de groeiende groententuin

Het mag u niet verwonderen, maar nog voor er ook maar één knolletje in de grond zit of ook maar of één zaadje uitgestrooid werd is één en ander al weer danig aan het ontsporen.
Annetanne had het al geïnsinueerd in de comments bij dit bericht, en jawel: mijn vierkante centimeters zijn al explosief vermenigvuldigd tot meerder vierkante meters. ’t Is ten dele (en ook dat mag u niet verwonderen) uit gemakzucht van mijnentwege om het VELT-boekje makkelijker te kunnen volgen (want daar werken ze met à peu pres gelijkaardige perceeltjes). Maar ook (nu al) een beetje omdat ik merk dat een goeie twee vierkante meter écht wel belachelijk weinig is om van groenselkenkweek te doen. Bij deze is de Eigenwijze Moestuin dus uitgebreid tot zes bedjes van 90x200cm, netjes gescheiden door telkens 20 cm gangpad. Ik heb het mijn eigen makkelijk gemaakt en gewoon het meest vertrappelde deel van de schapenweide ingepikt. Dan moest ik al niet beginnen met het verwijderen van graszoden. Recuup-draadje spannen, Even de bovenste vijf centimeter afpellen met de schop, de volgende 15cm omleggen met de spade en alles fijnharken. En voila: zes propere bedjes, kant en klaar om van wisselteeltje te spelen. En wat gaat daar allemaal in komen? Welnu, de wijze raad van Mme Zsazsa en nonkel VELT indachtig denk ik aan het volgende:

schema wisselteelt

Perceeltje 1:  erwten en bonen. Ik moet nog eens kijken wat precies

2: patatjes (berbers!)

3: ui, pastinaak en wortels

4: courgetten en misschien een pompoen

5: knolselder, sla (veel sla, ik eet graag sla), warmoes

6: koolgewassen: radijs, broccoli, bloemkool (andere kolen blieven wij eigenlijk niet in het eigenwijze gezin)

Met de bedoeling om jaarlijks door te schuiven: de peulgewassen komen volgend jaar op perceel 2, de aardappels op perceel 3, enz…


Proper schemaatjes zijn één ding,  in realiteit ziet het er zo uit:

groententuin : zes bedjes

Dat past allemaal in het (alweer aangepaste) basisplan van onze tuin, waarin schapenstal, kippenhok en groententuin een niewe locatie krijgen, én er plaats komt voor een specialleke. Maar later meer daar over (cliffhangers, wij draaien daar onze hand niet voor om! :-) ).

Dit bericht is geplaatst in moestuin met de tags , . Bookmark de permalink.

28 Responses to de groeiende groententuin

 1. Yolanda Elizabet schreef:

  Jammer, mijn post over Nooit meer spitten komt voor u te laat. De vernieuwde moestuin ziet er prima uit. Ik heb zelf 12 bedden met paden van 40 cm breed er om heen. Is handig met het werken in de moestuin.

 2. bart schreef:

  Yolanda, ik vond dat spitten best wijs, eigenlijk. :-)

 3. han schreef:

  Bart, wij hadden vorig jaar ook de courgette en Pompoen midden in de moestuin staan.
  het probleem is dat de Coutgette zich nog wel in toom laat houden op 1 m2
  .Maar een Pompoen kruipt wel een meter of 3-4 door de rest van de moestuin.
  Dit jaar zetten wij de Pompoen buiten de Moestuin ze hebben toch niet veel last van konijnen e.d.

 4. onderdeappelboom schreef:

  Wel een beetje Arabisch hé, zo van links naar rechts doorschuiven ;-) Maar anders: jee, magnifique in orde al weer, daar valt mijn moestuintje bij in het niets! Hoe doe jij de paadjes? Ik heb namelijk geen zin om ook daar onkruid te gaan wieden (dat blijft natuurlijk niet zo’n mooie bruine spiegel), en twijfel tussen tegeltjes, of houtschors, of weet ik veel wat.

