een eigenwijze maar vlindervriendelijke tuin

bruin zandoogje

Het stikt dit jaar van de vlinders in de tuin, en niet alleen bij ons. Gelukkig maar, want vorig jaar was een behoorlijk dieptepunt. Hopelijk hebben ook de zeldzamer soorten in de reservaatjes hier en daar zich wat hersteld. In onze tuin zijn vooral de zandoogjes (oranje en bont, in mindere mate het bruin) zeer talrijk. Maar ook veel landkaartjes, klein geaderd witje, klein koolwitje, distelvlinder en gehakkelde aurelia. Misschien heeft dat te maken met een paar van de vlindervriendelijke ingrepen die hier de laatste jaren gebeurd zijn.

In eerste instantie de plantenkeuze natuurlijk. Voedselplanten zoals lavendel, verbena, oregano, kaardebol en als absolute topper net als bij Annetanne het leverkruid. Tot en met vorig jaar stond er ook een buddleia, maar met mijn legendarisch slecht tuinierschap ben ik er in geslaagd hem te vermoorden. Ik ben waarschijnlijk de enige mens in West Europa die een buddleia kapot kan snoeien… :-/

Naast de voedselplanten voor de vlinders vinden ook de rupsen de nodige waardplanten in onze tuin (brandnetels, kolen, pinksterbloem en look zonder look, grasjes,…)

distelvlinders

Maar ook voor de wintermaanden zijn er een paar ingrepen mogelijk om vlinders een duwtje in de rug te geven, en dat wordt in veel tuinen over het hoofd gezien. De nodige ‘vuile hoekjes’ laten staan (holle stengels, hoog gras,…) voor de overwinterende eitjes, rupsen en/of poppen. En in de stal vinden overwinterende vlinders zoals de dagpauwoog plaats tussen planken en gestapelde dakpannen.

vlinders

Ook de windsingel die twee jaar geleden aangelegd werd (de zone tussen de C’s op onderstand plannetje) begint z’n vruchten af te werpen: hier vinden vlinders (en andere insecten) altijd wel een warm en windluw plekje om op te warmen. Vooral de bonte zandoogjes en de landkaartjes voelen zich hier thuis.

En zo is er dit jaar al een luzernevlinder langs gekomen, en heeft ook een boomblauwtje (op het eind van het filmpje te zien) zich in onze tuin gevestigd. Alleen op de koninginnepage is het nog wachten, al staat er enorm veel wilde peen als waardplant ter beschikking. Een hoop tips voor een vlindervriendelijke tuin, netjes op een rijtje, vind je hier en hier.

vlinders op koninginnekruid on Vimeo.

Dit bericht is geplaatst in dieren, planten, video met de tags . Bookmark de permalink.

12 reacties op een eigenwijze maar vlindervriendelijke tuin

 1. muggenbeet schreef:

  Het meest opvallend hier in Tessenderlo (bij mezelf en mijn ouders) is de terugkeer van de distelvlinder. Hij komt echt in grote getale voor na jaren van afwezigheid. Tof om te lezen, maar ik wist dit al langer, dat jij de vlindertjes ook in de watten legt.

 2. the666bbq schreef:

  dit jaar een gigantisch immigratie van noordafrikaanse distelvlinders volgens onze natuurpunt gids, en die hun aantallen mogen er zijn inderdaad.

  Bij ons al wel een koninginnepage gespot, op de Buddleja, die dit jaar van bij de grond is moeten vertrekken wegens de rest kapotgevroren deze winter. Jij hebt die van jouw dus echt wel pijn gedaan.

  Windsingels zijn me nog onbekend, waarschijnlijk een antwaarps fenomeen ? ;-)

 3. Robin schreef:

  Ik heb mijn buddleja dit jaar ook te vroeg gesnoeid, hij is kapot gevroren in de winter, je bent dus niet de enige in West – Europa ;-) Voor de rest ben ik toch wel onder de indruk van jouw vlindertuin, ik ben er jaloers op ^^

 4. AnneTanne schreef:

  Ik had vijf buddleja’s in mijn tuin. Drie stonden er achteraan, in het ‘bos’. Die drie werden nooit gesnoeid, maar zijn afgelopen winter alledrie tot de grond toe afgevroren (één is er weliswaar terug uitgeschoten). De twee die iets beschutter stonden (en wel min-of-meer jaarlijks gesnoeid werden hebben de winter probleemloos overleefd.

  Dus wat mij betreft mag je de schuld voor het schielijk overlijden van je vlinderstruik gerust op de winter steken hoor.

