Bart gaat naar Ecoflora en brengt mee terug…

Ha! Toch nog een verlanglijstje! Mijzelf kennende zal ik mij hier niet toe kunnen beperken. Aan de andere kant zal er wellicht één en ander ook (nog?) niet (meer?) te krijgen zijn. Maar als het een beetje goed gaat keer ik morgen huiswaarts met het volgende in de koffer (byebye jobkorting):

□    Handboek ecologisch tuinieren, ook wel bekend als de groenselbijbel van VELT.

en dan, in alfabetische volgorde, volgende plantjes:
□    Brunel – Prunella vulgaris
□    Dagkoekoeksbloem – Silene dioica
□    Duizendblad – Achillea millefolium
□    Gele dovenetel – Lamium galeobdolon
□    Gewone vogelmelk – Ornithogalum umbellatum
□    Grote ratelaar – Rhinanthus angustifolius
□    Kruipend zenegroen – Ajuga reptans
□    Maarts viooltje – Viola odorata
□    Margriet – Leucanthemum vulgare
□    Roze ooievaarsbek – Geranium endressii
□    Sneeuwklokje – Galanthus nivalis
□    Sneeuwroem – Chionodoxa lucillae
□    Sleutelbloem – Primula veris
□    Stinkend nieskruid – Helleborus foetidus
□    Wilde narcis – Narcissus pseudonarcissus
□    Wilde kamperfoelie – Lonicera periclymenum

en voor in mijn vijverke:

□    Pijlkruid – Sagittaria sagittifolia


Dit bericht is geplaatst in planten met de tags . Bookmark de permalink.

13 Responses to Bart gaat naar Ecoflora en brengt mee terug…

 1. dieter schreef:

  zijn de bijbels van Velt dan toch los van een lidmaatschap te verkrijgen?

 2. AnneTanne schreef:

  Grappig… Brunel komt hier (vanzelf) overvloedig voor, en Dagkoekoeksbloem neemt hier bijna onkruid-achtige allures aan, ware het niet dat ik het een bijzonder leuk oplichtend bloemeke vind, met hele mooie zaaddozen.
  Duizendblad is hier ook een onuitgenodigde (maar zeer welkome) gast, en ook de wilde kamperfoelie is hier ‘vanzelf’ verschenen.

  Maarts viooltje bloeit hier op dit ogenblik overvloedig (zelf geïntroduceerd), het eerste jaar dat het letterlijk bijna paars ziet van de bloemekes. Gulden sleutelbloem, daarvan heb ik ooit twee plantjes gekocht, en die ‘zaaien zich uit lijk zot’. Ook vogelmelk zaait zich langzaamaan uit.

  Wilde narcis lijkt zich hier ook op zijn plaats te voelen, dit jaar heb ik de eerste zaailingen ontdekt (en vermits die in de Vlaamse Ardennen streekeigen is, zou die het bij jou nog beter moeten doen.)

  Ik denk dat we in het loop van het najaar maar weer eens verlanglijstjes moeten maken, en dan – als we het morgen allemaal goed kunnen vinden met elkaar ;-) – volgend voorjaar eens bij een van de tuinbloggers aan huis een ontmoeting annex ruilbeurs organiseren: wat bij de één tot het normale inventaris van de tuin behoort, staat bij een ander bovenaan de verlanglijst… Dus als we dan tijdig voor elkaar wat plantjes in potjes mikken….

  Hebben ze ratelaar als plant? Ik zou verwachten dat je die alleen als zaad vindt (wegens éénjarig en halfparasiet) en het zaad blijft ook maar kort kiemkrachtig: best zaaien in het najaar van het jaar dat het geoogst is.

 3. bart schreef:

  @Dieter: jaat, maar ze zijn dan wel schandalig duur. Je kan ze desnoods zelfs via standaard boekhandel bestellen. Ik denk dat het verschil in kostprijs ongeveer een lidmaatschap is. :-)
  @Annetanne: tja, in feite verkopen ze daar bij Ecoflora in hoofdzaak onkruid hé. Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld boerenwormkruid gekocht. Dat begint zich nu mooi te verspreiden, en binnen een paar jaar heb ik ze wellicht in overvloed.
  Je kan best gelijk hebben wat Ratelaar betreft , dan zal het iets voor volgend jaar zijn.