 5. onderdeappelboom schreef:

  Bloosbloos, ik bedoelde natuurlijk van rechts naar links. Van links naar rechts is normaal. Maar normaal vergissen zich mensen ook niet tussen links en rechts. Maar ik dus wel. Links, rechts, ’t is allemaal niet simpel. ‘Je andere links’, had mijn zus al lang gezegd…

 6. Buikberg schreef:

  Bart, ik zal je al maar waarschuwen, bloemkool is niet zo gemakkelijk te kweken tot een mooie krop (veel compost!), broccoli is alleszins veel gemakkelijker (best niet alles tegelijk zaaien want dan is alles ook tegelijk volgroeid, en je kan niet te lang wachten met oogsten of je hebt mooie gele bloemetjes ipv broccoliroosjes. Niet geïnteresseerd in venkel, rode bietjes of witloof voor het wortelbed? (allemaal erg gemakkelijk te kweken) En komkommers bij de vruchtgewassen?
  En een aanrader als je graag sla eet: zaai een paar rijtjes zomerslamengeling van de nieuwe tuin, een pittige mix, je snijdt ze af 5cm van de grond en ze groeien telkens weer! De hele zomer plezier! Ook krulsla waar je telkens een aantal bladen kan afsnijden is tof, groeit ook de hele zomer opnieuw terug.

 7. Buikberg schreef:

  Trouwens, ging dat goed, spitten met je zere rug? ;-)

 8. Miguel schreef:

  aan onderdeappelboom:
  links is waar je duim rechts staat en rechts is waar je duim links staat, zeg ik altijd…
  en nu ga je zeggen: en als je je handen draait?
  dan staan ze averechts!
  greetz -;)

 9. onderdeappelboom schreef:

  @ Miguel: zo is het dus begonnen hé… :-)

 10. Tokolosh schreef:

  voorrang van rechts; stilaan een politiek statement?

 11. tijdtussendoor schreef:

  Ziet er goed uit,
  laat de zomer maar komen ;)

 12. Nico schreef:

  Mooi, Bart! Ik sta nog absoluut nergens… ‘k weet niet goed waar ik de moestuin moet zetten: ofwel vooraan aan het huis, maar dat staat niet zo schoon, ofwel een stuk bloemenweide inpikken, maar dan gaat er veel ander kruid in de moestuin komen. Suggesties?

 13. moustache schreef:

  Voor inspiratie kwa zaden, ga eens langs bij http://www.denieuwetuin.be Al 2 jaar klant en ze hebben echt wat speciallekes die zeer de moeite zijn ! Kwa bonen kan je eens voor tuinbonen gaan ? De lente/zomer en winterslamengelingen zijn erg de moeite. Ronde courgette is leuk om te vullen (tondo de nice), enz enz.
  Aardappelen doe ik niet meer aan mee. Neemt relatief veel plaats in voor weinig return. Als je beperkt bent in plaats zou ik dit laten vallen.

 14. bart schreef:

  @Han: komt daarbij dat ik pompoen eigenlijk niet echt lust. Courgetten daarentegen…
  Maar meestal planten we wel een paar pompoenen in de periferie van de mesthoop, gewoon omdat ze het daar idioot goed doen.
  @Onderdeappelboom: ik heb hier nog een goeie kubieke meter cementtegels liggen van onze verbouwing. Ik denk dat ik die binnenkort gebruik om de paadjes te bedekken.
  @Buikberg: venkel zegt me inderdaad wel wat. Lekker! Komkommers daarentegen zijn totaal niet aan mij besteed. Ik zal me toch aan een paar bloemkooltjes wagen, een kleine krop is ook al meegenomen, ’t is het proberen waard. Maar ik denk dat ik alvast van plantjes vertrek (op de markt te koop) en het niet zelf zaai. Die broccolibloemekes, is dat fotogeniek? :-) Snijsla-zaad heb ik ook al liggen. Vanaf begin april zal ik er wat uitzaaien. En de rug heeft alles met glans doorstaan. Ik weet ongeveer welke bewegingen ‘not done’ zijn, dus als ik een beetje oplet loopt het (meestal) wel los. Ach, ’t is allemaal relatief hoor, er bestaan veel erger dingen dan de ziekte van Scheuermann. Mij hoort ge niet echt klagen, al wil elke échte vent wel eens de hypochonder uithangen natuurlijk :-)
  @Tokolosh: what’s new?
  @Tijdtussendoor: nu begint alles toch stilaan in gang te lopen. Fijn hé :-)
  @Nico: ik zou vooral op het esthetische letten, waar het best in het geheel past. Maar ik ben dan ook een absolute beginner als het op groenelovenierke aan komt. Van het kruid zou ik mij niet te veel aan trekken: dat komt er hoe dan ook toch in terecht.

