maaitijd = zaaitijd

Hobbyboerken galore! Het naburig natuurreservaat is gemaaid, twee grote volgestampte zakken maaisel zijn mijn!  Morgen uitspreiden die handel zodat de zaadjes zich kunnen verspreiden over mijn doeninge, en mijn hooiland ziet er misschien volgend jaar wel hélemaal zo uit:

wilde peen en knoopkruid

Want nú is het moment om wilde bloemen te zaaien: het zaad is rijp, en ‘in de natuur’ komen ze momenteel ook op de grond terecht. Door een fractie van een fractie van de zaadopbrengst van een reservaat te gebruiken kan je zo de hele kruidenmikmak in je tuin introduceren. Het enige wat je eventueel nog moet doen is na enkele weken het maaisel weer uit de tuin weghalen (verarmen van de bodem, weetwel). Morgen maak ik er werk van zie, want morgen heb ik een vrije dag, én ’t zal schoon weer zijn! Hiep hoi!

edit 10 oktober: opdracht volbracht. Zo goed mogelijk alles uitgespreid, en aangevuld met rijp zaad van de plaatselijke wilde peen, rolklaver, kaardebol, bevernel,…

Dit bericht is geplaatst in in eigen tuin met de tags , , . Bookmark de permalink.

3 Responses to maaitijd = zaaitijd

 1. Hildegarde schreef:

  “mijn doeninge” : een mooi vlaams ambachtelijk woord, zoals een mooi vlaams hooiland uit de vroegere tijden of uit een hedendaags reservaat.

 2. Chelone schreef:

  Jij maait de uitgebloeiden, vangt ze op en verspreidt ze dan weer. Kan je ze ook maaien zonder bak en er daarna ‘het kaf’ van tussenuit halen?

 3. bart schreef:

  @Hildegarde: sommige vlaamse woorden zijn gewoon te mooi om niet te gebruiken, en kenen bovendien niet direct een evenwaardig equivalent in het AN.
  @Chelone: ook de exemplaren die ik hier uitzaaide zijn niet onmiddellijk bij het maaien opgevangen. Het hooiland werd dindag machinaal gemaaid. Ik ben de donderdag langs geweest, heb twee grote vuilniszakken vol gestampt en die vervolgens thuis weer uitgespreid. Als je letterlijk het kaf van het koren wil scheiden kan dat in feite makkelijk door de zakken in kwestie danig dooreen te rammelen en te mishandelen, dan komen de zaadjes vanzelf los en belanden onderaan in de zak. Maar dat verdeelt wat moeilijker, vind ik persoonlijk.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.