Het gaat slecht. Verder gaat alles goed

Laatst kreeg ik een vraag in mijn mailbox waarin op vriendelijke wijze geïnformeerd werd naar de plantengroei in mijn vers vijverke. Welnu, laat mij bondig zijn: het gaat slecht met de planten. Niet rampzalig, ze blijven in leven en er is bij een aantal soorten (gehoornd doornblad, zwanenbloem) zelfs voorzichtige groei waar te nemen, maar om nu te zeggen dat ze weelderig groeien: neen. De enige planten die het zonder meer schitterend doen in de vijver zijn de draadalgen. Maar daar zijn we geen fan van, en die schep ik er dan ook met heelder pakken tegelijk uit. Nu zijn die draadalgen vaneiges rechtstreekse concurrenten van de andere zuurstofplanten, dus moeten ze eerst inbinden alvorens de andere planten van weelderige groei kunnen doen. Maar ik vertik het om met allerlei productjeuus aan de slag te gaan: de boel moet zichzelf maar stabiliseren. nèm. Wat wel vervelend is, is dat die draadalgen zich krampachtig rond de zuurstofplanten wikkelen met als gevolg dat ik bij het uitscheppen van de boosdoeners steevast ook de frêle plantjes ontwortel, zodat ook die weer achterstand oplopen. Niettemin ben ik in deze materie compleet zen én geduldig, temeer daar het dierlijk leven zich weinig aantrekt van wat er met de planten gebeurt. Volgend jaar beter, zullen we maar hopen.

Dit bericht is geplaatst in vijver met de tags , . Bookmark de permalink.

11 reacties op Het gaat slecht. Verder gaat alles goed

 1. Patrick schreef:

  Dikwijls een kwestie van diepte en direkt voldoende plantjes inleggen.

  Je mag bellen naar (-verwijderd op verzoek van Patrick). Ik moet toch weer een deel zuurstofplanten gaan verwijderen.

 2. Steffie schreef:

  Mijn ervaring is dat het vooral een kwestie is van geduld, hoewel het weer ook een belangrijke rol speelt denk ik. Het ene jaar hebben wij tenminste veel meer last van draadalgen dan het andere. Maar je hebt groot gelijk dat je er geen chemicalien in wilt gooien. Als je daar eenmaal mee begint moet je aan de gang blijven en krijg je nooit een biologisch evenwicht.

 3. Menck schreef:

  Reken op een jaar of drie voordat alles zich enigszins stabiliseert. Draadalgen zijn vervelend; gedurig blijven verwijderen is de boodschap. Eenmaal de andere planten de overhand krijgen, nemen ze de voeding van de draadalgen weg.
  Verder: meet eens de pH-waarde van je water. Daar bestaan simpele testsetjes voor. Voor een goede plantengroei moet de pH-waarde tussen 6,5 en 8 liggen. De waarden bijsturen kan op een geheel natuurlijke wijze (zonder titatovenaarproductjes, dus).

 4. bart schreef:

  @Patrick: bedankt, maar je woont toch een ietsie pietsie te ver af. ’t moet allemaal een beetje ecologisch verantwoord blijven ook he ;-)
  @Steffie: dat vrees ik ook, eenmaal begonnen met al productjes bijkappen is het eind wellicht snel zoek.
  @Menck: ik hou de pH goed in de gaten. ’t is steevast 7 à 7,5 dus dat zit wel snor. Door er de draadalgen uit te vissen hoop ik een deel van de voedselrijkdom uit de vijver te halen. En in bepaalde (diepere) zones lijkt het gedoornd hoornblad het beter te doen, dus het komt uiteindelijk wel in orde hoop ik.

 5. Geert schreef:

  natuurlijk komt het in orde, je bent een nieuwe wereld aan het maken, dat kan toch niet kapot. anderzijds betwijfel ik of het uitscheppen van de draadalgen ook effectief de voedselrijkdom uit het water haalt. Ge weet gij ook dat de fotosynthese alleen maar water, koolstofdioxide en zonlicht nodig heeft, de rest van de bouwstoffen puren die primitievelingen uit jouw primordiale soep.

