lurkers from the deep

WAK! Mijn vijverke lijkt wel bezet door een leger aliens. Rondomrond is de zoom van de vijver bezaaid met duizenden muggelarven. Kaieeee! Als die allemaal een verpoppingske plegen en bloed beginnen zuigen ben ik nog niet jarig. Misschien toch maar snel de vijver dempen? Ik begin me voorwaar al een beetje ongemakkelijk te voelen.

muggenlarven

Op bovenstaande foto zien ze er nog onschuldig uit, maar kijk eens van dichterbij!

2 muggenlarven

Of nog erger, van nog een beetje dichterbij! MONSTERS zijn het! En hij grijnst zo boosaardig!

muggenlarve van dichtbij

Maar zienu, kihiiiieee! De voedselpiramides in actie: vanuit het niets komt daar een bloeddorstige waterkever opgeduikeld die prompt één van die bloedzuigende ellendelingen wegplukt! Kijk, hieronder zwemt hij weg met zijn prooi. Moge het hem (naar meer) smaken.

roofkever eet muggenlarva

En zelfs als er al eentje door de mazen van de vleesetende kaken glipt wacht hem, eenmaal boven water, de luchtmacht. Want de Rode baron (allez, ne vuurjuffer dan) ligt al op de loer.

vuurjuffer

Ha! en Joepie! roep ik dan. En de vijver zit vol met zo’n diepzeemonsters. Hurray! Niet alleen van het merk roofkeverken, bovendien. Want kijk welk vreemdsoortig schepsel daar afgevallen boomblaadjes zit te consumeren net onder het wateroppervlak: een dikke vette poelslak. Als ware het een walvis in mijn eigenste mini oceaan.

poelslak

Zo wijs maat. Dat KRIOELT van de beestjes. Poelslakken, kevertjes in diverse maten en soorten, schaatsenrijders (ze hebben gekweekt), ruggezwemmers, kikkervisjes… WhIIIII!!!

Dit bericht is geplaatst in dieren, vijver met de tags , . Bookmark de permalink.

22 reacties op lurkers from the deep

 1. Aar schreef:

  Wow, wat een onderwatersafari is dit; het voelt een beetje als kijken naar Jacques Cousteau die de diepten verkende.
  En wat een prachtige beelden!

 2. yo schreef:

  ‘cooool’ zeggen mijn zonen. Ze zijn alweer supergemotiveerd om aan het graven van die poel te beginnen

 3. Eef schreef:

  Waaw! Ik weet al langer dat ik hier leuk en interessant lees- en kijkvoer kan vinden, maar je overtreft weer jezelf!!
  Ik wil ook een poel!!

 4. AnneTanne schreef:

  Is die poelslak daar ook helemaal vanzelf terecht gekomen? Of heb je die een handje geholpen?

  (We hebben hier pas een kom van 3 op 3 gegraven om het regenwater van het schuurdak naar af te leiden. Bedoeling is, om het water gewoon te laten verzinken, en er een min of meer moerassig biotoopje te krijgen, maar als ik dit zie, vraag ik met toch af of ik geen vijverfolie zou gaan halen…)

 5. zeezicht schreef:

  Waw! Het lijkt wel de bodem van de oceaan. Prachtig!

 6. Hildegarde schreef:

  hahaha, geweldige reportage ! machtige foto’s.

 7. Sam schreef:

  graaf! Nog nooit van dichtbij bekeken die muggenlarven, maar jij zorgt weer voor een knappe (en voor mij leerrijke) reportage ;)

 8. Andries schreef:

  Sjiek Bart, echt wel. Het leven in uw poeltje gaat wel heel erg snel vooruit! De foto’s vind ik trouwens heel erg geslaagd. Die superclose up van de muggenlarve, is dat enkel met macrolens en dan achteraf gecropt? Of gebruik je daar extra hulpmiddeltjes voor?

 9. chelone schreef:

  Survival of the fittest! In de natuur wordt je er voortdurend mee geconfronteerd. En dan zijn er nog de kikkers die ook hongerig zijn en ook een mugje lusten.
  Maar als je het mij vraagt: over het overleven van de muggen is de discussie nog lang niet afgelopen.
  Prachtige foto’s!

 10. bart schreef:

  @Annetanne: de enige uitgezette beestjes in de vijver zijn de kikkervisjes (die er als kikkerdril in geplaatst zijn). De rest is er ofwel spontaan in terecht gekomen, ofwel meegelift met de aangekochte waterplantjes.
  Wat je eigen vijverplannen betreft: goed idee, al schijnt het dat regenwater niet ideaal is. Maar het valt te proberen, zo heel duur is die vijverfolie tenslotte niet.

