mooi en meedogenloos

Nu zijn er in onze tuin al een behoorlijk aantal kleurrijke charels gesignaleerd, maar zelden of nooit waren ze zo oogverblindend als deze Goudwesp die zich in het septemberzonnetje zat te warmen.

Een goudwesp (Chrysidinae spec.) op de uitkijk

‘Ebdegij ’t geel misschien gezien?’ lijkt hij wel te vragen, want nagenoeg alle andere kleuren van de regenboog zijn al op z’n iriserend lijfje van nog geen centimeter groot te zien. Ondanks de opvallende kleurtjes is het niet makkelijk om deze beestjes tot op soortnaam te brengen: wereldwijd zijn er meer dan 3000 soorten, allemaal om het felst.

Goudwespen dus, of Cuckoo wasps (koekoekswespen) in ’t Engels. Dat ‘koekoek’ slaat op wat het beestje op de foto hier onder aan het doen is: rondneuzen in de buurt van andermans nest (hier op een zelfgemaakt nestblok).

Goudwespen zijn namelijk cleptoparasieten: ze leggen hun eitjes in het nest van andere solitaire bijen of -wespen. Hun larven eten dan eerst het ei of de larve van de gastheer op en daarna de voedselvoorraad die de gastheer bijeen gebracht had. Nu kunnen de gastheren in kwestie daar doorgaans niet mee lachen. Als een Goudwesp op heterdaad betrapt wordt krijgt ze dan ook doorgaans stevig op haar b*kkes. Zelf beschikken ze niet over een angel, dus in de tegenaanval gaan is geen optie. Om één en ander toch zonder kleerscheuren te doorstaan kunnen ze zich wel als een mini egeltje oprollen en zo hun breekbare onderdelen (poten, antennes en vleugels) beschermen tegen steken en beten van hun aanvaller. Hun pantser beschermt hen voor de rest voldoende.

Dit bericht is geplaatst in dieren, zonder rubriek met de tags . Bookmark de permalink.

4 reacties op mooi en meedogenloos

 1. Geert schreef:

  cleptoparasieten hé, mooi scheldwoord, ik ken er wel een paar die ervoor in aanmerking komen.

 2. veerle schreef:

  Mooie kleurtjes.

 3. zeezicht schreef:

  Wat een prachtige kleuren! En dan zo’n profiteurs, die beestjes. De koekoek onder de insecten.

 4. Ann schreef:

  azo een schoon beestje !! met of zonder geel :-)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.