camouflage

larve libel

Mijn vijver is geen fijne plaats om te leven. Toch niet als ik bekijk hoeveel hongerige rovers er in rondpeddelen. Je zal maar een weerloos larfje zijn van het vegetarisch-vredelievende type dat daar tussen al die bijters en zuigers z’n maag moet volgrazen. Honderden roofwantsen en waterkevers hebben het op je gemunt, maar ook de überrover van de foto hierboven komt in groten getale voor: libellenlarven. Deze is nog vrij bescheiden van omvang, maar na een korte carrière van een eten en vervellen zal hij/zij uitgegroeid zijn tot een sluipmoordenaar van een viertal centimeter. Niet actief jagend, maar onbeweeglijk loerend van tussen de vegetatie op argeloze voorbijzwemmers, inclusief soortgenoten. Wie te dicht komt wordt vastgegrepen door het uitklapbaar vangmasker en zonder veel complimenten opgepeuzeld. Ne mens zou verwonderd zijn dat er uberhaupt nog iets in leven is in zo’n moordpoel. Ik durf er bijkans mijn vingers niet meer in steken!

Dit bericht is geplaatst in dieren, vijver met de tags , . Bookmark de permalink.

2 Responses to camouflage

  1. Menck schreef:

    Ik zal met tijd en boterhammen mijn wedervaren met een libellenlarve eens op mijn blog gooien. Wedden dat je dan zeker je vingers niet meer in je vijver durft te steken? Mijn vijveropkuis is namelijk geëindigd in de spoedafdeling van het dichtsbijzijnde ziekenhuis alwaar mijn leven aan een zijden draadje hing. Eén beet van een libellenlarve did it, jawel.

  2. Loko Tosh schreef:

    Hebben hier in het aquarium duidelijk gezien dat die larven serieuze bijters en slokoppen zijn. Het enige exemplaar hier heeft eerst alle poelslakken leeggezogen en bij gebrek aan ander freet heb ik er dan zowat dagelijks een kompostworm (Eisenia foetida) ingeworpen, ocharme. Ook eventjes woelen met een stokje was genoeg om Nessie te laten chargeren. Brrr

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.