wie het kleine niet eert…

aardappels pootgoed

…maar dit lijkt me toch écht wel weinig. Geheel vertrouwend op de vakkennis van de plaatselijke Meneer Aveve heb ik hem om pootgoed verzocht voor zo’n twee à drie vierkante meter pattattenveld. Een kwartkilo pattatjes, goed voor exact twaalf stuks en een meewarige blik was het resultaat. Goed voor 0,39 €. Dat er nog een zakske en een etiket van af kan voor die prijs, ik ben geheel verwonderd :-) .   Benieuwd hoe gigantisch veel kilo’s Berbers ik hier van zal kunnen oogsten…

Inderdaad, het zijn Berbers geworden. Want wat lezen we over Berbers: dat het een geelvlezige aardappel is voor de vroege consumptie. Dat ze bovendien niet verkleuren na het koken en dat ze uitstekend zijn van smaak! Dat ze een bijzonder hoge opbrengst opleveren! Hoezee!  Maar eigenlijk heb ik ze (zeer vakkundig – ahum) gekozen omdat ik het gewoon een plezante naam vind, en omdat ik bij mijn weten nog nooit berbers gegeten heb.

 

En wat doet men dan, met de nieuw aangeschafte plantpattatjes? Juist: men kist dat, in een pattattenbakske. Dat moet, want d’echte doen dat ook.

voorkiemende aardappelen

 

‘Voorkiemen’, heet dat officieel. Een drietal weken op een plaats met veel licht (geen rechtstreekse zon), rond de 10°C.  Daardoor gaan de ogen uitlopen en krijg je (hopelijk korte en stevige) scheuten. Ik heb ze bij het op het noorden gericht raam van mijn werkkot geplaatst. Daar staan ze in elk geval vorstvrij, want de scheuten zijn naar ’t schijnt gevoelig voor nachtvorst. Daarom moet je ook, als ze éénmaal uitgeplant zijn, in de gaten houden dat ze niet bevriezen. Nog tips? Ik hoor het graag!

Tegelijk met mijn plantpattatjes (wat een leuk woord toch) heb ik mij ook een gelijkaardige hoeveelheid plantajuin aangeschaft (Brunswijker). Nu zeggen die sloebers van VELT in ‘Ecologisch tuinieren voor beginners’ enkel iets over het tijdstip van zaaien van uien, niet over het planten. Vandaar dat ik mij afvraag of ik die dingen nu al in de grond mag steken. Of toch beter nog eventjes wachten?


Dit bericht is geplaatst in moestuin met de tags . Bookmark de permalink.

18 Responses to wie het kleine niet eert…

 1. onderdeappelboom schreef:

  Beste Bart, net vooraleer ik zelf een stukje over mijn groenten-avonturen op mijn eigen blogje wou beginnen plegen zie ik dat jij een heuse patattenbak hebt, chapeau! (maar wacht maar tot je de resultaten van mijn eierdoosjes ziet, ha! ;-)). In elk geval: in mijn groensel-boeken staat dat ze half maart de grond in mogen. Spannend hé!

 2. Buikberg schreef:

  Bart,

  – plantafstanden: 40×40 voor vroege patatjes (late 40×50), als je bedden ongeveer 120cm zijn kunnen er dus een 4-tal in de rij en een 3-tal rijen per meter. Dus 12 patatjes is goed voor 1.5m2, ik zou er nog wat gaan bijhalen ;-)
  – nog nooit berbers gegeten?? Dan mis je toch wel wat :-) (wij zijn gezegend met een berber-schoonbroer die graag kookt én tuiniert)
  – In de dikke velt-bijbel staat wel het een en ander over het tijdstip van plantajuinen: februari-maart. De onze zitten al in de grond, maar waarschijnlijk hadden we beter nog gewacht. Ik denk dat inderdaad half maart ideaal zal zijn.
  Veel succes!

