exit !

Zeven hanen voor zeven hennen, ’t is een onhoudbare situatie. Niet comfortabel voor de hennen, maar ook voor de hanen was het niet meer leefbaar: bloederige vechtpartijen waren dagelijkse kost.

Daarom is een deel van de veestapel een week geleden verhuisd: één hen naar Opa’s erf, waar ze vriendelijk verondersteld wordt eieren te leggen in gezelschap van het daar al aanwezig pluimvee. De rest naar de vriezer: 2 parelhoentjes, 6 haantjes en 1 hen. (om eerlijk te zijn: de twee parelhoenen hebben de vriezer slechts gedeeltelijk gehaald, wegens te njammie.)

Omdat het niet allemaal 100% zuivere Vlaanderse koekoeken zijn wil ik ze (nog) niet uitdelen aan andere kwekers. Eerst nog even wachten tot onze twee oudste hennen, Poelien en Poelet (sic), de vrijwillige geest geven. Jazeker, ze mogen blijven tot ze vanzelf doodvallen. Want wat slachten betreft ben ik een rare: geen probleem om ‘de voorbestemden’ de pot in te draaien, maar o jee als er een vaste klant die hier al jaren rondloopt om de één of andere reden wegmoet. Dan deel ik ze liever uit, zoals onze vroegere haan die naar collega G. verhuisd is.

ei ronquieres kalkoenAnyway, de rust in de kippenren is ondertussen hersteld. De grote haan en zijn hennen zijn content. En de Ronquieres kalkoenen blijkbaar ook, want van de weeromstuit zijn de eerste kalkoeneneieren gelegd. Hoezee! Nu wachten tot ze doorkrijgen dat ze daar een paar weken op moeten blijven zitten, zodat er ook iets uitkomt.

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags , . Bookmark de permalink.

7 Responses to exit !

 1. Hildegarde schreef:

  Verhuisd … naar de diepvriezer, ik weet niet meer hoe je zoiets noemt, een cryptische omschrijving misschien ? :-)

 2. Geert schreef:

  Je haan denkt waarschijnlijk dat hij goe bezig is – soms denk ik dat ook als ik hem bezig zie – maar ik zie zijn toekomst, bij gebrek aan nakomelingen – het kan ook aan mijn kippen liggen – meer als coq au vin. Trouwens, gezien de dalende eierproductie – en voornoemd gebrek aan nakomelingen – zie ik de toekomst van mijn kippen ook meer in de richting van bouchée à la reine.

 3. Pingback: Salix caprea - Boswilg: bestuiving | AnneTannes Kruidenklets

 4. Ann schreef:

  Poelin en Poelet, wat een giller. Merci voor de eerste echte glimlach van de dag ! :-))

 5. chelone schreef:

  Zeven hanen voor zeven hennen? Hopelijk had je goeie buren en een heel sterk hart.
  Eén mijner dromen was het om ooit een eigen kippenfamilie te bezitten. Pa, ma en een handvol piepende kuikentjes, zo ongeveer met Pasen.
  Jammer, een niet te verwezenlijken droom; buurvrouw tolereert geen haan, ze wil enkel graag de eitjes.

 6. Atstester schreef:

  Waar heb je de Vlaanderse koekoeks gevonden? Ik ben hier naar op zoek maar in de Kempen is dit ras niet zo makkelijk te vinden. Of vergis ik me ?

 7. bart schreef:

  @Atstester: ik heb ze via een kweker van Steunpunt Levend Erfgoed, op hun website staan regelmatig zoekertjes (vraag en aanbod), maar nu is het misschien nog wat vroeg op het seizoen. Binnen enkele maanden maak je meer kans vermoed ik. Als je zelf lid bent kan je ook een zoekertje plaatsen. (lidmaatschap is goedkoop en loont de moeite, onder meer door het interessant tijdschrift)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.