 15. bart schreef:

  @moustache: goed voorbereid als ik ben (ahum) doe ik het meeste à la minute, dus koop ik een beetje impulsief naarmate ik verder in mijn boekskes en andere bronnen vorder. ’t Is mij ook niet echt om de grote opbrengst te doen, maar vooral om het plezier.

 16. AnneTanne schreef:

  Hihi… Zeg niet dat ik u niet verwittigd had!
  Wat dat sla-voorstel van buikberg betreft: doen! De Nieuwe Tuin heeft een paar hele leuke sla-mengelingen, maar je kan gewoon ook zelf wat zaden slasoorten en ander groenselheden (rucola! mosterdblad!) door elkaar husselen, en daar een paar weken lang elke week een rijtje van zaaien, en vervolgens dus inderdaad de hele zomer lang oogsten.
  Wat de fotogeniciteit van broccolibloemekes betreft, dat vind ik tegenvallen. Rucola daarentegen, dat zijn schoonheden. (broccoli gewone gele kruisbloemekes, rucola daarentegen groter van formaat, roomwit met donkere aders… ’n Beauty!)

 17. zeezicht schreef:

  Pompoenen in de mesthoop doen het heel goed. Heb ik gezien in het heempark.

 18. onderdeappelboom schreef:

  Bart, zo’n moestuin volledig in bloei, dat heb ik nog nooit gezien. Ik vind dat je daarvoor moet gaan. :-)
  (bloemkool is inderdaad verschrikkelijk moeilijk vind ik. Waarom geen rode kool proberen, dan kan je ook een deel van je appels gebruiken daarvoor)

 19. the666bbq schreef:

  @Nico, wat zou moestuin in de voortuin niet kunnen ? Een gemiddelde potager is ver van lelijk en de ‘grow for victory’-tuintjes bestonden voor en achter alleen uit legumen. Zie maar hoe groenten en fruit meer en meer in de siertuin terecht komen (boerekool,…)

  @moustache : wat zouden aardappelen weinig return geven ? ik kap (virtueel) mijn hand af voor (klein) gebakken nief patattekes van de grond zo snel mogelijk in de pan. Als ik ooit zou moeten opofferen dan wordt het eerder bye bye spinazie.

  @han : pompoenen kunnen redelijk indrukwekkend tuinverovertje spelen maar ze laten zich gemakkelijk om de tuin leiden, zelfs om zichzelf en dat laatste kan zeer plaatsbesparend werken. Zo’n pompoenspiraal wil deze luie boer dit seizoen ook wel eens proberen, al kan je dat niet echt lui pompoentelen noemen.