 6. muggenbeet schreef:

  ik las eens in een tijdschrift dat een bundeltje stro dat in het water gelegd wordt, de algen afbreekt. Bij mij werkte het (in de vijver waar het water stilstaat), sowieso kan het geen kwaad het eens te proberen. In de zwemvijver heb ik het probleem niet voorgehad maar daar is het water in permanente beweging plus de temperatuur is aan de lage kant.

 7. chelone schreef:

  Het eerste jaar is inderdaad een sukkeljaartje voor het plantenleven in de vijver. Maar de vijverplanten groeien zo verbazend snel dat je ze binnen twee jaar al onder controle zal moeten houden. Ik haal de algen eruit met een antieke (nooit gebrukte) wc-borstel die ik op de rommelmarkt kocht. Zo krijg je gemakkelijk hele slierten mee.

 8. Hildegarde schreef:

  Compleet zen en geduldig en scheppen maar, want dat komt goed !

 9. Jurgen schreef:

  Inderdaad, met wat geduld en af en toe scheppen komt het wel goed.

  Of je moet ook geluk hebben, zoals wij. Van bij de aanleg van onze vijver hebben we nooit problemen ondervonden. De vijver (2,5 op 2,5) ligt in volle zon, tuin aan rijhuis aan de rand van Leuven centrum. Gevuld met helft regenwater helft leidingwater. Wat zuurstofplanten en oeverplanten meegekregen van ma om ‘mee te beginnen’. Zelf acht goudvissen gekocht, waarvan er al verschillende verdwenen zijn in de bek van een reiger. Schoon beest maar gvd toch. Waterlelie, ondertussen al een flinke plant. Pomp en filter (en oooh een klein watervalletje). Gele irissen. Waterplomp. Munt. Waternavel. Kattestaart. En wat een biotoop. Kikkers, de bastaardkikker dan, en tot voor een paar jaar een bruine. Alle 3 de volwassen kikkers van vorig jaar zijn weg (vertrokken of verorberd), maar tegenwoordig zitten er om en bij de 20 juveniele kikkers in de vijver (al komen ze soms tot bij de keukendeur, moet ik ze terugbrengen) en hier en daar nog een reusvorm van de dikkop. Mussen, duiven en eksters komen er baden en drinken. Op warme zomerdagen (helaas hebben we er niet veel gekregen dit jaar) is het een komen en gaan van waterjuffers en libellen.

  Dit alles zonder te veel tussenkomst. Op tijd en stond wat waterplanten inkorten, zuurstofplanten verminderen, rotte leliebladeren en -bloemen verwijderen. Dankzij pomp en filter blijft het water helder, ondanks dat ie in volle zon ligt. Draadalgen komen regelmatig voor. Aanvankelijk verwijderde ik ze ook met een goedkope WC-borstel, maar algauw zitten de draden verwikkeld in de borstel en ik kan het geduld niet opbrengen om dat boeltje te ontwarren. Gewoon met de hand de vijver in. Niets zo leuk als een nieuwsgierige vissenmond aan de vinger.

  Soit, ik ben echt wel ‘content’ van onze vijver.
  Ik hoop dat je volgend jaar hetzelfde kan zeggen ;-)

 10. Monique schreef:

  Ga eens een kijkje nemen op de webiste van Ada Hofmans, zij legt je haarfijn uit hoe je een natuurlijke vijver moet aanleggen, zonder pompen. Haar vijvertuinen zijn zeker een bezoekje waard, vooral in het voorjaar, wanneer de kikkers er zijn !
  De weinige algen die ik in mijn vijvertje heb draai ik gewoon rond een plantenstokje.
  Succes hé!
  http://www.adahofman.nl/

 11. bart schreef:

  @Monique: ik kende de website al. Het aanleggen is trouwens al gebeurd, het is gewoon wachten tot de boel een beetje in evenwicht komt. Lukt wel, mits enig geduld.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.