Roodbruine schijnridderzwam

roodbruine schijnridderzwam plaatjes
Ook dit jaar zijn achter in de tuin, vlak bij het naaldbos, weer tientallen Roodbruine schijnridderzwammen (Lepista flaccida) opgedoken. Mooie, forse paddenstoelen die met hun dieprode kleur tamelijk herkenbaar zijn en niet echt met andere soorten verward kunnen worden. Denk ik toch. De enige soort die volgens soortenbank.nl in de buurt komt is de Slanke trechterzwam, die toch beduidend geler is. Fijn zo! En wat ook fijn is: volgens diezelfde soortenbank.nl is de roodbruine schijnridderzwam eetbaar! Aan TAAAFEL!!!
Euhm… wacht eens… wat vertellen ze daar op Rogers Mushrooms (fijne website die ik via Annetanne leerde kennen) over  diezelfde (?) Lepista flaccida ? Juist: ‘Inedible’ vermoeden ze aldaar. Oneetbaar. Oepsie! Toch maar laten staan dan zeker? Maar wie moet ik nu geloven?
Gelukkig ben ik eigenlijk toch niet zo dol op paddestoelen op mijn bord. Liever foto’s van maken. Onderstaande foto is opzettelijk een beetje vaag gemaakt door plat op m’n buik doorheen het gras te fotograferen, met bovendien een groot diafragma (grote opening, dus klein getal) zodat er maar een beperkte scherptediepte is.
roodbruine schijnridderzwammen in mijn tuin
Dezelfde foto, maar dan van uit een iets hoger standpunt en met meer scherptediepte door een hogere diafragmawaarde (hier klikken om die te zien) vind ik veel koeler en sterieler.  ’t Is een kwestie van smaak natuurlijk, maar ik vind de wazige mooier. En u?

Dit bericht is geplaatst in just pictures, paddestoelen met de tags . Bookmark de permalink.

15 reacties op Roodbruine schijnridderzwam

 1. Dryalantha schreef:

  Ik vind ook de wazige mooier. :-) Niet alleen omdat het iets mystieks heeft, maar op die manier gaat de meeste aandacht wel naar het belangrijkste. Die eerste is trouwens ook heel fascinerend;
  Welke camera gebruik je daarvoor, als ik vragen mag? :-)

 2. tijdtussendoor schreef:

  Ik hou wel van wat mysterie, dus ik stem voor de wazige…
  p.s. die vlieg is ook geweldig!

 3. AnneTanne schreef:

  Mij bevalt de versie hier op je blogje ook het meest…

 4. veerle schreef:

  Ik ga ook voor de wazige.
  Ook op mijn bord zie ik graag paddenstoelen, maar zelf plukken daar waag ik me toch niet aan, ze.

 5. jan schreef:

  de foto op je blog is inderdaad veel mooier. ik vind hem zelfs de mooiste van de twee. goe gedaan!

 6. Annemie schreef:

  Wat een ‘beauties’… al zouden ze eetbaar zijn zou het jammer zijn om ze te plukken!
  Ik geef de voorkeur aan de wazige foto want ik vind die sprookjesachtig mooi :)

 7. bart schreef:

  @allemaal: ha! unanimiteit van stemmen! bedankt!
  @Dryalantha: nikon D200 met sigma 180mm macrolens
  @tijdtussendoor: de vlieg was heel meegaand, gelukkig.
  @Annetanne: ik ook.
  @Veerle: ’t is inderdaad niet zonder risico, zo blijkt elk jaar opnieuw
  @jan: merci
  @Annemie: ’t staat er echt vol mee… een bordje plukken en je zou amper het verschil zien. Maar ’t zijn inderdaad heel mooie paddenstoelen.

 8. Hildegarde schreef:

  Een schijnridder en dan ook nog steriel ? Neen, doe mij de wazige maar en de bovenste foto is ook schitterend.

 9. Rudi schreef:

  Hoi Bart, ik heb je getagd.
  Kijk effe op http://kartix.blogspot.com/2008/11/tikkertje.html en tag daarna zelf 6 favoriete blogs.

 10. Dryalantha schreef:

  O ik had eigenlijk nog een vraagje haha. :-)
  Ik ga ook overstappen naar wordpress, binnenkort (als ik mijn nieuwe reflex heb) maar ik ben enorm aan het knoeien met de afbeeldingen.
  Het lukt me nu ongeveer om op een deftige manier afbeeldingen te plaatsen, maar ofwel kan je er niet op klikken, ofwel open ze in een nieuw internetvenster.
  Mijn voorkeur daarintegen gaat naar de manier hoe we bij jou de foto’s kunnen bekijken, nl met de zwarte achtergrond, op hetzelfde internetscherm… Kan je me uitleggen hoe ik dat ook voor elkaar kan krijgen? :-))

  Maar als t een geheimpje is, dan hoeft het niet hoor. ;-)

  Alvast bedankt!

  Drya

 11. chelone schreef:

  Wazig of niet, feit is dat jij die schoonerds, in trio zelfs, zo schoon in beeld kan brengen.

 12. bart schreef:

  @Hildegarde: niet bepaald een sprookjesprins he :-)

  @Rudi: ha, bedankt. Komt in orde.

  @Dryalantha: heel eenvoudig: met een wordpress plugin: shutter reloaded. gewoon even zoeken in het plugin overzicht en installeren.

  @Chelone: bedankt. Ondertussen zijn ze al aan het aftakelen en lang zo mooi niet meer. De nevelzwammen daarentegen staan wel nog in volle glorie.

 13. Dryalantha schreef:

  Dank je wel Bart! :-)

 14. Wendy schreef:

  Hoi Bart,

  Ik heb de plugin shutter reloaded gedownload en geinstalleerd in mijn wp. Maar ik snap niet hoe het nu werkt. Ik vind hier ook geen goede beschrijving van op internet en bij toeval ben ik op je site terecht gekomen. Zou jij mij willen uitleggen hoe ik shutter reloaded gebruik?
  Thanx!

  Groet,
  Wendy

 15. bart schreef:

  Wendy,

  het is is jaren geleden dat ik het installeerde, en nooit problemen mee gehad. Het werkt naar alles (tekst en figuren) waarin een link zit naar een foto dacht ik. Dus je moet bij het opladen en plaatsen van de foto ook een link naar de foto zelf voorzien.
  Hopelijk werkt het hiermee, als je nog vragen hebt: laat maar horen.

Reacties zijn gesloten.