 4. marl1 schreef:

  Da’s een heel mooi wensenlijstje…:-))
  Benieuwd waar je mee thuiskomt….;-)

 5. AnneTanne schreef:

  Ja Bart, ik hoorde Freddy van Ecoflora inderdaad eens vertellen dat op een keer een bejaarde man op de fiets eens bij de kwekerij afstapte, daar een tijdje rondliep, en tenslotte opmerkte: ‘Als ik het goed begrijp, dan zette-gij hier onkruid in pottekes, en dat verkoopt-e-gij dan?’
  D’r is wel verdomd schoon onkruid bij hoor…

 6. buikberg schreef:

  Hey Bart, kan je evt ons een keer je gsmnr (we gaan er maar vanuit dat je dat hebt ;-) mailen? We gaan wschl aan de late kant zijn straks (nog veel ‘verplicht’ werk voor de aannemer morgen weer verder kan) en dan kunnen we jullie tenminste terugvinden. Ik heb je geprobeerd ons nr via mail te sturen maar er is iets mis met onze mail precies. Of moest iemand anders van degenen die straks komen dit lezen en je wil ons even een telefoonnr bezorgen, bedankt!

 7. AnneTanne schreef:

  @buikberg: Ik heb jullie een half uurtje geleden in elk geval mijn gsm-nummer gemaild. En ik zorg ervoor dat er rond 16.15-16.30 een paar mensen bij de afspraakplek (achter de gebouwen, bij de glijbaan) zijn om laatkomers op te vangen….

 8. bart schreef:

  @buikberg: ik heb mijn gsm nummer ook duurgestuurd. Mij nu niet beginnen stalken hé ! :-)

 9. tijdtussendoor schreef:

  Tijdtussendoor bracht mee van Ecoflora: Maarts viooltje, kievitsbloem,wildemanskruid, daslook,bergamotmunt, gele sleutelbloem en een hele hoop heerlijke groenten die ondertussen al in de aarde staan ;)

 10. bart schreef:

  Bart bracht uiteindelijk mee van ecoflora: het hele verlanglijstje, behalve de Grote ratelaar en de Sneeuwroem. (En nog een paar extra plantjes die niet onmiddellijk op het lijstje stonden…).

 11. onderdeappelboom schreef:

  Ik heb eigenlijk ook redelijk verbaasd staan kijken dat al die dingen die zomaar vanzelf in mijn tuin staan daar als heuse planten worden verkocht. Ik kan wel begrijpen (en toejuichen!) dat ecoflora een wonderlijke rol speelt in het verspreiden van inheemse en wilde planten, maar als je klein hoefblad, longkruid, wilde orchideeetjes enz. helemaal vanzelf in je tuin ziet opkomen al waren het paardebloemen en netels, dan is het zeer gek om dat daar netjes in een potje te zien staan, met een kaartje en een prijs erbij. Ik vind die anekdote over die oude man dus eigenlijk erg leuk en treffend.
  Onze tuin is nog in aanleg en er kan dus voorlopig nog niet veel in. Ik heb me beperkt tot het onmisbare: zaad van stokrozen, één plantje helicrysum (curryplant), en een stuk chocoladecake.
  (Het was, overigens, een eer om enkelen van jullie, ook al was het maar heel even, te ontmoeten.)

 12. bart schreef:

  onderdeappelboom: sommige planten duiken vanzelf op, maar soms moet je een handje helpen. Als je voor twee euro een paar jaar voorsprong kan nemen, waarom niet uiteindelijk. Beter dan alles in het wild te gaan uitsteken.
  Leuk om je ontmoet te hebben, al was het inderdaad kort. Volgende keer nog eentje meedrinken op de binnenkoer?

 13. onderdeappelboom schreef:

  Ik heb er niets op tegen hoor, op die verkoop van ‘onkruid’, integendeel, maar ik snap die oude man wel, dat wou ik maar zeggen. En ik heb al goeiedag gezegd zondag, da’s al heel wat hoor! :-)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.