haagbeukhaag

haagbeukplantjes1Eindelijk, na een tiental dagen nachtvorst en bevroren bodems konden de twintig Haagbeukjes de grond in. Aanplanten met vriestemperaturen  is immers geen goed idee. Dan bevriezen de kleine haarworteltjes van de planten zo goed als zeker en is er weinig kans dat je plantgoed het redt. Beter even wachten dan; ofwel de planten inkuilen (bedekken met een voldoende dikke laag -niet bevroren- grond), ofwel de wortels vochtig houden in een plastic zak. Dat laatste is enkel goed voor relatief korte periodes. Als je je plantgoed langer wilt bewaren is inkuilen een betere methode. Maar een veertiental dagen in een plastic zak, bij een temperatuur van rond de vijf graden, is geen probleem.

‘Nog twintig Haagbeuken? Waar gaat hij dat nu begot nog steken?’ hoor ik mijn trouw lezerspubliek nu luidop denken.  (voor wie geen trouwe lezer is: shame on you!) Welnu: vlak naast het terras, bij wijze van wind- en vooral (!) nieuwsgierige-blikken-scherm. Want wij huizen langs de nodige toeristische fiets- en wandelroutes waardoor onze terras-zondagen nogal eens verstoord plegen te worden door schaamteloos gapende recreanten (je hebt er geen idee van hoe lomp sommige mensen durven zijn). Derhalve een haagbeukschermpje, om ons aan onbeschaamde blikken te onttrekken. Meer moet dat niet zijn.

haagbeukhaagDe greppel was ter plaatse al enkele weken geleden gegraven. Het plantgoed was ook al meer dan een week beschikbaar. Maar koning winter strooide roet in het eten vorig weekend. Afgelopen vrijdag was het -tien graden en een heerlijk zonnetje- echter dé moment om te planten.  Eerst mooi de plantjes uitverdelen over de beschikbare plaats (om de vijftien cm een plantje, ik overdrijf graag in die dingen), dan met aarde van de molshopen de greppel weer opvullen. Met aarde van de molshopen inderdaad,  want sinds onze verbouwingen is de bodem in de onmiddellijke periferie van ons huis danig verstoord en aangedamd dat het uitgegraven mengsel van steengruis en klei niet geschikt is om boompjes in te planten. Daarom heb ik de greppel extra diep gemaakt, en weer opgevuld met fijngehakselde grond van de molshopen (ziede wel dat het nuttige dieren zijn!!!).

En voilà, na een ruim uur over- en weer gevwajageer met mijn kruiwagen (ge ziet nog niet dat er molshopen weg zijn, zóveel heb ik er) was ’t al gepiept. Nu nog een paar voorspoedige groeiseizoenen en ik kan onbeschaamd Arendjes consumeren achter mijn eigenste groenscherm.

haagbeukhaag aangeplant

En in het geval dat je het je afvraagt: jazeker, ik heb een fameus schone vue vanuit mijn living.

Dit bericht is geplaatst in in eigen tuin met de tags , . Bookmark de permalink.

11 reacties op haagbeukhaag

 1. Sam schreef:

  Zal el mooi worden Bart!
  Wij hebben ook een “haagbeukhaag” en daar zitten best nog wel veel kleine beestjes in ;-)

 2. moustache schreef:

  ik heb zowel de haagbeukhaag als de beukenhaag. Ik hou wat meer van het blad van de eerste en de tweede is natuurlijk wat meer bebladerd in de winter. Dus beide hebben zo hun voordelen. De haagbeuk staat er al een jaar of 20 en heb ik over de laatste 3 jaar (elk jaar een meter of 80) volledig ingekort (van een metertje breed terug naar 30cm) Dit werkt perfect. Wat al 2 j geleden ingesnoeid is is prachtig weer toegegroeid.
  Lijkt erop dat je nog veel plek hebt voor extra haagjes, ga je gang zou ik zeggen.

 3. Ann schreef:

  Amaai, ik kan mij inderdaad voorstellen dat je een schitterend zicht hebt. Is altijd afwegen he : ik wil dat ook wle maar ben nu ook best content in de stad.

 4. bart schreef:

  @Sam: er staan al hier en daar Haagbeuken in de tuin. Nog geen grote exemplaren, dus het is nog even wachten op de meikevers :-)
  @Moustache: te veel haagjes zouden dan weer niet echt in het open karakter van het omgevend landschap passen. (én onze kijk op datzelfde landschap weg nemen). ’t is ook altijd iets hé :-)
  @Ann: ik zou, denk ik, niet meer aarden in een stad. Al heb ik jaren met plezier in Gent gewoond.

