zaadjes zaaien

Radijs zaadjes

Ik moet toegeven: mijn groententuintje raakt dit jaar niet echt volgeplant op een manier die met ‘het edele principe van der stategische planning’ strookt. Improviseren, ’t heeft weer gene naam! Komt er natuurlijk van als je je pas grondig begint te informeren op het moment dat één en ander al in de grond moet zitten. Met als gevolg dat ik nogal à la minute richting Aveve (voor mijn aardappels, uien en knolselder) of middagpauzegewijs naar de Ronsiese wekelijkse markt (voor zo goed als al de rest) trek. Waar ik mij dan tot een op het eerste zicht vertrouwen wekkend kraam wend om mij te bevoorraden met de zaadjes (vooral vilmorin) en plantjes die op dat moment kunnen/moeten geplant worden. Dat heeft wel als énorm voordeel dat bij dat kraam een bevoegd persoon hoort die mij grondig weet te adviseren, bijvoorbeeld om mij te zeggen dat het nog wéken te vroeg is om al sla buiten te zetten.
Maar toch, volgend jaar zou ik mij graag wat beter organiseren. Zoals daar zijn: alle zaadjes op voorhand bestellen, bij handelaars die ook de meer exotische variëteiten aanbieden. En, zo lees ik bij een aantal collega-bloggers, daar lijken vooral ‘VELT’ en ‘De Nieuwe Tuin’ de meest aangewezen leveranciers. Al vallen bij ‘De Nieuwe Tuin’ wel onmiddellijk de opmerkingen ‘weinig zaad in ’t pakske’ en ‘lage kiemkracht’. Oeie, da’s ook geen reclame… al blijkt het cliënteel toch trouw te blijven. Bij VELT zou die kiemkracht dan wel weer dik OK zijn. Maar geen zo’n mooie verpakking als bij De Nieuwe Tuin. Een vergelijkende warentest dringt zich op! Zou ik daar geen gratis testgerief voor kunnen losweken? Door middel van zo’n blogberichtje waar een paar keer ‘VELT’ en ‘De Nieuwe Tuin’ valt (tik)? Kwestie van een hoge Google te versieren zodat die mensen deze warme oproep lezen? Met VELT of De Nieuwe Tuin als zoekterm, weetwel. :-) (tik!)

radijszaadjes

Op de foto’s: radijszaadjes (Van Vilmorin, niet van VELT of van De Nieuwe Tuin  (en tik!))

nu nog de nodige titel, trefwoord en alt-tags aanpassen, en ik ben benieuwd waar we landen bij Google :-)

Dit bericht is geplaatst in moestuin met de tags , . Bookmark de permalink.

17 Responses to zaadjes zaaien

 1. onderdeappelboom schreef:

  Bart, ik raakte niet wijs uit De Nieuwe Tuin: veel te veel soorten en lettertypes voor een beginner als ik. ‘k Moet toegeven dat ik mij dan maar aan Delhaize- en Aveve-zaad heb gewaagd, en dat is allemaal prachtig gekiemd (sla staat nu buiten dood te gaan :-( ). ook een tip: een simulatie doen op de website van De Bolster. Heb ik gedaan, zonder echt te bestellen. Vervolgens kreeg ik alles 2 dagen later toch toegestuurd. (en supperdikke pakjes boordevol zaad, echt waar) Berichtje gestuurd dat ze het mochten komen terughalen (want ik had dus al bij aveve gekocht), en antwoordje gekregen dat ik het voor de helft van de prijs mocht houden. Akkoord! :-) Zo, bij deze is ‘De Bolster’ ook eens gevallen, tok!

 2. onderdeappelboom schreef:

  En over laten vallen gesproken: hoe zit het met die cliffhanger uit ‘de groeiende groentetuin’? (nieuwsgierig aagje :-))

 3. Tokolosh schreef:

  schoon zaad hebdegij

 4. Mme Zsazsa schreef:

  Haha, ja De Nieuwe Tuin dat is gelijk een Landrover Defender, het trekt eigenlijk op niks waarvoor het het maar gebruikt, ge ziet er alleen maar mee af, elke week een nieuwe teleurstelling, maar het is toch zo schoon hé. :-)

 5. AnneTanne schreef:

  tip: ook bij ecoflora hebben ze heel wat groentenzaden, en op die manier bespaar je weer op verzendkosten…
  De zaden van le biau-germe heb ik volgens mij daar gekocht, en die waren zeer OK.

