des weekends op de boerenbuiten

Neen, meneer en mevrouw, het weekend stond niet geheel en al in het teken van OSB-vloeren, gyproc-wanden en corner-bead-profielen. Er werd namelijk hevig afgewisseld met grasjes maaien en afvoeren. Eind september is namelijk hét moment voor de najaarsmaaibeurt (de eerste keer maaien gebeurde in mei).

maaischema in de tuin

Het gaat hem, op bovenstaand schemaatje, over de zones van onze tuin gemarkeerd met een ‘B’. Al bij al een behoorlijk oppervlak, dus ik was een paar uurtjes zoet om alles om te leggen en vervolgens met de kruiwagen af te voeren. Gelukkig ben ik ijverig geweest, en lag alles (*) tegen maandagavond op een grote (hele héle grote) hoop naast de takkenwal. Net op tijd om de herfstvlagen van de afgelopen dagen voor te zijn. Laat het nu maar regenen!

agrimonieTijdens het maaien dit jaar overigens opvallend veel bruine kikkers zien wegspringen richting veilige houtkant of haag. Veel meer dan de vorige jaren. Misschien al het positief effect van het vijvertje?

Helaas is er ook een slachtoffer gevallen: een woelmuis is op het verkeerd moment bovengronds poolshoogte komen nemen en is door de mixer gemangeld. Jammer, maar we zullen het maar op de ‘survival of the fittest’ steken: ’t zal een beetje een dommeke geweest zijn.

(*): Alles? Neen, niet alles: hier en daar heb ik een grote toef Knoopkruid, Wilde peen en andere kruidachtigen laten staan. Deze mogen eerst nog wat verder van zaadje-verspreid doen vooraleer ze bovengronds ook sneuvelen.

En van zaadjes gesproken: binnen twee weken wordt er gemaaid in een naburig natuurgebiedje van Natuurpunt Zwalmvallei. De afspraak is al gemaakt dat ik daar een paar zakken maaisel mag gaan oprapen om die vervolgens op mijn perceeltje uit te spreiden. Een ideale (en goedkope, want zaadmengsel van wilde bloemen kosten schandalig veel geld!) manier om nieuwe bloempjes in je tuin binnen te smokkelen die zich goed voelen bij de lokale bodemsamenstelling. Zo is bij ons al Agrimonie (foto links), Bevernel, Wilde peen, Margriet, Rolklaver,…  gearriveerd.

bont zandogje op gestrepte witbol

Het Bont zandoogje van op de foto hierboven blijft een beetje verweesd achter. Gelukkig bloeit er nog van alles en kan het voor grasjes nog altijd in de C-zones terecht.

Dit bericht is geplaatst in in eigen tuin, zonder rubriek met de tags . Bookmark de permalink.

1 Reactie naar des weekends op de boerenbuiten

  1. TruusW schreef:

    Boeiend om je maaischema te zien maar ook om het bijhorende verhaal te lezen. kWordt steeds benieuwder naar je tuin.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.