groensel

Groenten kweken, ik heb daar hoegenaamd geen kaas van gegeten. Met als gevolg dat, als ik mensen bezig hoor over ‘de 20 mei regel‘ en ‘combinatieteelt‘, het alras in het verre Keulen begint te donderen. Bovendien verhoudt mijn zandbakje zich tot een echte moestuin zoals een ploeterbadje tot de Gentse watersportbaan.

Ik ben daar een beetje jaloers op, op zo’n mooie groententuin. Maar ik kan in feite gewoon niet voldoende tijd vrij maken om het goed te doen. Vandaar (’t is bijna te schaamtelijk om te tonen in vergelijking met Mme Zsazsa haar schoon erf ) dat ik mij beperk tot de twee en een halve vierkante meter die tussen het brokkelmuurtje en de mesthoop geprangd liggen. Het muurtje wordt overwoekerd door Hondsdraf en Vijfvingerkruid, de mesthoop is een paradijs voor Brandnetels, Riet en Kleefkruid. Maar dankzij de beperkte oppervlakte valt het wieden wel mee. En ik hoop gaandeweg meer ervaring op te doen zodat ik mij binnen een paar jaar aan ‘een echte’ groententuin kan wagen. Ondertussen mag u hier allemaal tips geven en al.

In afwachting hoop ik dit jaar op een weelderige oogst van (perceeltjes van links naar rechts):

Broccoli Groene Calabrese, Courgette Belor HF1, Rode ui Bruinswijker, Wortels Amsterdamse Bak 3 Minicor, Sla Red Salad Bowl en Sla witte Dunsel (deze laatste twee overdekt met kippengaas om de vogelkens op afstand te houden). Op de Broccoli na gewoon uitgezaaid in volle grond wegens geen geduld om veel uit te spenen en al. Die broccoli’s staan volgens mij trouwens nog veel te dicht bij elkaar, ik zal die nog eens moeten uit elkaar zetten één dezer.

Dit bericht is geplaatst in planten met de tags . Bookmark de permalink.

6 reacties op groensel

 1. Mme Zsazsa schreef:

  Lol (sorry) mss één tip om te beginnen, het lijkt me verstandiger om grond te hebben in je moestuin dan stof. ;-)

  Ecologisch tuinieren voor beginners van Velt is wel een beetje een mini-bijbel.

 2. Thomas R. schreef:

  Ik kan Mme Zsazsa alleen maar bijtreden. Als ’t niet op een paar eurootjes aankomt, en je nog een paar extra centimeter in je boekenrek vrijhebt, ga ineens voor de Crème de la Crème van de ecologische-moestuin-bijbels: Ecologisch Tuinieren van Velt. Er zal een nieuwe wereld voor je opengaan! :)

 3. AnneTanne schreef:

  In plaats van ‘ecologisch tuinieren voor beginners’ zweert zoonlief bij de drie video’s over ecologisch tuineren die Velt jaren geleden in samenwerking met de VRT heeft uitgebracht. Hoewel zoonlief die intussen vanbuiten kent (en met de kennis daaruit opgestoken zijn vader regelmatig op de vingers tikt) worden die nog steeds met enige regelmaat uit de bibliotheek ontleend en nog grijzer gedraaid.
  Manlief daarentegen zweert bij de door Thomas genoemde bijbel.
  (en ik laat het moestuinieren aan mijn mannen over… de resterende halve hectare van de tuin levert werk genoeg op ;-) )

 4. Mme Zsazsa schreef:

  Och hebben die DVD’s gemaakt, daar ga ik eens naar op zoek.

 5. AnneTanne schreef:

  Nee, geen DVD’s! Van die echte ouderwetse video’s, met een band er in, die op den duur allerlei strepen en storingen en sneeuw gaat vertonen! Gelukkig is zoonlief de enige die ze bij ons in de bib ontleent, dus die gaan nog wel eventjes mee…

 6. yo schreef:

  he die zou ik ook nog wel eens willen bekijken. Ze werden gemaakt toen ik als bleuke op de redactie van Velt begon. Elke woensdag (het kan ook dinsdag geweest zijn) toog Bart Maes naar wat toen nog de BRTN heette voor opnames. Dat was voor jan en alleman wel eens op tv kwam; wij achterblijvers vonden dat allemaal heeeel speciaal en hingen bij terugkomst aan zijn lippen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.