 5. AnneTanne schreef:

  “Eerst mooi de plantjes uitverdelen over de beschikbare plaats (om de vijftien cm een plantje, ik overdrijf graag in die dingen)”…
  Alsof ik manlief hoor… Of toch niet: die heeft nog niet in de gaten dat dat ‘overdrijven’ is. Ik probeer hem nu al jaren duidelijk te maken, dat hij het haagplantgoed echt niet zo dicht op elkaar moet zetten, maar het dringt niet echt door. Zelfs niet nu hij intussen toch wel moet gezien hebben dat waar ík de controle heb overgenomen en voor een grotere afstand heb gekozen, de plantjes het toch beter blijken te doen, wegens: meer kubieke decimeters aarde per plant ter beschikking om voeding uit op te nemen.
  Nee, ik zet de planten toch liever iets verder uit elkaar. De eerste twee jaar lijkt je haagje dan misschien wat ieler, maar vervolgens floreert het toch veel beter als de onderlinge concurrentie wat minder groot is!

 6. Tokolosh schreef:

  ik heb mijn haagbeuken in een losgeschrankt verband gezet met minstens een meter tussen elke plant. mijn bedoeling: een zoom waar elke haagbeuk de plaats krijgt om zichzelf te zijn … binnen de perken van mijn hakhoutbeheer. Het duurt inderdaad allemaal wat langer maar die haagbeuken hebben tijd hoor!

 7. bart schreef:

  @annetanne: ik heb me laten wijsmaken dat 5 haagbeukplantjes per lopende meter geschikt is voor een haagbeukhaag. Bij mij zijn het er zes, dus niet zo heel veel verschil en ik hoop stiekem toch op een iets dichtere haag. En bij dat ‘mooi uitverdelen’ hoort een flinke korrel zout; volgens een collega valt mijn haag eerder onder de noemer ‘los plantverband’ … ahum…

  @Tokelosh: voor mijn hakhout heb ik ook een plantafstand van ruim anderhalve meter aan gehouden. Maar voor een haag lijkt me dat echt wel wat ijl :-)

 8. MC schreef:

  Mooie site, Bart, heel blij dat ik hem gevonden heb. Ik ben op zoek naar info over haagbeuk, en hier vind ik al heel wat.
  Er is toch iets waar ik graag wat advies over zou krijgen : wij hebben een rij heel oude, hoge haagbeukbomen. Die staan op het eind van een braak terrein. Die bomen hebben enorm veel kleine haagbeukjes gezaaid, en wij zouden die graag planten in een haagvorm. Probleem is dat ik die haag pas ergens in de winter of het voorjaar ga kunnen aanleggen. Momenteel kan ik de haagbeukjes nog goed herkennen, want er hangen nog wat bladeren aan. Maar over een paar maanden kan ik het onderscheid niet meer maken tussen haagbeuk of andere struiken die er wild groeien.
  Is er een manier om die haagbeuk nu al uit te graven en ergens te bewaren tot wanneer ze definitief geplant kunnen worden ? Kan ik die bijvoorbeeld allemaal met de bobcat uitgraven en ze herplanten in een grote put, zodat ik zeker ben dat ik enkel haagbeuk bij elkaar staan heb ?

 9. bart schreef:

  Het lijkt me geen goed idee om dat met een bobcat te doen. Dat is als schieten op een mug met een bazooka. Het is ook beter om te wachten tot de planten in rust zijn (als de bladeren verdord zijn) vooraleer ze uit te steken (liefst individueel, met een spade) anders heb je meer kans dat ze verdorren. Dat is op zich geen probleem: haagbeuk behoudt in de winter lange tijd zijn (verdroogde) bladeren, dus blijft herkenbaar. Ook aan de bladknoppen kan je ze nog herkennen, zelfs als alle bladeren er af zouden zijn. En als je helemaal zeker wilt spelen: merk de uit te graven en te verplanten boompjes nu gewoon door er een gekleurd lint aan te knopen. Dan kan je ze tussen november en maart uitgraven als het je past.
  Eenmaal uitgegraven (neem zo veel mogelijk wortel mee) kan je ze inderdaad in een groep inkuilen (dit is de wortels bedekken met aarde zodat ze niet uitdrogen) tot je ze hun definitieve plaats geeft.

 10. Loko Tosh schreef:

  hoe meer handelingen je de boompjes laat ondergaan, hoe meer kans dat er iets misloopt.

 11. MC schreef:

  Wel, ik dacht net dat ik met de bobcat zodanig veel omringende aarde kan meepakken, dat ik de boompjes minder zou traumatiseren.
  Ik heb ze gisteren gemarkeerd, het zijn er echt honderden, en de grond is kleigrond.
  Ik ben niet vies van een spade, maar ik ben Rambo niet :)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.