Ceçi n’est pas un Sleedoorn.

Kijk je even naar onderstaande foto? Het gaat hem nu even niet over die Tuinslak die daar ongegeneerd vettig zit te bruisen en speekselen op die propere bloemekes, maar over de bloemekes zelf. Dat zijn namelijk de knoppen van  Sleedoornbloemen, die ondertussen zelfs al volop in bloei staan.

tuinslak op sleedoorn

‘Sleedoornbloemen’. ‘Ja, duidelijk’ hoor ik je denken. ‘Geen verwarring mogelijk, zelfs!’ voeg je daar aan toe. Voila, dat dacht ik ook, dat er met Sleedoornbloemen niks te verwarren valt. Tot ik vorige week een foto poste van -wat ik toen nog bestempelde als- een op barsten staande Sleedoornstruik. Maar dankzij het arendsoog van Annetanne weet ik nu wel beter. Want wat vorige week verscheen was geen Sleedoorn, meneer en mevrouw. Neen, het was immers een Kerspruim (Prunus cerasifera). En neen, ik had daar ook nog nooit van gehoord. Het meest opvallende verschil zit hem in de lengte van het bloemsteeltje. Vergelijk maar eens op de twee foto’s hier onder. De bovenste is sleedoorn, de onderste is de Kerspruim.

sleedoorn bloem


Kerspruim

Gigantisch veel verschil is er al bij al niet. De twee soorten staan in mijn tuin vlak bij elkaar en ik moet gedikke goed kijken om te zien wie precies wie is. Benieuwd wat de blaadjes zullen geven binnen enkele weken, of daar veel verschil zal op zitten. En of er vruchtjes op komen, want die (nochtans opvallende pruimpjes) heb ik nog nooit gezien in mijn tuin.

Maar zie, ondertussen heb ik wat zitten lezen en er zijn wel een paar interessante weetjes in verband met dit plantje te vinden.  Zo zouden de gekweekte pruimen (Prunus domestica) wel eens een kruising kunnen zijn van deze Kerspruim met Sleedoorn. Het oorspronkelijk verspreidingsgebied ligt in het oosten: vanaf de Balkan tot Midden-Azië, maar omwille van de eetbare vruchten en de sierwaarde (er werden een hoop cultivars uit afgeleid) is de soort ondertussen veel wijder verspreid geraakt. De soort wordt ook als onderstam voor pruimelaars gebruikt, er wordt dan een gedomesticeerde pruim op de wilde onderstam geënt. Deze onderstammen zijn gekend onder de naam  Myrobalaan. Voila, weer wat bijgeleerd. Ik hoop van u hetzelfde.Dit bericht is geplaatst in planten met de tags , . Bookmark de permalink.

15 reacties op Ceçi n’est pas un Sleedoorn.

 1. veerle schreef:

  Voila, weeral wat bijgeleerd, ze!

 2. Tokolosh schreef:

  pfff, hoe slim moeten we nog worden?
  Myrobalaan zeg je; waar halen ze’t?
  Daar halen ze’t: http://fr.wikipedia.org/wiki/Prunier_myrobalan

 3. nico schreef:

  Prunussen zijn zowiezo moeilijk te determineren. Maar Rubus spp. of Rosa spp. nog moeilijker, vind ik.

 4. J. schreef:

  Schitterende foto’s!
  En interessante info, maar aan de andere kant: ik denk dat ik ook gelukkig kan worden zonder mij bij iedere sleedoorn af te vragen of hij wel een sleedoorn is… :)

 5. griet schreef:

  Awel Bart, merci voor de uitleg. Thuis heb ik ook iets staan waarvan ik niet goed weet wat het is, staat nu volop in bloesem (prachtig). Vanavond eens gaan piepen of ik er met je uitleg een naam kan opplakken. En afwachten of er al dan niet vruchten zullen opkomen. Zal al eens een fotooke meebrengen van de bloesems.

 6. AnneTanne schreef:

  En als ge goed kijkt, zie je ook de de bloemblaadjes een tikkeltje ronder zijn dan de smallere sleedoornblaadjes.
  Kerspruim? Wellicht, maar misschien ook één of andere Prunus insititia, inheemse voorouder van onze Prunus domestica… (Om het nog ingewikkelder en verwarrender te maken…)

 7. zeezicht schreef:

  Als het maar mooi is!
  De hele uitleg is aan mij, als leek, niet besteed.
  maar ik kan zeker genieten van de mooie bloesems.

 8. Wabi sabi schreef:

  Bart, ik was deze week ook in verwarring geraakt door de sleedoorn/wilde pruim/kerspruimbloesems. Wat me opviel was dat de sleedoorn alleen op haar 1-jarig hout lijkt op de andere, maar duidelijk verschilt (bloesemtuiltjes) op overjaars hout.
  Bij de sleedoorn meestal ook reeds een blaadje te zien naast de de bloesems. Handig om ze uit elkaar te houden.

 9. janus schreef:

  pffft…planten hé. maar de portretten mogen er wezen!

 10. warre schreef:

  het is een prachtjaar voor het fruit en ook voor de sleedoornpruimpjes! Dit weekend de diepvries volgestoken om later op te leggen … ik gebruik volgend receptje: per kilo sleepruimpjes doe ik 2 liter jenever (28°), een kilo suiker, 2 kaneelstokjes, 2 vanillestokjes, 10 kruidnagels en groot stuk gember en wat steranijs … het is zeer te smaken! ik vroeg me af of er hier iemand een ander ( beter? ) recept kent … ik zou enkele verschillende recepten eens willen uitproberen nu er zo’n groot aanbod is aan pruimpjes om dan te zien welke het beste resultaat geeft … prosit!

 11. AnneTanne schreef:

  @Warre:
  Uit: ‘Natur-Heilschnäpse’ van Maria Wiesmüller:
  500 gr sleepruimpjes, 1 onbehandelde citroen, 4 g gedroogde sinaasappelschil, 1 vanillestokje, een snuifje geraspte nootmuskaat, 400 g witte kandijsuiker, 0.7 l Obstler (= fruitbrandewijn), brandewijn of jenever.
  2 maand laten rusten.

  Uit “De vier Seizoenen in Pot en Fles” van Hilaire Walden
  450 g sleedoornbessen, 75 tot 115 g suiker, enkele lichtgeroosterde, geblancheerde amandelen, 1 fles gin of wodka. (volgens de auteur geeft wodka een fruitiger aroma dan gin).
  1 jaar laten rusten.

 12. bart schreef:

  @Warre:
  een basic recept uit de landschapskrant van RLVA:
  500gr sleedoornpruimpjes wassen en doorprikken met een naald. Doe ze in een ruime bokaal. breng 250ml water aan de kook met daar in 350 gram suiker tot je een siroop bekomt. Laat deze volledig afkoelen en giet er een halve liter graanjenever bij.
  Giet dit mengsel over de pruimpjes en laat minstens drie maand trekken op een warme plaats (af en toe schudden).
  Je moet maar laten weten wanneer we moeten komen voor de vergelijkende test :-)

 13. Loko Tosh schreef:

  @Bart: water? beurk! ik vervang dat water door gelijk welke alkohol van zo’n 40°, als je de bokaal de eerste week geregeld schudt, lost die suiker ook wel op.

 14. mirrieee schreef:

  ieeeeeeeeeeeeehhhh…… gatver.. die slak…
  iel

 15. bart schreef:

  dank, mirrieee, voor uw weldoordachte en constructieve inbreng.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.