cursus natuurfotografie – slot

“De morgenstond geeft goud in de mond” beweert men. I call shenanigans!
Afgezien nog van het feit dat ik mij weinig aangenaams voor de geest kan halen bij de aanwezigheid van een klomp edelmetaal in mijn orale regio moet ik eerlijk bekennen dat het hele vroegmorgengebeuren echt niet meer aan mij besteed is. Pas op, in den tijd sprong ik moeiteloos om vier uur ’s morgens uit mijn bed om vervolgens twintig kilometer verder te fietsen teneinde daar naar jodelende blauwborstjes en karekietjes te zitten turen. Later draaiden we er ons hand zelfs niet voor om om rechtstreeks van de fuifzaal richting Harchies te rijden en aldaar de visarend nog eens te bekijken (slapen was voor mietjes!). Maar tegenwoordig moeten ze al met zeer goede argumenten komen willen ze mij nog voor zes uur uit mijn nest te halen.

langpootmug
Wel kijk, de praktijkles van de cursus natuurfotografie is zo’n argument. Samen met een dikke 25 andere wakkere burgers stond ik gisteren om 5u30 paraat aan de Kaaihoeve in Zwalm. Rollin in actie, het spreekt vanzelf dat ik weer één en ander bijgeleerd heb. Dit (en nog veel meer) onder andere:

 • statief niet gewoon neerzetten maar stevig in de grond drukken
 • stokjes gebruiken om in de wind bewegende onderwerpen te bevriezen
 • stokjes gebruiken om je beeld te construeren zoals jij het wil (het blad waarop de mug  hierboven zit een beetje kantelen bijvoorbeeld)
 • beter op de achtergrond letten
 • reflectiescherm gebruiken!
 • grijsverloopfilter hoeft niet per sé volledig horizontaal gebruikt te worden.

Een grijsverloopfilter had bijvoorbeeld in de linker bovenhoek van het beeld hier onder wonderen kunnen doen.

schelde

Jaat jaat, het was bijzonder interessant. Aan de andere kant… het zal je ook niet verwonderen dat er weer wat uitbreidingen aan mijn verlanglijstje gegroeid zijn. Een bezoekje aan Konijnenberg eerstdaags dringt zich op, en wel voor:

 • een verbindingsring voor mijn sigma 180mm en mijn (omgekeerde) 50mm
 • een deftig reflectiescherm
 • een difusiescherm
 • een filterhouder
 • een neutraal grijsfilter
 • een setje gradiëntfilters
 • een polarisatiefilter
 • een schuifslede voor op mijn statief

Hoog tijd voor nog een jobkorting me dunkt! Sfeerbeeldjes van de praktijkles vind je alhier.

Voor wie nu – volkomen terecht – gigantische spijt heeft dat hij/zij deze kans aan zich heeft laten voorbij gaan: er is herkansing mogelijk! Want in oktober hernemen we de hele cursus in Geraardsbergen. Meer info binnenkort op rlva.be

Dit bericht is geplaatst in zonder rubriek met de tags . Bookmark de permalink.

4 reacties op cursus natuurfotografie – slot

 1. the666bbq schreef:

  aha, de “reversed lense technique”, ik ga beginnen met de cheapo close-up voorzetfilters, een goedkoop speelgoedje wat je op vingers en tenen nog net kan tellen maar waarvan ik toch al een aantal leuke resultaten heb gezien, we zullen zien of dat prijs kwaliteitsverhaal klopt…

  Mogen externen van buiten de provincie ook naar de cursus komen ?? of kan je de collega’s van Aarschot (waar ik nog leuke korte opleidingen heb gevolgd) deze cursus natuurfotografie tippen ?

  Peter

 2. georgina schreef:

  Vraagje van een newbie: gebruik je een afstandsbediening voor de macro foto’s? Of is dat niet nodig als je met een statief werkt?

 3. AnneTanne schreef:

  En wanneer wordt die cursus een keer herhaald aan den andere kant van ’t Vlaamsche Land?

 4. bart schreef:

  @the666bbq: iedereen is welkom bij ons, wij zijn niet zo van het eigen-volk-eerst-type :-)
  Maar misschien moet je eens een berichtje naar RL Noord Hageland (http://www.rlnh.be) sturen, wellicht hebben ze er wel oor naar.
  @georgina: Er zit enorm veel verschil op de kwaliteit van statieven. Veel statieven zijn niet trillingvrij. Hoe zwaarder, hoe stabieler (maar ook duurder). Zelf heb ik een goed Manfrotto statief (nog een klasse lager dan Gitzo). Maar voor het echt kleine werk gebruik ik inderdaad een draadontspanner om alle beweging van het toestel te vermijden, en soms ook spiegel vooropklap er bij (is niet met alle fototoestellen mogelijk) om trillingen door de bewegende spiegel op te vangen. Maar sommigen doen het gewoon met de combinatie goed statief -rustig afdrukken, dus ’t is niet absoluut noodzakelijk.
  @Annetanne: je moet je plaatselijk regionaal landschap maar wat achter hun vodden zitten! :-) (contactgegevens op http://www.regionalelandschappen.be)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.