een huis voor een muis

nestkast voor eikelmuisVoila, ze hangen: twee nestkasten voor eikelmuizen. Eikelmuizen (ook wel fruitratjes genoemd) zijn geen gewone muizen maar behoren tot de slaapmuizen, een groep knaagdiertjes die een winterslaap houden. Het ‘fruitratjes’- aspect slaat op hun voorliefde voor fruit: aan de boom of in de bewaarschuur of -zolder: ze weten het wel te vinden. Ze leven in gebieden met loofbos, veel struiken, kreupelhout en hagen en zijn dikwijls in de buurt van boomgaarden te vinden. Onze tuin is met andere woorden een geschikt biotoop voor die beestjes. eikelmuisToen we er net kwamen wonen heb ik zelfs een dood exemplaar gevonden in een bramenstruweel, maar sindsdien geen spoor meer. Geen wonder eigenlijk, want omdat ze vooral ’s nachts actief zijn blijven ze dikwijls onopgemerkt. Behoorlijk vervelend als je een onderzoek doet naar de verspreiding van die beestjes in Vlaanderen. Vandaar dat Natuurpunt in onze streek in het kader van ‘het eikelmuisproject‘ gratis nestkasten ter beschikking stelt van wie een geschikte tuin voor deze slaapmuizen heeft. Met de bedoeling dat je laat weten als ze bewoond raakt, natuurlijk. Zelf zo’n nestkast voor eikelmuizen maken is ook een optie. Voor een bouwplan zie alhier.

Dit bericht is geplaatst in dieren, in eigen tuin. Bookmark de permalink.

9 Responses to een huis voor een muis

 1. chelone schreef:

  Ik wil heel graag mijn kandidatuur stellen maar ik vraag me tevens af of mijn zeskoppige poezenfamilie niet met de honeurs zal gaan lopen.

 2. yo schreef:

  Lijken goed op die hazelmuizen die wij hier zogezegd zouden hebben (of zijn dat dezelfde?) Natuurfotograaf Marc Slootmaekers, waarmee ik vroeger wel eens samenwerkte, beweerde dat hij er gezien had in die oude hazelaarstoven hier achteraan, zelf heb ik ze nooit gezien.

 3. bart schreef:

  @ Chelone: voor zes poezen is zo’n kotje immers veel te klein ;-)
  nee serieus: ik heb ook poezen lopen, maar reken op de ‘survival of the fittest’: een gezonde muis zal wel op tijd in het kreupelhout weg raken hoop ik.

  @ Yo: Hazelmuizen zijn verwant aan Eikelmuizen, maar nog een stuk zeldzamer. Als je ze in je tuin hebt is dat wel behoorlijk spectaculair hoor!

 4. muggenbeet schreef:

  ik ben benieuwd of zo’n muisjesfamilie een nestkastje gaat opzoeken: hou ons op de hoogte. Zou er niet eerder een vogeltje intrekken?

 5. Andries schreef:

  Ik heb nog nooit een Eikelmuis in het echt gezien en tot voor kort wist ik zelfs niet dat ze bestonden. Het lijkt me ontzettend leuk om ze in de tuin te hebben! Hopelijk heeft uw nestkastje snel succes.

 6. zeezicht schreef:

  Leuk dat je zelfs voor de eikelmuizen zorgt. Al zou ik begot niet weten hoe die er uitzien. Het moet goed wonen zijn in jouw tuin.

 7. Ann schreef:

  Hm, weer wat bijgeleerd. Wist niet dat sommige ‘muizen’ in nestkastjes leefden !

 8. Heivlinder schreef:

  Ik heb nog nooit het genoegen gehad een eikelmuis (of hazelmuis) te ontmoeten. Die beestjes zijn in ons land extreem zeldzaam. Wat een geluk om ze in de buurt te hebben. Ik hoop voor je dat ze in de kastjes komen wonen. Het zijn wel hele mooie diertjes :-)
  Geef de katten voor de zekerheid maar een extra zware bel ;-)

 9. yo schreef:

  @ Bart: zoals ik al zei: zelf heb ik ze nooit gezien en na een programma van Bil Odie (? BBC) over die beestjes kon ik het ook niet geloven dat ze hier midden in het dorp zouden wonen. Als die eikelmuizen minder zeldzaam zijn, kunnen het misschien die beestjes zijn. Het biotoop klopt, er staat zelfs een eik in de buurt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.