Gele trilzwammen en hun bewoners

gele trilzwam

Toen ik deze morgen nog een paar foto’s van de Gele trilzwammen aan het maken was zag ik ineens, in de rechterhoek van mijn zoeker, iets voortpeddelen. Kihiiii ! (koddige beestjes ontlokken mij onaangepaste geluiden). Een springstaartje vermoed ik, al kan ik de bal hier ernstig mis slaan. Eilaas schrikwekkend klein, en ik had niet al mijn randanimatie mee om nogvandichterbijfoto’s te maken. Veel beter dan onderstaande foto zat er dan ook niet in. Het beestje is, schat ik, 1 à 2 millimeter groot. Klein maar dapper. Maar dit betekent wel dat het klein grut stilaan wakker wordt. Ge kunt niet geloven hoe ik daar naar uit kijk, om al die zotte beesten weer voor mijn lens te krijgen.

springstaartje

Dit bericht is geplaatst in dieren, just pictures, paddestoelen met de tags . Bookmark de permalink.

12 reacties op Gele trilzwammen en hun bewoners

 1. Gert Arijs schreef:

  Nauw, volgens mij is ’t een spinnetje! Je kan de cheliceren zien (de dingen waarmee ze anderen bijten en gif inspuiten), en de spintepels (om webjes en draadjes te maken).
  Dwergspinnen kunnen erg klein zijn…

 2. Gert Arijs schreef:

  Oh ja, en vier poten aan elke kant ook natuurlijk!

 3. bart schreef:

  een spin met gelede antennes??? :-?

 4. bart schreef:

  @Gert: volgens mij is’t ene van dit model (waarschuwing: bangelijk goeie foto’s): http://www.flickr.com/search/?q=springtail&w=46301298%40N00&s=int

 5. Sam schreef:

  Ik ga me niet wagen aan een naam voor dat beestje, maar dat die eerste foto een érg knappe is wil ik wel kwijt :-)
  Dat tegenlicht en dat minibeestje dat de foto binnen komt gehuppeld maakt de foto!!

 6. Gert Arijs schreef:

  Aha! Dat zou wel eens kunnen! Ik dacht dat die dingen gewoon twee poten waren die toevallig in de lucht stonden…

 7. Gert Arijs schreef:

  Je staat in mijn bloglinks ondertussen :)

 8. Raf schreef:

  Spijtig dat de gele trilzwam zo krap in de foto zit. Maar wel leuk met dat klein grut erbij. Ik zag vandaag al een bruine kikker rondspringen… en ook al wat kleine vliegjes… ja… vliegen. :-)

 9. Heivlinder schreef:

  Hé, dat leuke kleine springstaartje komt me bekent voor. Manlief maakte laatst ook een foto van een paddestoel. Thuis achter de computer ontdekte we er zo’n zelfde diertje op. Dus óf ze houden van paddestoelen óf ze houden van rottend hout (beetje hetzelfde). Maar leuk zijn ze zeker!

 10. Hildegarde schreef:

  Inderdaad zeer koddig :-) en proficiat met de verhuis !

 11. ’t Is honderd procent zeker een springstaartje. Dicyrtomina sp., dat ze zeggen.

 12. zeezicht schreef:

  Pootjes of antennes, maakt voor mij niet uit. Zo minimini en zo prachtig! En die gele zwam, lijkt eerder op een mooie bloem…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.