 6. moustache schreef:

  Geen issues met de nieuwe tuin wat mij betreft. Er zijn sommige pakjes met idd weinig zaden (vb zakje met tuinbonen was mager), maar dat zijn dan de soorten die je nergens anders vind. Anderzijds de sla en slamengsels krijg je in geen 2 jaar op als je er wat zuinig mee omspringt. Ik zaai ook geen sla meer in een rijtje, en daarna verspenen want je moet dan toch 80% weggooien. 2 zaadjes in een turfpotje en dan kom je makkelijk 2 jaar toe met een pakje. Na 2 j moet je zowiezo je zaad wegkieperen.
  De nieuwe tuin spreekt me vooral aan kwa collectie en sommige mengsels. Zeker wat sla/tomaten/basilicum/… betreft. Mijn favoriete tomaat (orange banana) hebben ze er dus ik blijf er bestellen ! Hier mijn oogst van vorig jaar http://www.moustachetransparante.com/2008/09/tomaatjes.html
  En Bart, Ik heb al sla buiten staan, die kunnen wel tegen een stootje.
  Verder nog: sluimerwten, spinazie, uitjes, wortelen, peterselie
  In de serre: sla die nog een weekje of 2 nodig heeft. Bloemkolen nog een weekje of 3
  Veel plezier nog !

 7. bart schreef:

  @Onderdeappelboom: Ik heb ook nog niet alles van De Nieuwe Tuin bekeken. ’t is inderdaad nogal een doolhof, maar aan de andere kant is het wel leuk rondklikken en nieuwe dingen ontdekken. De Bolster kende ik nog niet. Ik ga er ook eens rondsnuisteren straks. En de cliffhanger: nog even geduld (een half jaar of zo :-) )
  @Tokolosh: kleintjes maar fijntjes
  @Mme Zsazsa: ze zullen blij zijn dit te lezen :-)
  @Annetanne: ja lap, nog een grotere hap uit mijn budget zondag… :-)
  @Moustache: ik heb nu veldsla buiten staan, maar ’t hangt er allemaal maar slapjes bij eerlijk gezegd. Nog even wachten op beter weer (al is’t maar omdat ik zelf ook liever bij goed weer in de aarde zit te wroeten).

  En ondertussen staat dit berichtje op ongeveer de zesde plaats als je naar De Nieuwe Tuin zoekt op google. :-)

 8. the666bbq schreef:

  helaba, “nergens anders”, opletten met exclusiviteitsverklaringen he ;-) it’s a small world but it’s still a huge world after all …
  Ik schat toch dat ik voor dit jaar dozijn (water)meloenen heb liggen die geen van bovenstaande in het assortiment heeft (om van tomaten nog maar te zwijgen), niet dat dat een probleem is want dan hebben ze nog steeds tientallen rassen wel. Ik ben dus niet tegen de commerce van niemand he, maar er zijn natuurlijk nog zeer veel goede bronnen naast de twee goede bronnen die al vermeld zijn. Ik heb al redelijk wat zaad op ebay gekocht (yes I’m cheap charlie’s son, so what) en kiemproblemen zijn me nooit echt opgevallen (zaad is tenslotte geprogrammeerd om ‘te vertrekken’), met gecombineerde verzendingen vallen de verzendingskosten meestal niet op (opletten voor Amerika wel want post/douane lapt er dan graag nog wat procenten bij), het assortiment is quasi ongelimiteerd, en de hoeveelheden gaan van normaal tot abnormaal veel. Heb al wel eens zakjes pepertjes binnengekregen voor geen geld waar ik de kleine lettertjes ‘500 seeds’ niet gelezen had, daar maak je dus wel een paar vrienden mee ;-) Van sommige ‘exclusieve’ rassen krijg je soms maar 5 zaden maar als die alle 5 opkomen heb je misschien 4 planten teveel ;-)
  Met ruilen heb ik ook al redelijk wat soorten verkregen (tuinmensen geven graag aan en ander, als ’t maar geen geld moet zijn) en eens ge vertrokken zijt kan je uiteraard zelf weer zaden oogsten (die je dan weer in ‘de markt’ kan gooien om te ruilen). Om die reden komt er meestal geen F1 hybride zaad binnen want het zaad dat daar van af komt is onvoorspelbaar (niet noodzakelijk onbruikbaar, maar toch niet gebruiken om te ruilen).
  Er zijn ook collegabloggers die zaden voor een prijsje van de hand doen (ik ben er nog altijd niet uit wat ik dit jaar weer met mijn overschotten plantjes ga doen).

  Teveel bang voor ‘niet zaadvaste rassen’ van die ‘woekeraars op ebay’ of van ‘amateurs op fora’ moet je niet hebben. Zaad van tomatenverzamelaars kan in het slechtste geval een spontane kruising zijn van twee bijzonder rassen uit zijn collectie, wie beslist of die spontane kruising zoveel slechter is dan het origineel ?? Ik weet niet of alle zaadproducenten altijd wel zoveel kilometers tussen hun verschillende rassen houden die nodig zijn om de spontane kruisingen te ondervangen, en ik weet nog minder of één van hen tegemoetkomt aan zijn garantie op zaadechtheid/opkomst/… als er iets ‘mis’ loopt (als die garantie al ergens gegeven wordt).

