ne sloeber zeg ik u!

kever

Oesje. Een boktor op mijn binnenkoer (hier op een blad van mijn olijfboompje). En ’t is dan nog wel Phymatodes testaceus, of de veranderlijke boktor voor de vrienden (omdat er veel kleurvarianten van bestaan). Veranderlijk, tant pis, maar de soort is ook gekend als de brandhoutboktor. En daar kan ik wel niet mee lachen hé! Daarvoor heb ik veel te hard in het zweet mijns aanschijns staan hakken, zagen, verslepen, klieven en stapelen de voorbije winters. Ze moeten dat dan vooral niet allemaal gaan oppeuzelen vooraleer ik het in mijn stoof gestoken heb. Maar bon, dit exemplaar komt wellicht gewoon uit het gestapeld brandhout gekropen dus het kwaad is al geschied want het zijn de larven die gangen in het hout knabbelen. Ze leggen bovendien alleen maar eitjes op de schors van dood hout, niet op het hout zelf. En dat is al bij al maar bij een klein deel van al het aanwezige hout in mijn garage/schuur het geval: het meeste is schorsloos. Leven en laten leven denk ik dan.

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags . Bookmark de permalink.

3 reacties op ne sloeber zeg ik u!

  1. ise schreef:

    Wij hebben dit beest ook in onze brandstapel. Het gekke is dat hij enkel gangen knabbelt in het eikenhout en de rest (voornamelijk amerikaanse vogelkers en iep) met rust laat! Het probleem is dat de brandstapel zich nogal dicht bij ons huis bevindt… iemand een afdoend bestrijdingnsmiddel?

  2. bart schreef:

    zolang er geen schors op je huis groeit heb je niets te vrezen denk ik.

  3. AnneTanne schreef:

    Oeps… Ik heb waarschijnlijk al regelmatig een veranderlijke boktor met ‘Soldaatje’ aangesproken. Zouden ze me dat kwalijk nemen?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.