bouwwoede

Als het op ‘water in de tuin’ aankomt, dan heb ik heel wilde plannen. Een poel van op zijn minst een paar honderd vierkante meters is Het Ultieme Doel. Maar nu nog niet, want mijn kindjes zijn nog o zo klein én bovenal bijzonder ondernemend. Wat dat betreft geen enkel risico! Maar toen ik zaterdag morgen las dat Annetanne zich aan een impulsieve maar veelbelovende natuurtechnische ingreep waagde, werd enige ondernemingslust in mij dermate aangewakkerd dat de werkdrift niet meer te stuiten viel. Van de weerbots stond er op een vloek en een zucht een grondplan uitgepaald, en enkele uren later was een kleine veedrinkpoel het resultaat van een beperkt handgeschupt grondverzet. uitgegraven vijvertjeBelachelijk klein en veel te petieterig om écht de moeite te worden, maar ik hoop niettemin op enige insectensoortjes en wie weet, o wie weet, wel een salamander, kikker of padje. En als algemene repetitie voor het echte werk is het ook meegenomen.

Eerst echter nog een bufferlaag (oude balaton) en een vijverfolie inkwakken, een paar plantjes strategisch inpassen… en dan afwachten wat er allemaal in terecht komt. Ik denk dat het leuk wordt.

Dit bericht is geplaatst in in eigen tuin, vijver met de tags . Bookmark de permalink.

16 reacties op bouwwoede

 1. J. schreef:

  Ik denk ook dat het leuk wordt :)
  Succes!

 2. yo schreef:

  ons Fie had in haar ‘vijvertje’ (een ingegraven onderschoteltje van een plantpot) al een paar kikkers dus dat moet lukken. Hier komt ook zo een plasje maar er ligt nog een hoop meidoornsnoeisel op de plek van de actie…

  technisch vraagske: ik krijg geen foto’s meer in mijn berichten met die nieuwe WordPress toestanden (of is mijn computer niet straf genoeg om te volgen?).

 3. yo schreef:

  krijg ook zin in grondverzet. Hoe groot is jouw plasje geworden en hoe diep? (ik dacht aan twee op drie ongeveer, een soortement eivorm was het plan) Voorzie je nog een rooster of afscherming voor de kleintjes?

 4. AnneTanne schreef:

  Hé, kalmaan jullie twee hé! Op die manier krijg ik ook te veel zin om op korte termijn een vijver/poel/moerasje te gaan grondverzetten.
  Maar er moet hier in het komende jaar nog een hele schuur verzet worden, dus meer dan werk genoeg!
  (Ik heb op mijn blogje intussen ergens wat tips staan voor wie problemen heeft met de media-uploader van 2.5.)

 5. bart schreef:

  @yo: ik heb geen technische problemen met die nieuwe wordpress, want die heb ik nog niet geïnstalleerd. Koudwatervrees en al. Het vijvertje is zo’n 8 vierkante meter groot geworden, heel geleidelijk dalend tot op veertig centimeter, en dan een dieper stukje van zo’n 80cm diep. Ik heb vandaag vijfentwintig meidoorntjes meegebracht om de diepe kant Hoogst Onaantrekkelijk te maken voor de kindjes.

 6. Menck schreef:

  Daar zal toch een folievelleke in moeten, niet? Of is de grond ten huize Eigenwijze Tuin zo nat dat er dra een natuurlijke plas zal worden gevormd? Dan heb je een droomscenario, vaneigens.