  Oud zaad mag je niet zomaar opofferen. Soms gooi ik het wel eens in de groep dat iedereen zijn oud zaad mag opsturen naar … (adres altijd te verkrijgen ;-) ). OK, sommige zaden gaan wat achteruit maar wortelen en sla worden toch altijd te dik gezaaid, en voor tomaten heb je er ocharme eentje nodig om een oogstbare plant te bekomen (waarvan je dan zelfs een aantal planten kan stekken als je wil) ; wat maakt het dan dat de helft niet opkomt ?? Archeobiologen slagen er vaak nog in om heeeeeeel oude zaden te ontwaken (nog eens : daar dienen die dingen ook voor, niet om na een jaar in een pakje dood te gaan), dus met de juiste zorgen (kweekbakje,..) en een leuke neurie tussendoor valt dat al bij al wel mee.

 9. yo schreef:

  idd, nog veel interessante bronnen als daar zijn ruilen (http://www.denationaleproeftuin.nl/proeftuin/default.asp; de Lusthof…). Ik heb moet ik zeggen altijd chance gehad met De Nieuwe Tuin, ook het zaad van Semailles, De Bolster, Kokopelli, Le Biau Germe… Ook zaad dat je oogst in andere tuinen (pakt daar maar wat zaad van mee jong) en maanden later in een broekzak vind kiemt vaak nog prima (gewassen op 30 graden). En oud zaad hoef je ook niet direct weg te doen: ik zaai hier nog zaad met vervaldatum 2004, daar komt toch nog dik de helft van op; gewoon wat dikker zaaien dus (wat een voldoening moert dat geven om die oude granen en groenten opnieuw tot leven te wekken!)

 10. willem schreef:

  Ik heb ook de indruk dat de nieuwe tuin meer energie in schone layout van pakjes, boekjes en website steekt dan in kwaliteit/hoeveelheid zaad (= tic -1 ?)
  Dan heb ik liever goed zaad dat gewoon in een bruine envelop zit, met de hand het ras op geschreven.
  Wat ik hier en daar op tinternet al gezien heb is het ruilen/verkopen tegen verzendingskost/… van zaden, en daar zou ik vanaf volgend jaar eens wat meer werk willen van maken. Veel meer keuze uit oude/rare soorten, en veeeel goedkoper dan de nieuwe tuin (tic – 2 ?). En we moeten beginnen met proberen eigen zaad te winnen.

 11. Tom schreef:

  Ik bestel mijn zaadjes steeds bij http://www.vreeken.nl en ik moet zeggen dat ik daar zeer tevreden over ben.

 12. Yolanda Elizabet schreef:

  Ik woon niet zo ver van Vreeken zaden in Dordrecht vandaan dus ik ga er een paar keer per jaar kijken voor allerlei zaden. Ze hebben een uitgebreide collectie en ik koop er ook de pootaardappels, knoflook etc. En alles van een goede kwaliteit. Bestellen via internet (zie bericht van Tom) kan ook.

 13. Moustache schreef:

  @the666bbq: Ik gooi het oude zaad nooit weg hoor, ik gebruik het in jaar 3, maar zaai extra dik zodat ik zelfs met evt. gereduceerde kiemkracht toch nog genoeg resultaat krijgt. Ik heb de indruk dat het sterk soort afhankelijk is. Slazaad lijkt pcies langer goed te blijven dan bvb wortelen. Zou interessant zijn om daar ergens info op het internet van te vinden. Iemand ?

 14. Matc schreef:

  onlangs heb ik een pakketje zaaigoed bij vreeken’s zaden besteld. Zodra ik wat foto’s van mijn eerste resultaten kan posten zet ik ze online. Je kunt nu al kijken naar mijn uitpakparty post:
  http://www.psyan.eu/greenery/uitpakparty-vreekens-zaden/

 15. guy genbrugge schreef:

  ik heb niet anders dan lof voor de ‘nieuwe tuin’ van Peter Bauwens.Ik bestel reeds meer als 10 jaar m’n groentezaken en ben nog nooit teleurgesteld.

 16. johan cabliau schreef:

  Hallo;

  Sinds enkele maanden hebben we via http://www.mijntuin.org een nieuwe zadenbib opgestart in Mariakerke
  Voor deze zadenbib zijn we nog volop aan het zoeken naar mensen, verenigingen, en/of winkels die zaden
  wensen te doneren of ons wensen te helpen om een reuze bibliotheek met zaadjes te bekomen.
  hoe meer zaadjes we ter onze beschikking krijgen des te leuker het voor iedereen word om te komen ruilen.
  alles is welkom zowel groenten als zaadjes van bloemen.
  tevens zijn we op faceboek zeer aktief bezig in diverse groepen waar wij dan weer langs onze kant
  promotie zouden willen maken voor jullie.

  indien u hierin wenst mee te werken dan kan u ons verder contacteren via dit mail adres
  of kan u ook schriftelijk via;

  Johan Cabliau
  Mercuriusstraat 21
  9030 Mariakerke
  Belgie

  Mvg en dank bij voorbaat;
  johan

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.