vruchten nog verwerken/eten? Wat kan ik doen om dit aanvreten te voorkomen?
  Weet u raad?
  Met vriendelijke groet,
  Ria De Sousa-van Wijk

 10. bart schreef:

  Ria,
  Zeker dat het vliegjes zijn en geen kleine wantsen? Behalve dat het niet zo smakelijk is, is het op zich niet schadelijk om de ‘aangebroken’ frambozen te verwerken. Kijk ook altijd eens in de holte binnenin na het plukken, soms zit daar een kleine made (die op zich ook niet schadelijk is, maar smakelijk is het niet echt. Al zeggen ze dat wat niet weet niet deert). Aanvreten voorkomen is zeer moeilijk. Enkel door de plant volledig met vliegengaas af te schermen zou je het kunnen voorkomen, en dan nog…
  Zelf laat ik altijd een aantal overrijpe frambozen aan de planten hangen. Ik heb de indruk dat de insecten zich vooral op die overzoete exemplaren concentreren.
  Niettemin: laat ze je smaken!

 11. Tineke schreef:

  Regelmatig kom ik al googelend naar tuin-en beestjes informatie op jouw website terecht. En voor ik het weet is er weereen uur voorbij. Met lezen en doorklikken en gniffelen om je tuinavonduren en hunoristische beschrijvingen. Ik knip mijn herfstframbozen meestal nog iets korter af, een cm of 10. En ’s zomers staan ze in een soort ‘hok’: twee rijen palen een halve meter uit elkaar en erdoorheen gevlochten op 50 cm en 1 meter hoog een stevig touw. Dit houdt de slappe frambozenstengels omhoog en de vruchten goed van de grond af.

 12. bart schreef:

  Bedankt tineke. Je ‘hok’ lijkt me inderdaad een handige manier om ze rechtop te houden. Zelf bind ik ergens in augustus-september een henneptouw rond het hele perk op zo’n meter hoogte om ze bij elkaar te houden.

 13. Geert schreef:

  ha juist ja, touw kan je daar ook van maken, ook een goed idee trouwens.

 14. Marjon schreef:

  Help! Ik heb voor het eerst een Autumn Bliss in de tuin, maar er zitten allemaal kevertjes in het blad…. Hoe krijg ik die (het liefst een beetje verantwoord) weg?
  Ik wil zo graag frambozen!

 15. bart schreef:

  marjon: besproeien met een zeepoplossing, of met brandnetelgier (brandnetelbladeren een week laten trekken in een emmer water) kan helpen, maar geen garantie. Aan de andere kant: de planten kunnen wel wat hebben, als de kevers zich beperken tot de bladeren dan zal je wellicht toch wel frambozen kunnen oogsten hoor.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.