 7. Stefan schreef:

  Beste,

  ik heb ook een tuinvijver/poeltje. De grootte ervan zo’n 4 op 6 met een afrastering (spijtig maar ’t moet) voor de kindjes. En ja kort nadat je dat gegraven hebt valt er al vanalles in te zien. Nog leuker is de evolutie te volgen: zo zie je dat het eerste jaar na aanleggen er bijvoorbeeld vooral platbuiklibellen op af komen. Zij houden van open water. Na 2 jaar vind je al andere soorten en wanneer de vijver volgegroeid is met planten zijn de platbuiken terug weg.
  Ondertussen wriemelt de vijver van de kikkervisjes. Padden zitten er spijtig genoeg niet in al vinden ze mijn tuin wel de moeite waard als vakantieverblijf. Wat voortplantingsplaatsen betreft zijn padden dus echt wel heel conservatief. Padden lijken bijgevolg honkvaster dan bruine kikkers: die laatsten koloniseerden de vijver al vanaf het eerste jaar. Groene kikkers doen ondertussen ook enkele pogingen.

  Nog een tip voor wie een natuurvijver wil aanleggen: NP Ninove start nu donderdag met de cursus ‘natuurlijke tuinvijver’ in het café De Kalisj (Pollarestraat 126 te NInove) met een bezoek aan verschillende tuinvijvers (en toevallig ook de mijne, he wat ruikt er hier zo?….). Meer info op de website van NP Ninove: http://users.telenet.be/natuurpuntninove

  Stefan

 8. Menck schreef:

  Shit, ‘k heb precies over je laatste alinea heen gelezen. Toch folie, dus.

 9. zeezicht schreef:

  Dat lijkt me wel leuk, zo’n poel-vijvertje. Toch maar voorzichtig met de kindjes, Bart!

 10. bart schreef:

  @Stefan: welke afrastering heb je precies gebruikt?
  Ik overweeg een betonnet op tien cm onder het wateroppervlak als kindervangnet, maar weet niet of dat doenbaar is.
  @menck: folie inderdaad, de grond is wel nat en de klei zit op veertig cm diep, maar we zitten op een heuveltje, zodat het grondwater toch vrij diep zit.
  @zeezicht: een ernstige bangmakende preek van vader plus de dreiging dat bij niet-luisteren de hele vijver gedempt wordt zullen hun deel zijn. Bovendien zullen de kinderbarières zullen hoog en stekelig zijn.

 11. Menck schreef:

  Ik zag eens een vijverafrastering in kastanjehouten schapenhek. Het resultaat viel allesbehalve tegen en deed zelfs heel natuurlijk aan.
  Check: http://www.kastanjehout.org/afbeelding/project-bavel-9-bw.jpg

 12. chelone schreef:

  Een poeltje, de kinderen zullen er zeker ook van genieten met al dat geplons en gefladder. Je laat toch zeker een klein doorgangetje zodat ze van wat dichterbij kunnen gaan kijken, aan papa’s hand?

 13. bart schreef:

  @menck: bedankt, valt te overwegen, er is al een deel afgerasterd met dergelijke kastanje-afsluiting. ’t zou dus nog niet teveel afsteken
  @Chelone: er komt zelfs een (moeilijk te openen) poortje om onder ouderlijke supervisie van vijverbezoek te gaan doen.

 14. eef schreef:

  Zo’n net onder het wateroppervlak is niet veilig! ‘k Heb een verhaal gehoord van een kindje dat verdronken is in die 10 cm boven het net, lag er op zijn buikje op… Als onze vijver er komt, zal er een stevige bekaertdraad rondkomen denkik (ja, we hebben connecties :-)). Veiligheid boven natuurlijkheid op dat punt. Maar wij hebben ook al enkele visjes die smeken om een échte vijver dus zo natuurlijk als jouw poel wordt hij al zeker niet.
  Jammer dat ik dat van die cursus te laat lees… Inverde organiseert ook zulke cursussen, oa eentje in het verre west-vlaanderen. Eentje dichter bij huis was welkom…

 15. Koen schreef:

  <ik zou graag een kleine zwemvijver aanleggen. Ka&n iemand mij uitleggen hoe dat moet?

 16. bart schreef:

  @koen: zie in het menu hier boven onder ‘doe het zelf’ bij ‘aanleg van een zwemvijver’

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.