vijverplannen

Normaal maakt een mens eerst een plannetje om vervolgens aan het graven te slaan. Hier is het in omgekeerde volgorde gebeurd, maar gezien de beperkte afmetingen van de vijver niet echt een probleem. Hieronder links een grondplan van de vijver, rechts een dwarsprofiel tussen A en B / tussen C en D.

vijverplattegrond en dwarsprofielen

Volgende stap was het vijvertje te te situeren op het overzichtplannetje.

de eigenwijze tuin Omdat een vijver op kaart nu eenmaal blauw hoort te zijn, en één blauw vlekje op een voor de rest kleurloze kaart ook maar niks is, heb ik ineens de rest van de plattegrond ook mee onder handen genomen en een kleurtje gegeven. Hopelijk is het resultaat een beetje duidelijk

En nu weer naar de echte vijver! Op het programma voor dit weekend staan de afwerking van de oevers (die lelijke folie wegwerken blijkt al bij al nog niet zo eenvoudig) en als er nog tijd rest het aanvoeren van de eerste zuurstofplantjes. Om de evolutie een beetje overzichtelijk bij te houden komt er eerstdaags ook een nieuw rubriekje ‘vijver’ in het menu hierboven. Het weekend zal weer veel te kort zijn!

Dit bericht is geplaatst in vijver met de tags . Bookmark de permalink.

12 reacties op vijverplannen

 1. AnneTanne schreef:

  Mooi gedaan, die plannetjes.
  Maar zie ik daar nu behalve een knotwilg ook nog een krotwilg staan? Zo ja, dan moet je daar ook eens een artikeltje aan wijden!
  (Of speelt die gele lijn van een paadje mij parten?

 2. Menck schreef:

  Azobe-latten zijn buigzaam en waterbestendig en aldus uiterst geschikt voor het afwerken van je gebogen vijverranden. Ik gebruikte ze ook bij de aanleg van mijn amfibiepoel. Het resultaat oogt vrij natuurlijk.
  Succes met je werkzaamheden. ’t Is een prima werkweertje!

 3. Johan schreef:

  Hoi Bart,
  Gebruik je een specifiek softwarepakket voor het tekenen van jouw plannetjes?
  Zoja, welk?

  Bedankt alvast!

 4. Pingback: Patchouli's Braindumps » Kippen!

 5. bart schreef:

  @annetanne: hoe bouwvallig sommige onderdelen alhier ook zijn, een krotwilg kan ik toch nergens bespeuren. ik vermoed dat het gele lijntje voor problemen zorgt. (let op het groene pijltje onderaan je scherm als je het plannetje aanklikt: daarmee kan het plan tot ware grootte omgetoverd worden, dan speelt de vervorming al wat minder parten)
  @menck: ’t is me niet helemaal duidelijk wat je bedoelt: plaats je die azobe latten aan voorkant van de folie? aan wat bevestig je ze dan?
  Mij probleem is dat de waterspiegel zo’n tien centimeter onder het maaivlak stopt, en dat ik bijgevolg tien centimeter blote folie heb tussen water en eigenlijke oever. Heb je misschien een fotootje van je amfibiepoel?
  @Johan: good old MS Powerpoint. als je meer uitleg wil over hoe en wat, laat maar weten.

 6. Andries schreef:

  Bart, heel erg leuke plannetjes! Ik ben best wel benieuwd hoe je dat klaarspeelt in Powerpoint. Je mag me altijd wat meer uitleg geven…

 7. AnneTanne schreef:

  Die ‘krot’wilg lijkt heel ‘schermafhankelijk’ ;-)
  Op het ene scherm zie ik de letters perfect, maar op een ander valt er een deel van de ‘n’ weg door het gele lijntje, en gaat die ‘n’ verdacht hard op een ‘r’ lijken!

 8. Johan schreef:

  Ok Bart, al 2 geïnteresseerden. Gooi dus maar eens een “tutorialleke” online :)

 9. Menck schreef:

  @ Bart
  Ik heb een schets, die ik ooit voor een klant maakte, voor je online gezet. Daarin zie je hoe ik tewerk ga voor een randafwerking. Ik tracht een dezer een foto te maken van de rand van mijn poel. Misschien dat het nu nog lukt aangezien de oeverbeplanting nog aan het ontluiken is (en dus niet het ganse zicht onttrekt).
  De schets vind je hier:
  http://img90.imageshack.us/my.php?image=vijverconstructierandafbv4.jpg

 10. bart schreef:

  @Andries en Johan: komt in orde. Nog even geduld.
  @Menck: bedankt, nu snap ik het. Ik ben nog aan het nadenken hoe ik het precies zal aanpakken (zie ook het berichtje ‘plantadvies’, waar je ook je geapprecieerde bijdrage geleverd hebt).

 11. Pingback: PPP | De eigenwijze tuin

 12. Pingback: The Naked Garden · Ongewenste maar noodzakelijke afbakening

Geef een reactie