zomp

Hoe het in het oosten van Vlaanderen zit weet ik niet, maar een rit door een stukje Oost- en West-Vlaanderen voerde ons vandaag langs hópen ondergelopen akkers en weilanden. In onze tuin is het niet anders: de hele zooi is weer één grote zompige brij. ’t Is alsof TW Classic 2009 vroegtijdig in de gietende regen plaats vond in mijn achtertuin (welliswaar zonder de plastieken bekertjes, thank God). Maar ik heb Depeche Mode vooralsnog niet gezien, en zit toch met blubber aan mijn botten!

weide herschapen in modder

Ik baal daar dus ongelooflijk van, van die glibberige smurrie: grasmat kapot, modder op de bieten die de schapen te eten krijgen, een spoor van slijk tot in de stal… En als ik iets op de weide moet bricoleren moet ik eerder op schaatsende wijze van voortbeweging doen, of ik val op mijn smikkel. ’t Is dit jaar uitzonderlijk vroeg op het seizoen uitzonderlijk slecht gesteld met het weiland. En voor april-mei komt dat niet meer in orde, die zomp. Maar wie TW classic gewijs van moddercatch wil doen kan hier alvast zijn/haar  hartje ophalen… Zelf wacht ik evenwel tot 20 juni.

Dit bericht is geplaatst in zonder rubriek. Bookmark de permalink.

8 reacties op zomp

 1. AnneTanne schreef:

  Hier in de hoge, droge, zanderige Kempen verheug ik mij op de bloemekes die van natte voeten houden, en die deze winter alvast wel zullen overleven ;-)
  Inderdaad, hoge grondwaterstand, maar voorlopig geen TW-taferelen.

 2. Geert schreef:

  is blijkbaar een weerkerend fenomeen, zal dus wel normaal zijn; of is de graasdruk (en de vertrappeling) net aan de hoge kant?

 3. Nico schreef:

  Het ziet er idd. sterk vertrappeld uit. Ik veronderstel dat je schapen nu toch meestal op stal staan, niet? Als je er niet al teveel mee inzit om wat aan bodemvervalsing te doen, kan je altijd wat grofkorrelig zand door je veldje eggen. Dat helpt de doorwatering en in één trek ook wat de verarming (meer doorspoeling van nutriënten). ’t Is denk ik wel niet zo goedkoop.

 4. Dirk schreef:

  Hier is het niet anders. Ik overweeg zelfs kaplaarzen aan te doen om de schapen eten te gaan brengen, want met gewone laarzen heb ik nog een modderbroek als ik daar geweest ben. Spetter spat.

 5. yo schreef:

  amai, en ik die dacht dat het hier nat was in Ternat, hier kun je nog gewoon op klompen naar de kippen. Zijt ge zeker dat de chiro van woubrechtegem niet stiekem Dikke Bertha komen spelen is in uw wei?

 6. bart schreef:

  @Annetanne: natte voetjes, inderdaad. Gelukkig blijken mijn fruitbomen er tot nu toe goed tegen bestand en zijn er nog geen doden gevallen.
  @Geert: de bevolkinsdruk is momenteel inderdaad nogal hoog te noemen: in totaal tien schapen. Er was gepland dat er dit weekend zeven ‘geoogst’ werden, maar het offerfeest strooide roet in het eten: beenhouwer overwerkt. Maar uitgesteld is niet verloren: de koteletjes, lamsbouten en merguezen komen er aan…
  @Nico: de schapen hebben vrije toegang tot de stal. Bij regenweer slapen ze er, maar voor de rest zitten ze eigenlijk voortdurend buiten. De foto is de hoek waarlangs ze toegang hebben tot die stal, dus die is wel extra naar de filistijnen getrappeld. Mijn nieuw te bouwen stal zou dat probleem wel grotendeels opvangen… (vijfjarenplan…)
  @Dirk: gewoon in je onderbroek op flipflops en daarna onder de douche :-)
  @Yo: in wouwou doen we niet aan chiro, noch aan andere jeugdverenigingen. ’t is in Herzele of in Aaigem te doen voor ’t jong geweld :-)

 7. veerle schreef:

  Oei, dat ziet er niet goed uit. Staan je schapen ook in zulke smurrie nu?

 8. Pingback: The Naked Garden · De verzopen tuin

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.