huisvlijt

De donkere dagen voor kerstmis, ne mens moet ze op één of andere manier toch zien door te komen. Want draai of keer het zoals je wilt: mijn animo om met mijn fotomarieke in mijn hovinge te duiken staat voor ’t moment op een laag pitje. Op ’t eerste zicht weinig fotomodellen, flets licht, ik ben beter gewoon.

Dan kan ik mijn tijd beter besteden, denk ik dan. Aan snoeiwerken aan mijn frambozenbos bijvoorbeeld.

Volgens de boekskes bestaan daar allerlei regeltjes voor teneinde met een propere rij mooi opgebonden takjes te eindigen waar dan frambozen aan groeien. In de praktijk vind ik dat veel te omslachtig en knip ik gewoon de hele zooi af op zo’n veertig centimeter van de grond (het steekt daarbij niet op tien centimeter). Die takken lopen in het voorjaar weer uit, daartussen komen bovendien nieuwe scheuten tevoorschijn. Dat resulteert in de late zomer in een goede vierkante meter ondoordringbaar frambozenbos waar dagelijks werkelijk idiote hoeveelheden rijpe frambozen te plukken vallen en waarrond heelder zwermen insecten samentroepen. Meer moet dat niet zijn voor mij.

Dat winters gesnoei resulteert daarenboven ook in een hele hoop afgeknipte stengels. Drie planken, een hamer, een handvol nagels en een snoeischaar, meer is er niet van doen om daarvan een presentabel nesthokje te maken voor wilde bijen. Er verdwijnen bovendien aardig wat meters snoeisel in zo’n klein kastje. Het nuttige aan het aangename paren, soms slaagt dat wonderwel.

Dit eerste exemplaar is een probeerselke. Voor het volgend exemplaar ga ik de plankjes schuin afzagen zodat ze mooier aaneen sluiten , en ga ik mijn schuurpapier eens bovenhalen om de zaagkanten wat properder af te werken.

Dit bericht is geplaatst in in eigen tuin met de tags . Bookmark de permalink.

11 reacties op huisvlijt

 1. Godelieve schreef:

  Het ziet er bovendien als een alternatief kerstboompje uit :)

 2. bart schreef:

  Gadikke, ik had het zelfs nog niet opgemerkt! Helemaal mee met de tijd van ’t jaar, ik. Hip en al!

 3. AnneTanne schreef:

  Grijns…
  Ik heb vandaag ook snoeischaar en snoeizaag ter hand genomen.
  Hoewel ik er een hekel aan heb om de hele winter tegen kaalgesnoeide would-be knotwilgen aan te kijken, realiseer ik me, dat er aan het eind van de winter opeens verschrikkelijk veel te doen is in de tuin, en dan komt dát er weer net niet van.
  Het snoeisel gaat hier op een soortement takkenril. Ik had ook nog even de kiekdoos willen bovenhalen, maar dat is er tenslotte niet van gekomen.

 4. (mw) schreef:

  Je brengt me op ideeën! O ja: komen de twijgen van alle heesters/bomen ervoor in aanmerking? Of moeten ze aan specifieke eisen voldoen, zoals bijvoorbeeld een harde bast en een zachte kern bezitten?

 5. Geert schreef:

  afwisseling, dat lijkt me nog eens een gedacht, en ge zijt er zelf opgekomen, doen man, en ons volgend jaar komen vertellen wat waar zat, dank bij voorbaat, schrijf u in voor die fotocursus en wie weet wat 2009 ons allemaal niet brengt

 6. zeezicht schreef:

  Ik verwater nu al op je frambozen hoor!
  Ik dacht dat die hout-bijen verschillende soorten hout kiezen?
  Moet je dan niet sorteren?

 7. hildeken schreef:

  Mogen zeezicht en ik eens afkomen als die idiote frambozen rijp zijn???

 8. bart schreef:

  @Annetanne: hier staan ook meterslange takkenrillen. Maar het snoeihout van minder dan een centimeter dik gaat hier doorgaans op de mest/composthoop.
  @mw: ik vermoed dat een zachte kern toch wel van belang is, zodat de bijtjes er makkelijk in kunnen (dus genre vlier, riet, framboos, bereklauw, leverkruid,…)
  @Geert en Zeezicht: volgens mij maakt het allemaal niet veel uit welke houtsoort het precies is, zolang ze er makkelijk in kunnen en de afmetingen een beetje goed zijn.
  @Hildeken: ik hanteer woekerprijzen! :-)

 9. Annemie schreef:

  Hé, dat vind ik wel mooi gedaan; dat moet ik rapporteren aan ‘echtgenoot’, ook alternatieve en biologische tuinier! :)

 10. kees schreef:

  Hoi daar,mag ik je er voorzichtig op wijzen dat de takjes hol moeten zijn willen er ook insekten in kunnen.
  groetjes Kees.

 11. bart schreef:

  Dag Kees, al even voorzichtig wil ik graag mee geven dat naar wat ik gelezen heb (o.a. hier) sommige soorten net verkiezen om zelf het (zachte!) merg uit frambozenstengels en co te knagen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.