 3. Tokolosh schreef:

  patatten gaan traditioneel de grond in op de dag van de heilige Jozef, 17 maart, niet dat ik in heiligen geloof, maar wel in patatten en dan nog liefst met de peele. Trouwens, volgens de patafysische kalender is 17 maart de feestdag van het Lavement dat is ten gevolge van teveel groene patatjes http://www.louisg.net/calendrier_pataphysique.htm (nu gij)

 4. Tokolosh schreef:

  en volgens onderstaande bron is 17 maart het feest van de heilige maskerade uniform http://www.college-de-pataphysique.org/college/accueil_files/calenpat.pdf, toch spannend om zo af en toe eens van referentiekader te veranderen

 5. AnneTanne schreef:

  Mijn grootvader hield vast aan 1 april om aardappelen te poten, en in delen van Engeland word goede vrijdag (dus ergens tussen 19 maart en half april) aangehouden. Gezien het late voorjaar dit jaar, ben ik ook geneigd om toch iets later dan 17 maart te gaan poten…

 6. Yolanda Elizabet schreef:

  Voor het planten 1 scheutje (de stevigste) op de poot aardappel laten staan en de rest wegwrijven met de duim. Per geplant pootaardappeltje mag je gemiddeld 11 aardappels terug verwachten. Ik heb zelf meestal Red Duke of York (een rode vroege) en van die kleine paarse (ben even de naam kwijt).

  De ajuinen heb ik in november al geplant. ;-)

 7. willem schreef:

  o heiligschennis !
  (en dan gaat het niet over een kistje van jenever voor patatten gebruiken …)
  Sint jozef is 19 maart (en dat is ook ongeveer ook de enige heilige die ik bij datum ken, enkel omdat mijn broer ‘van sint-jozef is’)
  Van patattologische kalenders heb ik nog nooit gehoord, laat staan om een datum te kiezen die aan pasen verbonden is ??

  Bart: voor keuze van patatterassen kijk ik tegenwoordig maar naar 1 ding meer: resistentie tegen ‘de plaag’. Want wat ben je met een superlekker ras, als alles direct wegrot. Dan heb je (behalve een foto van je planters), niets meer.

 8. the666bbq schreef:

  Bij gardeners world hebben ze eens een experimentje gedaan en daaruit bleek dat enkel de vroege patatjes voordeel deden uit het “chitten” (klinkt een beetje als cheaten ;-) ) maar ik laat die van mij ook nog allemaal weer het licht zien. Eierkartons heb ik ook al gebruikt, nu liggen ze in plantschalen waar een stuk of 50 individuele plantjes in kunnen : stuk met de meeste oogjes naar boven, de rest zit dan net als bij de eierkartons wat meer in het donker. Ik heb een aantal ook eens geprobeerd met en zonder een bedje van compost/potgrond mengeling om te zien of er daar een verschil zit (want dat lees je soms ook als advies).
  Ik koop er altijd weer teveel, die ik teveel heb deel ik uit of leg ik dubbel in de grond ;-)
  Dit jaar lady christl, rode eersteling, bionica, desiré, pink fir apple en charlotte (en als ecoflora er nog heeft graag nog de sarpo mira ;-) )
  Doelstelling van dit jaar was ook om eens uit te vissen hoe je ze het langst kan houden (zonder te poeieren tegen scheuten), ik had ergens iets gelezen van een paar appels tussen de patatjes…
  Plantafstanden mochten wat dichter op mekaar heb ik onlangs gelezen maar 40×40 is toch dichter dan het dichtste dat ik al tegengekomen ben. Plantmoment zal afhangen van de situatie, de zandgronders uit de kempen kunnen waarschijnlijk vroeger starten, zij die een broeibak hebben, hebben daar misschien al een patatje of twee in gelegd maar voor de meeste van ons zal het buiten toch nog effe wachten zijn.
  Voor de ajuintjes hetzelfde verhaal : ze kunnen nu al buiten maar dat zal voor iedereen anders zijn – ik vermoed dat mijn moestuin nog te nat gaat zijn.. De ajuintjes die ik voor de winter had geplant moeten volgende winter zeker op ruggen ;-), de look daar zit wel nog leven in…

 9. Tokolosh schreef:

  @ yolanda: vitelotte négresse;
  de lekkerste vind ik wel de corne de gatte maar ook die zijn nogal “plaaggevoelig” dus als je niet teveel wil sproeien (of not at all) dan is de raad van willem goud waard

 10. the666bbq schreef:

  trouwens … op GW adviseerden ze dat je 3 à 4 mooie scheuten mocht houden (de mooiste waarbij je de rest dan wegstreelt ;-) ) zo doe ik het nu dus ook.
  Als er al eens een dikkere pootpatat tussen mijn patatjes zat dan sneed mijn grootvader die door en sopte hij snijvlakken in de houtassen van de kachel. Meestal vroeg ik hem wanneer het weer juist de moment was maar de brave man is niet meer. Nu volg ik de VELT kalender ongeveer (free DL btw) maar je moet toch altijd rekening houden met je situatie, vrije tijd (en de maan ;-) ) dus dat varieert. Met 12 poters op 250g zullen ze misschien toch niet de beste kandidaten zijn om te snijden (ik denk dat ik rond de 24 à 30 stuks zat op een kilo). 60×40 is zowat de gemiddelde afstand dus 0.24m² per patat dus idd ongeveer 3m² voor het dozijn.

