effen

De haag is geschoren, de Akkerdistels zijn gemaaid. De draadalgen zijn uit de vijver geschept, het grasperk is weer gazon geworden. De druiven zijn gesnoeid en de eerste appels zijn geplukt. De tuin is met andere woorden alweer de oude na enkele weken afwezigheid. Het voordeel van een natuurlijke, arbeidsarme aanpak.

Wel had je nog een achterstallige bericht te goed, wat ik bij deze recht zet:

Zo halverwege juli was het gras-met-boterbloemenperk van maaizone B (links op het schema, voor de gelegenheid in het oranje aangeduid) al half plat geslagen (wind en regen, Belgische zomers weetwel). Omdat er welgeteld één Wilde peen en één toefje Smalle weegbree in stond heb ik een extra maaibeurtje ingelast en dat stuk dus alvast een tweede keer gemaaid en afgevoerd (de Wilde peen en de Smalle weegbree heb ik wel gespaard). Met de maaibeurt van september zal het dus dit jaar drie keer onder handen genomen worden. Ik weet het, maaischema’s zijn er om strikt op te volgen op straffe van slechte bloei. Maar aan de andere kant: regels zijn er om mijn voeten aan te vegen. Zelfs met motivatie deze keer: door een extra keer te maaien verhinder ik dat het gras plat valt en de bodem verstikt. Daarnaast staan er op dat stuk nagenoeg enkel gras en boterbloemen, laten staan voor het zaad hoeft met andere woorden niet, integendeel. En een extra keertje afvoeren betekent ook extra verarming van de bodem én meer ruimte voor nieuw inwaaiende zaadjes om hun ding te doen. Als dat niet goed is!

Voila, nu sta ik weer helemaal effen. Zowel wat de tuin als deze blog betreft. En avant pour de nouvelles aventures !

Dit bericht is geplaatst in in eigen tuin met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.