nog eventjes

sleedoorn bottenSleedoorn. Nog enkele dagen geduld voor de bloempjes…

Dit bericht is geplaatst in just pictures. Bookmark de permalink.

4 Responses to nog eventjes

 1. AnneTanne schreef:

  Die staan al net iets verder dan de mijne!
  En bij mij speelt daar dan nog iets psychologisch: Mijn moeder zegt altijd: ‘Als de sleedoorn bloeit op al zijn stekels, dan is het pas écht lente!’ (en daar ben ik het zo volmaakt mee eens, dat geen haar op mijn hoofd er dan aan denkt te zeggen dat een sleedoorn geen stekels heeft, maar doorns.) Dus pas als ik sleedoornbloesems zie, voelt het voor mij helemaal lente.
  Mijn sleedoorns lijken altijd een beetje achterop te hinken… Hoe zit het nu eigenlijk met sleedoorns en sleedoornpages en het vroeger/later uitlopen van de ‘buitenlandse’ soorten? Niet dat het bij ons voor de sleedoornpage wat uitmaakt, die komt voor zover ik weet hier in de regio niet voor.
  Ik dacht dat de Oost-Europese sleedoorns iets vroeger uitliepen? (Gisteren onderweg zag ik langs de E314 al her en der bloeiende sleedoorns.)
  Wij hebben indertijd ons plantgoed gekocht bij het intussen ter ziele gegane Eikenproject, dat plantgoed van binnenlandse origine garandeerde, maar ik merk telkens opnieuw, dat mijn sleedoorns net een paar weken later ontluiken dan elders gesignaleerde bloesems. Nu vraag ik me af: ligt dat gewoon aan het micro-klimaat hier, of zijn er inderdaad zoveel sleedoorns van buitenlandse origine, of was het toch de inheemse die later ontluikt en heeft het eikenproject zijn principes niet helemaal gestand gedaan?

 2. Filip schreef:

  Ik heb 4 sleedoorns in november in de grond gezet… (kleine struikjes +- 40cm hoog) gaan deze ook dit jaar al bloeien?

 3. nico schreef:

  Mooie foto, bart. Ik moet Sleedoorn nog inplannen in de tuin: volgende winter plant ik er een paar, maar wie wil daar in godsnaam nu al aan denken, he!
  @Filip: ik zou er niet meteen op rekenen. Pas na een jaar of 3 à 4 beginnen de meeste Slee- en meidoorns te bloeien.

 4. bart schreef:

  @Annetanne: de oost-europese sleedoorn bloeit vroeger. ik heb me laten wijsmaken dat dat komt doordat het voorjaar daar ‘standvastiger’ is: éénmaal de vriestemperaturen achter de rug is er weinig kans dat er nog strenge vorst komt, dus weinig kans dat er nog bloesems afvriezen. Het wisselvalliger voorjaar alhier zou de ‘voorzichter’ planten bevoordelen, waardoor Sleedoorn hier later in actie schiet.
  @Filip: rap eens gaan kijken: als er nu nog geen botten op staan zal je nog wat geduld moeten oefenen (zie commentaar van Nico)
  @Nico: bedankt. Sleedoorn is hier enorm aan het uitbreiden door ondergrondse uitlopers. Maar ik vind het een enorm mooie plant en laat ze voorlopig hun gang gaan. Het valt me ook op hoe snel het gras het moet laten afweten onder de sleedoornuitlopers en plaats maakt voor kruidachtige planten. Wat mij betreft een aanrader!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.