 5. fotorantje schreef:

  wordt je toch wel rustig van, van vlindertjes te bewonderen
  in het park zie ik vooral de distelvlinder, soms eens een witje

 6. AnneTanne schreef:

  Als ik goed gelezen heb noem jij de kleine vos ook niet?
  Die heb ik volgens mij deze zomer één keer gezien, maar omdat hij niet terug opduikt, begin ik zelfs daaraan te twijfelen.

 7. bart schreef:

  @Annetanne: inderdaad, kleine vos is de grote afwezige dit jaar. En ook dagpauwogen zijn veel minder algemeen dan andere jaren. Beide soorten overwinteren als volwassen vlinder. Ik vermoed een beetje dat ze ook ook last gehad hebben van de strenge winter; voor het eerst in jaren heeft het ook gevroren in onze stalletjes, bietenhok en andere koterijen.

 8. Menck schreef:

  Buddleja en Eupatorium zijn ook hier de grote vlinderpleisters. Doch momenteel ook erg in trek zijn Hebe, Knautia, Phlox, Verbena, Veronica en Agastache. Leuk om zien hoe vlinders en bijen/hommels/wespen samen fourageren.

 9. Miguel schreef:

  Hey Bart,
  Bij ons in Houthulst ook vlinders allom. Vorige zaterdag ruim 250 van 17 verschillende soorten (voor de maand juli). Augustus zou daar nog wat aantallen moeten kunnen aan toevoegen!?
  Ook bij ons geen Kleine Vos, en dat de laatste 3 jaar al niet meer. Boomblauwtje zit er ook nog niet omdat de struikskes nog ietsie pietsie te klein zijn.
  Door het hooilandje met veel rolklaver en hazepootje hebben we het geluk om 6-7 Oranje Luzernevlinders te mogen ‘huizen’.
  Bij ons zitten de vlinders vooral op: Rudbeckia, Marjolein, Ijzerhard en de paar Speerdistels die ik weiger weg te doen.
  Ben vlinderstruiken aan het kweken, als je er eentje wilt, dan hou ik er eentje over voor je. Maar sinds ik onlangs te weten gekomen ben dat er een welbepaald (maar voor mij alsnog onbepaald) kleur Vlinderstruik meer vlinders aantrekt dan andere… ben ik nog op zoek naar een ‘waardplant’ voor m’n stekjes voor volgend jaar. Het zou een licht lila-paarsblauwe variant zijn. Diegene die ik nu staan heb in pottekes plant ik her en der dan wel uit…

 10. Thomasds schreef:

  Zo te zien zijn velen bezig over de vlinders op hun blog, positief, want er zijn er precies wel meer dan andere jaren (sommige soorten dan toch). Nochtans hebben we een vrij strenge winter gehad (vandaar geen kleine vos, minder Dagpauwogen enzo).
  Heel leuk om filmpjes te posten Bart. Foto’s blijven m’n favoriet, maar via een film heb je meer een idee hoe de tuin, en de plant er uitziet. Zo merk ik dat je bijna struikvormen hebt van koninginnekruid. Ook leuk om de vogels te horen op de achtergrond. Het geeft toch een nieuwe dimensie aan een blog op die manier.
  Hier vooral distelvlinders en oranje zandoogjes, zoals bij de meesten wel.
  @Miguel
  Ik ben me een beetje aan het verdiepen in de B Davidii soorten. Heb zonet het boek over deze struik besteld (jaja, er bestaat over alles wel een boek of website): “Buddlejas (Royal Horticultural Society Plant Collector Guide)”.
  Over welke soort Davidii heb je het juist?
  M’n Asclepiassen beginnen er ook door te komen, vorige week gezaaid. Volgend jaar kan ik ze dan planten in potten buiten, en hopelijk veel zaden, zo kunnen we ze een beetje uitdelen.
  Ik merk toch dat meer mensen, en zelf tuincentra vlindervriendelijke acties aan het ondernemen zijn, mooizo!

 11. Tineke schreef:

  In Nederland was afgelopen weekend voor het eerst vlindertelweekend. In het noorden van Nederland, vlakbij Groningen, hebben we vooral distelvlinders en dagpauwogen geteld. Maar ook enkele kleine vossen. Zie http://members.home.nl/tvdmeij/files/f84a2287560c0a2bd037b56dfdc0c2ea-1257.html

 12. Heike schreef:

  Prachtig, die massale vlinder-terugkeer!!! Super, de foto’s die je maakt, een blog om te volgen…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.