bezig bijtje

Op het gevaar af in herhaling te vallen: het is niet omdat er hier niet veel nieuws te rapen valt dat er ondertussen niks gebeurt in de tuin. Meer nog: ik ben bijzonder ijverig geweest het voorbije weekend en heb met mijn haagschaar van de Lidl de volledige oude meidoornhaag weer netjes kort gezet. Weliswaar was de mechanische veiligheidschakelaar al na vijf minuten naar de filistijnen (goedkopen bucht is het! Koop niks meer in de Lidl!!!), maar niks dat niet met een schroevendraaier en een paar decimeter tape te omzeilen valt, weetwel. De rest van de tijd heeft het ding zich bijzonder goed aan zijn taak gekweten  (goed gerief dat ze hebben in de Lidl! Allen daarheen!!!). Op de foto hieronder het resultaat: een fris geschoren meidoornhaag. Nu nog wachten tot er blaadjes aan komen (bloemetjes zal dit jaar weer noppes zijn nu ze geschoren is, maar gelukkig heb ik nog een paar solitaire meidoorns staan die wel kunnen bloeien).

 

meidoornhaag

Ook de knotessen aan de straatkant hebben een opfrisbeurt gekregen. De neerwaarts- of al te schuin groeiende takken van het voorbije groeiseizoen zijn er met de takkenschaar uit geknipt, ter meerdere eer en glorie van de verkeersveiligheid.

Staan nog op het lijstje voor deze winter/vroeg voorjaar: de kroon van de drie oude knotwilgen een beetje uitkuisen, de grote takken van de knotessen uitdunnen en nog een tweetal fruitbomen planten (jaja, ik heb nóg twee plaatsjes gevonden waar een boompje past).

Maar voor de rest is het eerlijk gezegd veel te rustig  in de tuin naar mijn goesting. Grijs bewolkt weer, en in tegenstelling tot sommigen zijn wij niet gezegend met een vroege voorjaarsflora:  niks niemendal in bloei tot nu toe. Weinig fotografeerneigingen dus.

Af en toe wordt de rust wel even verstoord door de plaatselijke Sperwer, die de zangvogeltjes rond de voedertafel de daver op het lijf komt jagen. Op de foto hieronder (schuin door het raam van de eetplaats getrokken – slechte foto) zit hij vanuit de tuin van de overbuur te loeren naar de staartmeesjes. Twee seconden daarna was hij alweer weg, de ondankbare!

 

sperwer

Dit bericht is geplaatst in in eigen tuin. Bookmark de permalink.

8 reacties op bezig bijtje

 1. AnneTanne schreef:

  Geen voorjaarsflora dus.
  Maar als ik zo die bovenste foto bekijk, wel prachtige uitzichten in den onmiddelijken omtrek, zo op ze Kempisch gezeid…

 2. chelone schreef:

  Dapper ben jij om in deze weersomstandigheden al buiten te werken. Ik vind mezelf al fllink dat ik dagelijks de kippen ga bezoeken.

 3. dieter schreef:

  Nu kan ik eigenlijk niet meer goed volgen. Bij voorjaarsnoei (februari-maart) heb je dus geen bloemen? Wanneer moet je dan snoeien? Na de bloei mag niet, want dan knip je de bessen weg voor de winter, maar in het voorjaar mag ook niet, want dan komen er geen bloemen aan (waardoor je die besjes krijgt).
  Al mijn ‘kennis’ inzake snoeien op zijn kop…

 4. (mw) schreef:

  @ Dieter
  Het is bij wet verplicht meidoornhagen te snoeien tussen 1 november en 1 maart. Dit staat beschreven in het KB van 23 juni 2008 (en verscheen in het Belgisch Staatsblad op 11 juli 2008).
  Die verplichting werd ingevoerd ter preventie van bacterievuur.

 5. bart schreef:

  @Annetanne: ik moet wel een beetje opletten van uit welke hoek ik foto’s maak, wat den onmiddellijken omtrek betreft. Maar al bij al: geen klagen. :-)
  @Chelone: ’t was zaterdag echt aangenaam buiten werken. Een graad of zes, ’t zonneke,… best leuk!
  @Dieter: de bloemetjes komen enkel op jong hout. Dus als je de vers gevormde takken af scheert: geen bloemen
  @(mw): nu weet ik wiege zijt, sloeber! :-) . Dat KB is overigens dikke zever: het verband tussen meidoorn en perenvuur bij fruitbomen is heel twijfelachtig.

 6. (mw) schreef:

  Tja, kan best. Alleen is het zo dat het KB er wel ís, natuurlijk.
  Leuk om je weer over de vloer te krijgen, overigens. ;-)

 7. zeezicht schreef:

  Ik bewonder jouw werklust! Zo’n grote tuin, het lijkt wel of er geen einde aan komt.

 8. dieter schreef:

  @ (mw): gezagsgetrouw als ik ben mij deze middag nog aan het werk gezet om zeker voor 1 maart klaar te zijn. Ik was klaar om 16.00 … :-) (het is hier dan ook niet erg groot).
  Een KB en de eerste zon, meer heeft een mens niet nodig als excuus om buiten te mogen spelen met de snoeischaar

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.