parapluutjesmos

parapluutjesmos

Steenlevermos of parapluutjesmos (Marchantia polymorpha). Het is een zeer algemeen levermosje dat dikwijls opduikt in zompige bloempotten, op natte stenen en in vochtige hoekjes in de tuin. Het dankt zijn naam aan de geslachtelijke voortplantingsstructuren die er op groeien; die lijken nogal op miniparapluutjes. Wat je hierboven op de foto ziet zijn niet die parapluutjes maar de iets kleinere broedbekers (of ook Gemma bekers). Deze broedbekers zorgen voor de ongeslachtelijke voortplanting, want Levermossen wisselen geslachtelijke voortplanting al graag eens af met ongeslachtelijk vermenigvuldigen. Deze schaaltjes van een paar millimeter doorsnede produceren een behoorlijk groot aantal losse druppeltjes (‘gemmae’) die met de regen alle kanten opspatten.
In een vorig leven wist ik nog veel meer te vertellen over dat parapluutjesmos, want toen had ik net mijn cursus plantkunde achter de kiezen. Niet dat ik toen ook maar bij benadering wist hoe het er in het écht uitzag…

Dit bericht is geplaatst in just pictures, planten met de tags . Bookmark de permalink.

10 reacties op parapluutjesmos

 1. Ann schreef:

  Alweer een heel mooi macrobeeld

 2. Menck schreef:

  Wat een zalige foto!
  Van parapluutjesmos had ik nog niet eerder gehoord. Meer nog: ’t is de eerste keer dat ik zoiets mag aanschouwen.

 3. AnneTanne schreef:

  Ach ja… je verhaal maakt oude herinneringen wakker… over tekeningen in een cursus plantkunde van de geslachtelijke en ongeslachtelijke voortplantingsfaze bij varens en mossen. Volgnes mij heb ik het daar zelfs nog even over gehad in het stukje over heermoes op mijn site (niet de blog).
  Ik kan me trouwens bijna niet voorstellen dat Menck dit mosje nog nooit heeft gezien? als het één keer (via een bloempot?) in je tuin is terechtgekomen, blijft het opduiken…

 4. zeezicht schreef:

  Gelukkig staat je uitleg erbij, want ik zou anders denken dat ik iets voorhistorisch met schubben mocht aanschouwen. Waarschijnlijk hebben we het al gezien, maar wanneer je het zo vergroot is het minder herkenbaar. Mooi!!

 5. Menck schreef:

  @ Annetanne
  Is dit hetzelfde (lever)mos dat zo veelvuldig voorkomt in bloempotten (en tussen beschaduwde dolomiet)? Jeetje, dan is dit wel héél erg sterk uitvergroot. Ik herkende het alleszins niet.
  Indien zo, dan duikt dit inderdaad her en der op in mijn tuin.

 6. Raf schreef:

  Hola, wat een prachtige foto! En mooie felle kleuren!
  Welke combinatie van “glaswerk” heb je gebruikt?

  Het is inderdaad niet herkenbaar; je ziet dan ook niet de parapluutjes, maar wel de broedbekers.

  Een foto van de parapluutjes heb ik op mijn website staan (niet mijn blog), hier is de directe link: http://users.skynet.be/rafaeldelaedt/natuurfoto/planten/mossen/parapluutjesmos.jpg

 7. bart schreef:

  ’t is inderdaad een behoorlijke vergroting: gemaakt met een 180mm macrolens, een 2x teleconvertor en 3 tussenringen, van op zo’n 20cm afstand. wijs om mee te werken, maar alleen bruikbaar voor roerloze onderwerpen.

 8. Daniel Minne schreef:

  Heel mooie macrofoto. Ik wist eerst niet wat het was maar met je leerrijke uitleg begrijp ik het volledig.

 9. Heivlinder schreef:

  Wauw, zelfs met mijn neus bovenop zo’n mosje ziet het er nog niet zo mooi uit! Ik blijf gefascineerd door die gemma bekers en ik heb al meerdere keren in de regen gezeten om te zien hoe de gemma eruit ‘springen’, maar dat is toch heel moeilijk te zien. Misschien voor jou een uitdaging om dat op de foto te krijgen ;-) ?

 10. Pingback: Mosjes-vragen | AnneTannes Kruidenklets

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.