  @Andries: met een 180 mm macro en een 2x teleconverter gemaakt, daarna ongeveer voor de helft gecropt.

 11. John schreef:

  Hoi,

  Mooie onderwaterfoto’s, welk toestel gebruik je daarvoor ? FYI Ik ben een leek inzake technische zaken maar wel natuurliefhebber.
  Regenwater is natuurlijker dan kraantjeswater (=drinkwater) voor vijvers. Vorig jaar vijver aangelegd met regenwater, stekjes van waterplanten en (zelfgevangen) beestjes (watervlooien, waterpissenbedden, poelslakken,…) uit beekje. Kikkervisjes, salamanders en alle andere leven (waaronder geel gerande watertorlarven), uit zichzelf gekomen en het water helder tot op de bodem.
  Dikke kwatsch dus om drinkbaar water te gebruiken. Soit.
  Graag had ik ook wat prachtige onderwater-insekten gefotografeerd.
  Groetjes.

  John

 12. Aïda schreef:

  Een ware science-fiction reportage… prachtig!

 13. bart schreef:

  @John: ik fotografeer met een nikon D200. Ik hoop dat je gelijk hebt ivm het regenwater, want ook mijn vijver is met regenwater gevuld (al heb ik wel een deel vervangen door leidingswater omdat de pH te laag zat (iets te zuur water). Als je je in natuurfotografie wilt gaan verdiepen kan ik je vooral de website van Rollin Verlinde aanraden, waar je o.a. een gratis cursus vindt.

 14. annemie schreef:

  Wat een mooie site. Ben hier terechtgekomen op zoek naar informatie over muggenlarven. Mijn dochter van 6 heeft daar een fascinatie voor ontwikkeld.Ze ontdekt steeds meer soorten die ze dan allemaal in potjes wil zetten en kweken?!. Zo zijn er al de “gewone”-, de “dikbil”-, de “rode”-, en de “pauwestaartjes”-larven. Namen gebaseerd op uitzicht en manier van zwemmen. Misschien heb jij een tip om in dat onoverzichtelijke web iets meer gericht te kunnen zoeken. Ze heeft in ieder geval al enthousiast zitten kijken naar de uitvergrotingen van haar zo geliefde larfjes.

 15. bart schreef:

  Annemie, als je namen wilt, dan kan je best foto’s proberen nemen en die op het diptera-forum en/of op het natuurforum posten. Veel kans dat ze je daar verder kunnen helpen. Op de fora zelf vind je informatie over hoe je de foto’s kan plaatsen.

 16. John schreef:

  Hoi Bart,
  Bedankt voor de info inzake fototoestel.
  Inzake het regenwater, toen ik nog in het iets meer vervuilde Vlaanderen woonde had ik ook een “voetbad-vijvertje” met gewoon regenwater. Toen ook geen problemen met algen gehad. Draadwieren e.a. groen manueel wat uithalen in de herfst. In de lente laten zoals het is = schuilplek voor kikkervisjes en zo.
  Gewoon zorgen voor wat schaduw en wat watervlooien e.d. : gratis te vangen in beken, poelen en zelfs plassen water (bandensporen) in “benatuurde” gebieden :). Géén vissen, aangezien deze de nuttige beestjes oppeuzelen en je allerlei onnatuurlijke zaken zal mogen toevoegen om vissen te voederen en algen te verdrijven.
  Ik heb nog nooit drinkwater in vijvertjes gebruikt, ‘k vraag me zelfs af wat mensen bezielt om dat aan te raden. De reclame van de vis die liever contrex ofzo heeft is fake hé. :) Vergeet die ph-meter maar.
  Fijn weekend.
  groetjes
  John

 17. Pingback: Tuinieren voor dieren | AnneTannes Kruidenklets

 18. marc schreef:

  prachtige macrofoto’s……graag had ik geweten met welke lens je gefotografeerd hebt
  grten

 19. bart schreef:

  @Marc: sigma 180mm, soms in combinatie met soligor tussenringen en/of sigma 2x teleconverter.

 20. Hilde schreef:

  en zo’n zwart ei van +- 13 mm lengtedoorsnede met twee zwempootjes (zoals bij een zeehond) eraan, wat voor een water-insect is dat aub?

 21. bart schreef:

  Een wantsje? Een kevertje? Anders hier eens mee proberen ?

 22. Loko Tosh schreef:

  @Hilde: waarom denk je dat het een insect is?
  @Bart: wedden dat het om een ruggezwemmer gaat?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.