springstaart

collembola

Twee van de vele honderden witte springstaartjes die op de stenen in de betonnen drinkbakken op de binnenkoer zitten. Een behoorlijk aantal onder hen zitten in face-to-face koppeltjes: een grote witte en een gelige kleine. Een moeder met een jong misschien? Een vorm van broedzorg? Ik had er geen idee van.

Maar het interweb zou het interweb niet zijn moest daar niet alras een antwoord op komen. Want op mijn flickr account (waar ik dank zij Michel zijn gouden tip mijn foto gepost had) wist Frans Janssens mij het volgende te melden:

Sminthurides aquaticus
Both are adult. The large specimen is the female.
Sminthurides males have highly modified ‘clasping’ antennae, with which a male can grasp the basal antennal segments of a female.
In this way selecting a partner for future ‘mating’.

Die kleine gelige is met andere woorden een bronstige geilaard die alvast zijn vrouwtje gereserveerd heeft door haar letterlijk aan de haak te slaan om er op een later tijdstip van vuile manieren mee te doen. Een beetje zoals de paddenmannetjes alvast hun vrouwtje vastgrijpen op weg naar de waterplas.

Ik vind die springstaarten hoe langer hoe intrigerender, eerlijk gezegd.

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags . Bookmark de permalink.

5 reacties op springstaart

 1. AnneTanne schreef:

  ’t Is nie eerlijk…
  In mijn blogpostje voor morgen heb ik het ook al over beestjes waar het mannetje toch echt wel kleiner is dan het vrouwtje, en intussen zit ik hier met mijn krappe anderhalve meter…

 2. Victor schreef:

  Interessante info, fascinerende diertjes, en ook bijzondere foto met dat geel/wit op de achtergrond èn voorgrond…heel tof.

  Victor

 3. Sam schreef:

  Best interessante beestjes precies!
  Moet ik ook eens op gaan letten…

 4. Pingback: yeah baby! | De eigenwijze tuin

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.