een boekske!

Op zoek naar een bruikbaar basisplannetje voor een schapen/kippen/ander pluimvee stal vond ik in de bib van Herzele het boek ‘Schapen houden’ van Helmut Kühnemann (uitgave van Tirion Natuur). Vluchtig doorbladeren leverde al direct een paar op het eerste zicht bruikbare schemaatjes op, dus boekje gezwind uitgeleend.

Maar eerlijk gezegd, na het lezen valt het schapen houden boek me toch wat tegen. Mijn tenen gingen al krullen bij de inleiding; het is goed dat er gewaarschuwd wordt dat het houden van schapen iets meer verantwoordelijkheid en tijdsinvestering vergt dan het pakweg in een bokaal steken van drie goudvissen, maar moet het echt zo betuttelend? Het boek is bovendien duidelijk geschreven door een professioneel schapenhouder, die ‘eens een boekje schrijft voor de hobbyisten’. Het is dan ook zeer theoretisch, en heel erg op productie gericht. Zo wordt er uitgebreid ingegaan op de bemesting van de graasweide, terwijl bemesten op zich niet nodig is: pas je veestapel gewoon aan aan het beschikbare voedsel op je weide. Ook in de andere hoofdstukken is de aanpak een beetje utopisch en zwaar overkill voor de gemiddelde hobby schapenhouder: huisvesting (schuilhokken van 3 à 4000 euro ?!?), voeding (continu bijvoeren omwille van de vleesopbrengst), voortplanting (problemen zoeken waar er normaal geen zijn), apotheek (ik kom al tien jaar toe met twee producten, in het boek zijn het er meer dan tien die je op voorraad zou moeten hebben),… Meneer Kühnemann heeft de neiging om van iedere schapenhouder een bemoeizieke regelneef te willen maken die zijn schapen in alles moet begeleiden, en dat is nergens voor nodig: die beesten kunnen doorgaans uitstekend hun plan trekken.

Met andere woorden, wil je met schapen houden beginnen of je wat beter organiseren, dan ben je volgens mij veel beter af met het boek ‘schapen houden ecologisch bekeken’ van VELT. Dat hebben ze doorgaans ook in de bib, en het is veel pragmatischer en realistischer.

Dit bericht is geplaatst in zonder rubriek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.