parapluutjesmos – the sequel

Als aanvulling op het vorig bericht: de mannelijke en de vrouwelijke ‘parapluutjes’ van het parapluutjesmos, gefotografeerd in het avondzonnetje.

parapluutjesmos, antheridiofoor

De mannelijke parapluutjes (foto boven), de antheridioforen, groeien op de mannelijke plantjes. Aan de bovenkant van de paraplu worden antheridia gevormd, proppesvol zaadcellen, die verondersteld worden op de vrouwelijke parapluutjes (foto onder) terecht te komen. Die groeien op een ander plantje, want levermossen zijn ofwel meneer levermos, ofwel mevrouw levermos.
Komen de zaadcellen op zo’n archegoniofoor (zo heten de vrouwelijk parapluutjes) terecht, dan kunnen er daar na bevruchting van de eicellen sporen gevormd worden die tot nieuwe parapluutjesmossen kunnen uitgroeien. ’t Zit weer schoon in elkaar.

parapluutjesmos, archegoniofoor

Dit bericht is geplaatst in just pictures, planten met de tags . Bookmark de permalink.

6 reacties op parapluutjesmos – the sequel

 1. AnneTanne schreef:

  Wow… da’s weer de moeite…
  Geeft mij altijd weer zin om mijn glasservies uit te breiden, maar eerst wil ik toch een grotere mate van tevredenheid over mijn huidige kiekjes bereiken.

 2. Ann schreef:

  Amaai, ik zou nooit raden dat de vorige foto een uitvergroting is van een van deze plantjes ! Toch fantastisch wat je met macrofotografie al niet kan doen !!

 3. Sam schreef:

  Knappe foto’s man! Heb ik nog nooit gezien (denk ik), maar das weer iets waar we op kunnen letten dan. Hoe groot zijn ze eigenlijk en met welke lens heb je ze gefotografeerd? ;-)
  Sjieke dinges en we hebben weeral wat bijgeleerd!

 4. bart schreef:

  @Sam: de parapluutjes zijn ongeveer 5mm hoog schat ik. gefotografeerd met 180mm + 2x TC + soligor tussenringenset. doet akelige dingen met scherptediepte en trillingsgevoeligheid, dus stevig statief en draadontspanner of timer gebruiken is de boodschap.

 5. Sam schreef:

  Merci Bart!!

 6. Pingback: Mosjes-vragen | AnneTannes Kruidenklets

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.