de achterstand regeert het land

Het was u misschien al opgevallen, maar de laatste tijd hol ik een beetje achter de zaken aan wat deze blog betreft. Het duurt algauw een paar dagen eer foto’s en tekst online geraken. Soms doet het dan alweer niets meer ter zake en dan verdwijnen de kladjes in de prullenbak en blijven de foto’s in het archief, helaas.

Niet alleen met deze blog hink ik achterop: met mijn fotoarchief zat ik vier maand achter, en er wachtte ook nog 40GB video om te verwerken. Maar zie: een dag thuis met slecht weer en er is al enige achterstand ingelopen. Trefwoorden gekoppeld aan de foto’s van de voorbije 4 maand, alles dubbel gebackupd en plaats vrij gemaakt op de harde schijf van mijn PC. Om die onmiddellijk weer vol te stampen met de filmpjes: die zijn overgebracht op PC maar moeten nog verwerkt worden. Maar allez, er is licht aan het eind van de tunnel. Als het morgen wat mee zit geraak ik misschien ook daarmee rond. En dan ben ik weer geheel de uwe, en moet het geen 24 uur meer duren om een foto als onderstaande te posten (hoop ik).

kerselaars in avondlicht


Op de voorgrond de twee kerselaars, daar achter een kriekenboom, nog een kerselaar en twee perelaars. Alles gigantisch in bloei, gefotografeerd bij een onwezenlijk licht na een korte onweersbui gisteravond.

Dit bericht is geplaatst in zonder rubriek met de tags . Bookmark de permalink.

8 reacties op de achterstand regeert het land

 1. Thomasds schreef:

  ‘tis toch schoon hé de lente, zeker met zo’n prachtige boomgaard.
  Leuk om nog eens een overzichtsfoto te zien van je tuin.
  Zou ook tof zijn mocht je deze foto bvb eens in 4 seizoennen posten, eens zien welk verschil dat geeft.

 2. moustache schreef:

  schitterend licht. 1 puntje van kritiek, het hek rechtsbeneden is wat afgeknipt onderaan. 2 stappen achteruit en het was helemaal perfect.

 3. onderdeappelboom schreef:

  Onderdeappelboom heeft het licht gezien, althans haar echtgenoot toen die een programma ontdekte en installeerde om foto’s automatisch te laten nummeren en (indien gewenst) te sorteren. Misschien een steek in het hart voor een echte foto-freak, maar wel een enorme tijdsbesparing voor wie (net als ik) altijd duizenden ‘unieke momenten’ van zijn kinderen vastlegt… :-)

 4. bart schreef:

  @Thomas: ik heb, een goed jaar geleden, vier maand lang wekelijks van op telkens dezelfde locatie een overzichtfoto gemaakt om de veranderingen met het seizoen te zien. Maar niet volgehouden helaas. Anders had ik er misschien iets als dit van kunnen maken.
  @moustache: twee stappen achteruit en dan begon het volgend stuk hek alweer rechts in beeld te komen ;-)
  @Onderdeappelboom: ik importeer mijn foto’s met adobe photoshop elements. Alle bestanden per maand in een map, met als automatische naamgeving vcbddmmjjabc.jpg waarbij vcb staat voor vancoppenolle bart, ddmmjj voor dag maand jaar en abc een gewone oplopend nummering. Daarmee weet ik automatisch aan de hand van de bestandsnaam wanneer de foto gemaakt is. Het grote werk zit hem in het ‘taggen’ van de foto’s: trefwoorden toevoegen van personen, locaties, dieren, planten,… en die vervolgens in het bestand zelf wegschrijven zodat die trefwoorden ook met andere programma’s zoals adobe bridge, lightroom,… kunnen gezocht worden. Zo kan ik met 1 simpele zoekopdracht bijvoorbeeld al mijn libellenfoto’s van de voorbije vier jaar bijeen zoeken en hoef ik niet alles te doorlopen.
  Na het toevoegen van de trefwoorden maak ik dan telkens twee backups op twee externe harddisks, waarvan er dan nog ene gekopieerd wordt op een PC op een externe locatie. Dus in feite heb ik van al mijn foto’s drie backups. Ne mens kan niet voorzichtig genoeg zijn :-)

 5. Thea schreef:

  Per toeval ben ik op je blog terecht gekomen, en bewonder je prachtige foto !!
  Ik ben sowieso al dol op blauwe luchtenfoto’s !! Geweldig mooi !!

  groetjes Thea

 6. onderdeappelboom schreef:

  O, zo… sja, met mijn kwaliteit foto’s is het natuurlijk niet zo erg als er eentje verloren gaat. Die van jou daarentegen…

 7. bart schreef:

  Bedankt Thea!
  Onderdeappelboom: och, ééntje meer of minder kwijt, ’t zou bij mij ook geen drama zijn als ik er per ongeluk een paar wis. Maar stel je voor dat je harde schijf sneuvelt en je bent al je foto’s van je kinderen kwijt… Backuppen! Echt! Voor de kostprijs van een externe harddisk moet je het niet meer laten tegenwoordig.

 8. moustache schreef:

  En voor wie een goed gratis backuptooltje zoekt voor thuisgebruik: Cobian backup.
  Het laat zip archiefjes achter die leesbaar zijn zonder de backuptool te gebruiken.
  Ik heb naast het originele steeds 2 backups beschikbaar, eentje op USB schijf en eentje op een NDAS schijfje die in de kelder staat. Ik mankeer nog een backup ergens weg van huis.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.