opstootje dynamiek

’t Is niet allemaal ‘natuur’ wat de klok slaat in de Eigenwijze tuin. Neen, kleine mensjes mogen hier ook helemaal hun gang gaan. ‘Kindvriendelijk tuinieren’ wordt dat genoemd, maar eigenlijk vind ik dat de evidentie zelve (kwatongen zullen beweren dat dat is omdat ik zelf nog volwassen moet worden :-) ). Vandaar dat het plaatselijk kleuterschooltje hier een graag geziene gast is. En net als vorig jaar kwamen ze ook dit jaar met plezier hun volenthousiaste zelve zijn.

Kippeneitjes rapen, lammetjes en cavia aaien (onze poezen houden zich op zo’n momenten vér uit de buurt), maar vooral veel spelen, lopen, fietsen, springen, schommelen, glijden en (jazeker!) een kamp bouwen in het bos!

dynamiek toevoegen

De gemiddelde Vlaamse verkavelingstuinier zou voor al dat jong geweld zijn hart vasthouden (ojee de kwetsbare borders en het frêle gazon) maar zo niet bij ons natuurlijk. Integendeel, de wijze lessen faunabeheer indachtig kunnen we het een beetje als ‘stootbegrazing’ zien.  Niet dat ik al die brave kinderkens met een kudde grazers zou durven vergelijken (ze hebben netjes gepicknickd op de daartoe voorziene dekens)! Maar door wat van de gebruikelijke paden af te wijken, hier en daar wat gras plat te walsen en door een en ander heen te fietsen voegen ze als vanzelf een tikje dynamiek toe. Zeer wenselijk allemaal, en in feite mochten ze zelfs nog een tandje bij gestoken hebben want je ziet amper dat ze langs geweest zijn. Hopelijk komen ze volgend jaar terug :-)

meer foto’s alhier

Dit bericht is geplaatst in in eigen tuin. Bookmark de permalink.

8 Responses to opstootje dynamiek

 1. Godelieve schreef:

  Prachtige plek om te ravotten!! En ze nemen mooie herinneringen mee naar huis.

 2. veerle schreef:

  Als ik (sommige) leerkrachten moet geloven, worden kinderen elk jaar een beetje erger. Over een p

 3. veerle schreef:

  …Over een paar jaar komt het dus in orde met die slootbegrazing.

 4. Franky schreef:

  Super gewoon ! :) Erg leuk die kleine snotters.

 5. annemiek schreef:

  De kids hbb zich enorm goe gehad op je peloeseke, in de wei en het bos! Ze waren er vandaag ook nog vol van. Nen dikke mercie!
  En die snotters van Wouwou vallen nog heel goe mee hoor!
  Ligt dat aan de ouders of de juffen ??! ;-)

 6. Buikberg schreef:

  Als je ze mooi bij elkaar ziet picknicken lijken het er veel minder dan op de andere foto’s ;-) En een paar zien er inderdaad uit alsof ze voor de eerste keer in ‘echt’ gras zitten. Ik verschiet wel enorm van jullie kinder-tuinaccomodatie, jawadde, niet moeilijk dat die elk jaar willen terugkomen… (onze schapen zouden er ook niet mee kunnen lachen, zoals die van jullie blijkbaar)

 7. onderdeappelboom schreef:

  Bart, supermooi initiatief, en mijn bewondering voor die immer lachende kleuterjuffen en -meesters stijgt bij elke foto :-) Hopelijk kunnen wij binnenkort soortgelijke foto’s plaatsen (met minder kleutertjes dan), want ik zie dat onze tuin langzamerhand op die van jou begint te lijken. Nu nog iets over beestjes zien te leren :-)

 8. bart schreef:

  @Godelieve: hopelijk geen nachtmerries over het donkere bos!
  @Veerle: gelukkig hebben we permanente ‘begrazing’ van drie actieve ravotters.
  @Franky: inderdaad!
  @Annemiek: dat ligt natuuuuuurlijk aan de ouders :-) (of aan iets in’t drinkwater… kan ook).
  @Buikberg: de kindertuinaccomodatie is voor de helft verzameld uit containers en groot-huisvuil-ophalingen en gewoon wat (soms veel) opgeknapt. En op dat ene rode fietsje heb ik zelf 35 jaar geleden nog rondgefietst. Enig nadeel is dat het allemaal nogal wat plaats inneemt :-)
  @Onderdeappelboom: Ons schooltje is gezegend met de meest fantastische mensen. De warmte en de energie die ze dagelijks voor onze kinderen opbrengen is bewonderenswaardig. Juffen, turnleraar en buitenschoolse opvang: stuk voor stuk mensen uit de duizend. Ik ben heel heel blij dat mijn drie spoken hun kleuterschooltijd in zo’n omgeving kunnen doorbrengen.
  (en deze week hebben ze nog een soort sportdag, een bezoek aan de kippenkwekerij én de dag daarop bezoek aan de paardenmelkerij, alstubieft!)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.