pinksterbloemen

pinksterbloem

Al van de eerste jaren toen we hier kwamen wonen doken in het voorjaar hier en daar pinksterbloemen op. Toen werd nog nagenoeg de hele tuin begraasd door de schapen, dus een lang leven waren ze niet beschoren. Maar toch: het was -naast boterbloemen, akkerdistels en witte klaver- één van de weinige soorten wilde bloemen in de tuin. Als ik toen (en nu nog) juist ingelicht ben wijst de aanwezigheid van pinksterbloemen bovendien op een toch-niet-zo-gigantisch-overbemeste-toestand, ook leuk!

Ondertussen heb ik de schapen bijna een derde van hun territorium afgeluisd, en floreren de pinksterbloemen in het niet-begraasde stuk als nooit tevoren. Dat is joepie-joepie, want het zijn mooie en opvallende bloemen die goed op foto pakken. Bovendien is de Pinksterbloem, samen met Look zonder look en Judaspenning, de belangrijkste waardplant van een heel mooi vlindertje: de Oranjetip. Een niet zo algemeen beestje, dat de eigenwijze tuin zo goed als jaarlijks aan doet.


En als ware ik David Attenborough op zoek naar één of ander zeldzaam beest: wat zit daar op de belendende pinksterblommen? Toch wel een oranjetipke zeker?!

pinksterbloem met oranjetip

Een mannetje (herkenbaar aan de oranje vleugeltippen, vrouwtjes hebben die niet), lang genoeg stil zittend om een paar foto’s te maken.
Hier zit het beestje met z’n roltong nectar op te slabberen. Dat doen ze bij veel meer bloemensoorten dan enkel bij Pinksterbloem, Judaspenning en Look zonder look. Het is dus niet omwille daarvan dat ze als waardplanten bestempeld worden, wel omdat de vrouwtjes van de oranjetip hun eitjes zo goed als enkel op deze soorten afzetten en de rupsen enkel die plantensoorten lusten.

Dit bericht is geplaatst in dieren, planten met de tags . Bookmark de permalink.

11 Responses to pinksterbloemen

 1. Thomas schreef:

  Mooie foto’s alweer Bart.
  Ik heb vroeger nog uren achter deze beestjes gelopen, die kunnen nu eens niet stilzitten hé …

 2. onderdeappelboom schreef:

  Ah, heet dat zo? Wij (West-Vlaamse kanten) noemen dat ‘smoetblomn’ (smout-bloemen, voor wie onze mooie taal niet spreekt ;-)). Nooit eerder geweten wat dat in het algemeen nederlands is. Net zoals ‘dokkestalen’ trouwens…

 3. Tokolosh schreef:

  aha, ahum, gisterenavond een vrouwtje gezien bij die smoutblomn in minne logting.

 4. Thea schreef:

  Ik zag er bij ons in de tuin ook een vliegen gistermiddag!!!

  Jammer dat de kleur van de Pinksterbloem op de foto bijna wit is!!

  Groetjes Thea

 5. Yolanda Elizabet schreef:

  Pinksterblommen, daar was ik als kind al dol op. Ik zag onlangs dat ik er een aantal in mijn border heb staan en die blijven daar ook. Waarom niet, ik vind ze mooi en nu ik weet dat ze zo belangrijk zijn voor het oranjetipje blijven ze helemaal want vlinders zijn mijn vriendjes. ;-)

  Bedankt voor de mooie foto’s en de info, Bart!

 6. Tokolosh schreef:

  geweldig filmpje bart!

 7. AnneTanne schreef:

  Omwille van die oranjetip (die naar het schijnt ook wel eens peterselievlinder wordt genoemd, omwille van de groene tekening op de onderkant van de vleugels) heb ik toen we ons huis kochten dat ene plantje look-zonder-look in de tuin gekoesterd.
  En met resultaat: niet alleen vind je nu overal look-zonder-lookjes, maar drie jaar geleden dartelde er voor het eerst een oranjetip rond.
  (Vorig jaar één roze pinksterbloem in de wei, dit jaar ontdekte ik ook nog een witte.)

 8. Hildegarde schreef:

  Prachtopnames en pinksterbloemen met oranjetipjes : wat geweldig dat ze er nog/weer zijn.

 9. bart schreef:

  @Allemaal: bedankt voor de complimenten. Tips voor verbetering zijn ook altijd welkom!
  @Thomas: ’s morgens vroeg en ’s avonds laat zijn ze iets rustiger, dan is’t de moment :-)
  @Thea: er bestaat blijkbaar nogal wat kleurvariatie onder de pinksterbloemen.
  @Hildegarde: inderdaad, vooral: vorig jaar heb ik geen enkel Oranjetipje gezien dus ik hield een beetje mijn hart vast. Maar dit jaar zijn ze gelukkig regelmatig aanwezig in de tuin.

 10. janus schreef:

  mooi! ik ben ook bezig geweest pinksterbloemen te fotograferen. het zijn skitterende bloemen toch? en dit jaar vliegen de oranjetipjes inderdaad volop! daar kunnen we alleen maar content mee zijn…

 11. Tineke schreef:

  Oranjetipje op de foto…Is me nog niet gelukt. Niet in vlindervorm althans, wel als rups. De vlinder zit niet stil, of als ie wel stil zit heb ik geen fototoestel. Wel een pinksterbloem: zie mijn weblog entry van 30 april 2009.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.