 20. the666bbq schreef:

  @nico : in de onbewaakte voortuin verdwijnt er wel al eens een wortel met de stadshaas … met de crisis misschien nog meer dan anders

 21. yo schreef:

  Jaja, klein beginnen, maar binnen dit en een paar jaar kunt ge niet meer zonder het vers groen uit uwe lochting. Ik wordt helemaal sentimenteel van uw planneke (kijk eens naar een van mijn eerste plannekes: http://duizendblad.wordpress.com/2009/03/18/moestuin-sentiment/)
  Wat we met de tijd (naast de vorm) hebben veranderd: patatten eruit (wel op een andere plek want inderdaad niks zo goed als nieuwe patatjes met een beetje olijfolie en lookpijpkes erover, wat versgesneden asperges (van die groene) en een eitje erbij).
  pompoenen en courgettes zijn ook gatenvullers elders, in het vruchtbed staan paprika’s en augurken. Bloemkool werd broccoli in vele variëteiten, bladkool (heel gemakkelijk en zo goed als altijd voorhanden) …
  @the666bbq: grappig dat je over Dig for Victory begint; daar zit ik nu al een paar dagen aan te denken hoe je met eettuinen de economische maar ook de ecologische crisis te lijf kunt gaan; best wel revolutionair eigenlijk (en zoals Mme Zsazsa onlangs aanstipte: zo goed voor de moraal).

 22. Mme Zsazsa schreef:

  Dat breidt hier elk jaar maar uit, tegen 2012 heb jij een moestuinveld en een gigantische serre.
  Ge gaat al een pak meer succes hebben dan volgend jaar daar ben ik zeker van!

 23. Buikberg schreef:

  @ Bart: dan zal ik u eens een paar receptjes van overheerlijke Afrikaanse pompoenstoofschotels aan de hand doen, ge gaat nog van gedacht veranderen :-)

 24. AnneTanne schreef:

  Aansluitend op Buikberg: wat voor pompoenen heb je tot nu toe zoal gegeten? Van die waterige reuzen-halloween pompoenen, of van die kleine, vaste pompoentjes waarvan zelfs schijfjes rauw best lekker zijn? Deze winter was het hier ‘creatief met pompoen’ (of wat dacht je, met een oogst van meer dan 50 stuks aan 3 planten?), maar we waren ze nog niet beu toen we afgelopen weekend de laatste tot een ‘kruidige geroosterde pompoen’ verwerkten.

 25. chelone schreef:

  Et voilà, ik heb al weer alle ingrediënten voor het zelf opstarten van een moestuin. Met comments en al. Gewoon copy and paste. Merci!

 26. Bart schreef:

  @Annetanne: ik heb op slag rucola-zaad gekocht! En daarnaast heb ik nog zaadjes van drie soorten sla.
  @Zeezicht: bovendien mogen ze op de mesthoop hun gang gaan zonder dat ze daarbij de rest van de planten in de problemen brengen.
  @Onderdeappelboom: wij vinden ons gevijven dat rode kool tot de groep ‘bwekkies’ hoort. :-)
  @666bbq: ‘moeskloppen’ heet dat laatste. Een bijzonder mooi woord vind ik dat.
  @Yo: ik moet toegeven dat de verleiding groot is om van alles te gaan zaaien en planten (mmm! Paprika’s!!!), maar ik ga me dit eerste jaar zo veel mogelijk aan het beginnersboekje houden, kwestie van mij niet al te zeer te vergaloperen.
  @Mme Zsazsa: dan sla ik volgend jaar maar best over zeker? :-p
  @Buikberg: jammaja, we kunnen hier toch niet alledage potjiekos eten hé ? (maar ik geef toe, in zo’n stoofpotje vind ik twee snippers pompoen wel lekker)
  @Annetanne (bis): welke pompoenen? Euhm… van die oranje? :-)
  @Chelone: ’t is een besmettelijke microbe!

 27. Pingback: Erwten - Peas | AnneTannes Kruidenklets

 28. dieter schreef:

  @Bart: prachtig vind ik dat, dat het je gewoon om het plezier te doen is. Dat is pas de mentaliteit! Ik heb hier ook gekregen frambozen gezet, en de vader maar sakkeren dat ik er een net over moet spannen tegen de vogels, én let maar op met uw jeneverbessen, want ze zullen er ook aan zitten. So what, het leuke is het boeltje te zien groeien en bloeien, de bijtjes bezig te zien enz. Een framboosje smullen is leuk, maar als we te laat zijn, wel dan is het de vogeltjes gegund

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.