 11. tijdtussendoor schreef:

  Krijg ik hier toch weer een boel info op het juiste moment! Ons braakliggend voorhofje wordt dit jaar gebruikt voor patatjes ;)

 12. Ntone schreef:

  Ik heb een projectje lopen om patatjes te kweken voor mensen die geen tuin hebben ;-)
  http://www.ntone.be/2009/03/05/tt-zelf-aardappelen-kweken-pt2/ (niet bedoeld als spam ;-))

 13. bart schreef:

  Wat fantastisch toch, dat internet! Op een halve dag tijd krijg ik hier de één na de andere tip zomaar gratis en veur niet. Bedankt allemaal!
  @onderdeappelboom: foto’s van die eierdoppattatjes willen we zien!
  @buikberg: ik zal kleinere plantbedden aanleggen, dan moet ik er geen bijkopen ;-)
  @Tokolosh: ik stel vast dat je vorig jaar een weelderige oogst gehad hebt. En dan niet van aardappelen maar van dat ander kruid… Minder smoren man, echt.
  @Annetanne: de tweede helft van maart lijkt me ook ok. Afwachten wat de scheuten doen.
  @Yolanda: als ik 100 stuks kan oogsten zal ik diep tevreden zijn!
  @Willem: wisselteelt, het magische woord!
  @666bbq: ooooh, look! wat een schitternd idee! En snijden moet inderdaad niet met mijn poters. Maar in onze voorraadkelder liggen de nodige bintjes met ernstige uitlopers, als ik te kort kom kan ik er hiervan nog een paar de grond in draaien (ik verwacht daar niks dan miserie van) :-)
  @tijdtussendoor: zo zijn we hier hé :-)
  @Ntone: 20 cent voor twee poterkes? In onze Aveve krijg je er daar zes voor! In een zakske met een etiketje voor acute amnesie erbij! Gijse woekeraar! :-)

 14. Ntone schreef:

  Mja, dat is gewoon om gemakkelijk te rekenen :-)
  En het is niet alleen 2 poterkes, maar ook een handleiding dat ze krijgen he ;-)
  Het is de bedoeling om mensen die helemaal geen groene vingers hebben via zo’n kleine dingetjes toch wat groentjes te laten kweken. Het volgende is een howto van kiemgroentjes :)

 15. buikberg schreef:

  Wisselteelt is jammer genoeg niet alles, wij wisselen elk jaar mooi af (na 4 jaar nog steeds niet op hetzelfde bed) en toch zitten we er elk jaar mee. Soms doen we het aangetaste loof wel te laat af, misschien daarmee dat het zich met de wind over de andere bedden heeft kunnen verspreiden? Maar wij zien ons dus genoodzaakt om naar minder plaaggevoelige soorten uit te wijken. Onze buren-boeren daarentegen, die hebben een andere remedie…

 16. Geert schreef:

  @Tokolosh: oei een moraalridder, zijn er andere dan eigenwijze?

 17. Jannine schreef:

  Gisteren bij het onkruid wieden in mijn moestuin, blijk ik allemaal aardappelplanten te hebben vermoord! (Ja in oktober…ik zit in Australie)
  Een maand geleden of zo heb ik allerhande groente afval begraven in de grond om de grond losser te maken en beter vocht te laten vasthouden.
  Alle andere schillen waren al vergaan en mooi compost geworden maar de aardappelschillen hebben plantjes veroorzaakt en al heel wat aardappeltjes gegroeid ook (ongeveer zo groot als een knikker).

  Mijn vraag is nu, zou het mogelijk zijn als ik deze planten de kans had gegeven verder te groeien, dat er ook echt een nette oogst van zou zijn gegroeid met eetbare aardappelen?

 18. AnneTanne schreef:

  @Jannine: vaak zijn de resulterende aardappeltjes weliswaar iets kleiner dan die van ‘regulier pootgoed’, maar je zou de aardappels perfect kunnen eten.
  Een paar jaar geleden oogstte mijn vader een behoorlijke hoeveelheid aardappelen uit een verwaarloosde composthoop.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.