Amateur!

Bittere kou schroeft alle activiteit van mijnentwege in de tuin terug tot het strikte minimum. Katten, kippen, schapen en voederplankgevogelte van het nodige nat en droog voorzien, meer moet er vooral niet verwacht worden. Want met mijn te kleine handschoenen (‘geleend’ van mijn madam) heb ik binnen de kortste keren kouwe vingers en als het op kouwe vingers aan komt ben ik een mietje. Bovendien zijn hopen tuinactiviteiten not done bij vriesweer, derhalve zullen aanplanten (er moeten nog zwarte elzen, haagbeuken en tamme kastanjes de grond in), knotten (uitdunnen van knotessen en knotwilgen) en scheren (meidoorn- en gemengde haag) moeten wachten op mildere temperaturen. Gelukkig maar, want ik heb bérgen ander dingk te doen. Zoals daar zijn: spelen met mijn nieuw speelgoed van onder de kerstboom. Want jazeker: bij de overgang van 2008 naar 2009 doen de moderne media hun intrede op eigenwijzetuin.be. HD-video zal uw deel zijn, om je nog beter te informeren over het reilen en zeilen in mijn hovinge! Maar zo goed als ik mijn fotomarieken in mijn vingers heb, zo klungelachtig ben ik aan het aanmodderen met mijn gloednieuw panasonicske. Want als het op video aankomt ben ik een volstrekte beginner, en de leercurve is bijzonder steil zoals blijkt uit mijn eerste probeersel:


amateurisme from bart vancoppenolle on Vimeo.

Blijkbaar moet ik dus ook hier standaard een statief gebruiken, moet ik een beetje op het achtergrondgeluid letten (hier een symfonie van stofzuiger, televisie en de kinders), niet teveel op de autofocus betrouwen en vooral niet doorheen de vettige ruit filmen. Bovendien blijken vogels niet meteen de meest ‘stabiele’ onderwerpen om te filmen. ’t Is gewoon iets helemaal anders dan foto’s trekken. Maar ziet, ondertussen heb ik al trial versies van kei-ingewikkelde software (o.a. corel video studio 12) gedownload waar ge kweetniewa-allemaal mee kunt doen. Dus ik leer bij met het uur. Maar als er nog tips zijn, laat het mij vooral weten!

Dit bericht is geplaatst in zonder rubriek met de tags . Bookmark de permalink.

10 Responses to Amateur!

 1. AnneTanne schreef:

  Niet snoeien bij een temperatuur van nog geen graad vorst?

  OK, als het meer dan 5 graden vriest overdag, dan laat je de snoeischaar/snoeizaag beter liggen waar ze ligt, maar met het zonnige bijna-vriesweer van vandaag, hebben de knotwilgen hier er aan mogen geloven.
  (Ik moet toegeven, toen de wind vanmorgen nog behoorlijk krachtig over de weilanden kwam aanwaaien, en de gevoelstemperatuur dan toch een stukje lager lag, toen was het iets minder leuk.)

  (Om een excuus te hebben om niet te snoeien bij vorst heb ik dat al vaker gevraagd aan snoei-experts, en die gaven allemaal aan dat het echt geen probleem was… )

 2. bart schreef:

  -3 op de binnenkoer! én nieuw speelgoed! Meer excuses moeten ze mij niet in de schoot werpen! :-)

 3. muggenbeet schreef:

  ik kijk toch uit naar je filmpjes.

 4. hildeken schreef:

  Laat ik die ‘ongewenste’ achtergrondgeluiden net sympathiek vinden.. Het moet niet altijd perfect zijn,hé!

 5. Pingback: Wilgen knotten | AnneTannes Kruidenklets

 6. AntonV schreef:

  Beste Bart,
  Allereerst een sympathie betuiging van een collega kouwkleum uit Nederland. Ik kom wel eens vaker op je blog maar ditmaal via Annetanne die flink in de tuin aan het snoeien was, waar ik een enorm respect voor heb ! Met dit soort weer zal je mij ook weinig buiten in de natuur zien (ik heb er zojuist over geschreven op eigen blog).

  Te gek dat filmpje met die vogels in je tuin ! Zie ik het goed ? Ook Putters oftewel Distelvinken ?

 7. bart schreef:

  @Muggenbeet: bedankt! En wilde filmplannen, hópen heb ik er van :-)
  @Hildeken: eerst moet ik nog uitpluizen hoe ik ‘de soundtrack’ kan aanpassen met dat corel video ding, tot zolang mag je van stofzuigers en krijsende kinderen genieten…
  @Annetanne: ’t is mij echt te koud om uren buiten te zitten, al krijg je het wellicht warm genoeg als je eenmaal goed op dreef bent met het snoeien.
  @Anton: putters heb ik nog niet in de tuin gehad. Op het filmpje staat een pimpelmees, een koolmees, een merel en wat ringmussen. Wellicht zorgen die laatste voor de verwarring?

 8. AntonV schreef:

  @ Bart,
  Waarschijnlijk heb ik dan de Pimpelmezen en Ringmussen verward met Distelvinken. Excuses. Ik ben ook niet zo’n ‘vogelaar’ zoals dat in NL heet, verre van een expert. Maar vogels zijn fantastisch, ik ben meer een plantenman (mannetJE), maar leer en “consumeer” graag andermans observaties.

 9. Marika schreef:

  Nou valt toch niet tegen voor de eerste keer hoor. Het beeld hoort wel breedbeeld te zijn neem ik aan, het is nu wat ingedrukt. Niet alle online videoplayers spelen het op de juiste manier af. In Moviemaker kun je het in een formaat opslaan dat het wel goed wordt weergegeven online (ik dacht niet dat dit met Corel videostudio of met Pinnacle studio kan). Zet eerst de beeldverhouding in moviemaker op 16:9 en start het programma opnieuw op, na het importeren en bewerken van het filmpje kun je het opslaan (opslaan op deze computer), bij Overige instellingen voor WMV “Video van hoge kwaliteit (groot)” kiezen, dan slaat hij het op in het formaat van 856 x 480 pixels en dit wordt wel goed weergegeven bij o.a. YouTube e.d. Heb hier zelf veel mee geklungeld in het begin om het goed te krijgen.

  Hier staat mijn filmpje wat ik pas gemaakt heb van de vogeltjes in de tuin, met een gewone camcorder (geen HD).
  http://mariekopdekiek.web-log.nl/mariekopdekiek/2009/01/voedselbank-fil.html
  Succes en veel plezier met het filmen!

  Groetjes, Marika

 10. bart schreef:

  Heel erg bedankt voor je tips Marika. Ik ga wat experimenteren met Moviemaker denk ik :) (mooi filmpje heb je gemaakt trouwens!)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.