één, twee, veel!

eerst filmpje kijken, dan pas lezen!

Micro-macro. Kent ge ’t nog? Een kwisje met Marc Van Poecke, op de BRT,  zo ongeveer een eeuw geleden lijkt het wel. Langzaam uitzoomen van een close-up. Wie eerst raadde wat het was, won twee keer niks. Zo simpel was dat vroeger.

Wellicht is bovenstaand beeld al te makkelijk te herkennen om er een quizje van te maken en hoef je er zelfs niet voor uit te zoomen. Inderdaad: het is een molshoop. En waar één molshoop is, zijn er meer. In het geval van mijn tuin wel héél erg veel meer. Niet dat ik dat erg vind, want zoals geweten zijn mollen welkom bij ons. Zelfs als ze er een danig potje van maken als op onderstaande video (sorry voor het bibberig beeld: ik had m’n statief niet bij en het was koud).

Veel hé? :-) Heel eigenaardig trouwens: alsof de mollen ons een wederdienst willen bewijzen blijven ze voor 95% op de schapenweide hun ding doen en komen ze amper in ‘de tuin’ zelf. Gazonnetje en hooilandjes liggen er nagenoeg onontgonnen bij. Ik vermoed een oorzakelijk verband in de driehoeksverhouding graszoden – regenwormen – mollen, maar in feite zal het me worst wezen, zelfs als ze het gazon zouden beginnen omploegen.

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags . Bookmark de permalink.

10 Responses to één, twee, veel!

 1. Gert schreef:

  Hé, je kan vorst worden!
  Mooi he, molshopen…
  Onze gebuur verjaagt ze, en bij ons worden ze ook gepest door een ultrasoon ding… Ik wou dat ik in uw hof woonde!

 2. Tokolosh schreef:

  dit is het molshopenseizoen, wat die beesten ondergronds uitvreten weet ik niet, maar bij mij moeten tuin en kippenren er allebei aan geloven.

 3. yo schreef:

  hoe harder het vriest, hoe ondieper de mollen, woelratten en dies meer graven (waarom weet ik ook niet echt). Wat ik wel weet: op plaatsen waar de grond bewerkt wordt (moestuin) of druk belopen (grasveld met spelend volk) graven ze zelden. Daar moet ik altijd aan denken als ik zo een bordje zie van ‘verboden op het gras te lopen’ en daar dan een massa molshopen omheen, ha.

 4. the666bbq schreef:

  hier krijgen ze ook vrij spel, (in de voortuin liever niet, maar soit weinig aan te doen, dat stukje van de 23a pakken ze er soms toch ook nog bij). Ik ga er van uit dat ze mijn grond verbeteren; beestjes vangen hoort daar bij maar ondiep of niet, al die gangen draineren de grond en dat kan onze grond in het onderste stuk zeker gebruiken. Ik vloek alleen effe als ik weer een struikel over een hoop of ne put die ik niet had gezien, of als het mes van de maaier weer vastloopt op ne kanjer die verscholen zat onder het hoge gras. Twee keer colèrig shotten tegen de hoop en hij is weeral weg ;-)

 5. veerle schreef:

  Mollen houden van plekken met negatieve vortexen. Waarschijnlijk bevindt zich zo’n vortex in je schapenwei. Maar aangezien je van mollen houdt is het goed zo, niet?

 6. bart schreef:

  @Gert: molshopen zijn magnifiek.
  @Tokolosh: schoon hé? :-)
  @yo: nochtans is de weide het meest be- en vertrappelde deel van de ‘tuin’, dus bij ons kiezen ze blijkbaar net omgekeerd. (’t zou weer nie raar zijn dat ik contraire mollen tref ;-) )
  @the666bbq: inderdaad, bij gras maaien zit het wel wat in de weg. Ik doe altijd eerst eens mijn ronde met een hark voor ik er aan begin.
  @Veerle: tiens, ik dacht nochtans dat ik de negatieve vortex eind vorige week aan de deur gezet had… Alstie het gras van mijn schapen maar niet allemaal opvreet!

 7. the666bbq schreef:

  ik heb nochtans ieder jaar schoon tomaten daar tussen die negatieve vortici ;-)

 8. AnneTanne schreef:

  Ik kan me wel wat voorstellen bij Yo’s opmerking dat mollen plekken ontwijken waar veel gelopen wordt, omwille van de trillingen in hun gangen. En wellicht dat ze ‘menselijke’ trillingen meer ontwijken dan ‘schapentrillers’?

  Wat die regenwormen en die graszoden betreft… De Britse Mammal Society suggereert, dat hoe meer regenwormen, des te minder (!) molshopen. Een grote regenwormenpopulatie betekent dat de mollen minder moeten rondgraven, maar gewoon wat door hun gangen heen en weer paraderen om de spreekwoordelijke gebraden kippetjes in hun mond te weten vallen.
  En bovendien zegt diezelfde mammal society dat een kortgemaaid, kruidenrijk gazonnetje aantrekkelijker is voor regenwormen dan langer gras zonder veel kruidenbijmenging, en dat dus in zo’n gazon minder snel molshopen zouden komen dan in zo’n weide…

 9. bart schreef:

  @the666bbq: derhalve kunnen we onomstotelijk vaststellen dat ook tomaten zot zijn van negatieve vortexdinges.
  @Annetanne: mijn schapenweide kan bezwaarlijk van lang gras beticht worden :-) Maar of er veel dan wel weinig regenwormen huizen? Geen idee. Als ik op de hoeveelheid molshopen moet af gaan zijn ze bijzonder dun gezaaid :-)

 10. zeezicht schreef:

  Ik herinner mij van vroeger dat vooral onder de sneeuw druk gegraven werd door de mollen. En wanneer die dan gesmolten was, had je zo’n maanlandschap.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.