gras

azuurjuffer

Gras. Het dient zo op het eerste zicht in hoofdzaak om beesten op te laten kauwen of op te laten zitten, zoals het Azuurjuffertje hierboven netjes demonstreert. Bemerk echter dat het beestje zich niet aan een gewone klassieke grasspriet vastklemt. Ah neen: gras komt in soorten. Veel soorten zelfs, en moeilijk uit elkaar te houden. Bovendien nog hier en daar met elkaar kruisend en tussensoorten vormend en al. Ge ziet al van ver dat gras determineren niet mijnen dada is. Pogingen genoeg ondernomen om tot 80% zekere determinaties te komen, daar niet van. Straatgras, Gestreepte witbol en Kamgras, dat lukt nog. Maar de rest… En ik weet toch liever helemaal zeker wie er allemaal precies in mijn tuin floreert. Want het ene gras is het andere niet. Sommige zijn woekerende mattenvormers (bovengenoemde witbol), andere wijzen dan weer op een gunstig evoluerende situatie (kamgras, reukgras,…).

Gelukkig weet ik min moaten goed te kiezen, en kent Olivier D. dat allemaal van buiten. Dus (jubel jubel, merci Olivier) beschik ik nu over een voorlopig lijstje van grasjes die in mijn tuin hun ding doen. Meerbepaald:

 • Straatgras
 • Gestreepte witbol
 • Kamgras
 • kruising van Engels en Italiaans raaigras
 • Geknikte vossenstaart
 • Gewoon reukgras
 • Ruw beemdgras
 • Kweek

Gestreepte witbol is hiervan nog de meest overvloedig aanwezige soort, al wordt er al een paar jaar een ontmoedigingsbeleid gevoerd. Niet dat ik iets tegen dat plantje persoonlijk heb, maar een te grote dominantie van gestreepte witbol verhindert de vestiging van andere planten: in de loop van juni gaat dit gras plat liggen en vormt zo een viltachtige laag die er voor zorgt dat andere planten onderdrukt worden. Op tijd maaien is dus de boodschap: zo voorkom je verder uitzaaien (zaad van witbol blijft vijf jaar kiemkrachtig) en vervilting.

Ruw beemdgras en Geknikte vossenstaart wijzen er op dat er nog ruim genoeg voedsel in de bodem zit, maar de opkomst van Kamgras (voedselplant voor zandoogjesrupsen!) en vooral reukgras (indicatie voor verschralende bodem) laten vermoeden dat het de goede kant op gaat. Nu nog eens een poging wagen om die sprieten een beetje proper op foto te zetten.

Dit bericht is geplaatst in planten met de tags . Bookmark de permalink.

8 reacties op gras

 1. Andries schreef:

  Bart, ik ben serieus onder de indruk van deze foto! Heel mooi scherp en een aangename compo. Goe bezig zou ik zo zeggen…

 2. AnneTanne schreef:

  Tja, ik kan al behoorlijk goed gestreepte witbol herkennen, maar daar heb ik dan ook voorbeelden genoeg van.
  Als ik eens heel veel tijd heb, zou ik eens met vergrootglas en flora het gras in moeten duiken om een paar van de andere pluimpjes uit te sleutelen.

  (Oh ja… mij beviel je vorige azuurjuffer eigenlijk net een tikkeltje beter…
  Tja, de gustibus et de coloribus…)

 3. Menck schreef:

  Prachtfoto, maar ik deel de mening van AnneTanne.
  Gras is in mijn tuin een niet-voorkomend gewas, tenzij onder de vorm van siergrassen.

 4. Heivlinder schreef:

  Klopt het dat dit juffertje op kamgras zit? Alleen zo’n topje maakt het determineren extra lastig. Grassen (en zegges) zijn ook niet zo mijn ding. Tijdens een stage kwam ik er regelmatig achter dat het grasje waar ik zojuist twee uur op aan het determineren was, precies dezelfde soort was als die van een dag eerder. Mij te frustrerend ;-)

  En wat zijn die juffertjes toch schitterende diertjes!

 5. Geert schreef:

  smoke it!

 6. bart schreef:

  @andries: bedankt
  @annetanne en menck: zelf vond ik de vorige azuurjuffer ook mooier.
  @heivlinder: inderdaad kamgras.
  @geert: rejoice!

 7. yo schreef:

  ik blijf deze de leukste van de reeks vinden, net een oud mannetje met een baardje.

 8. Pingback: Grassen in mijn hooilandjes | AnneTannes Kruidenklets

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.