het gele gevaar

boze wesp

Doemscenario’s en ware gruwel werden ons voorgehouden, want met miljoenen gingen ze ons het leven zuur maken, zo in september. Maar àzo gigantisch vind ik die wespenplaag eerlijk gezegd precies ook weer niet. Oké, op de levend erfgoed dag hebben ze mij in Puyenbroek behoorlijk op mijn systeem gewerkt toen ik in de speeltuin mijn pistoleetjes wou consumeren. Logisch eigenlijk, want wellicht zijn die beesten daar zwaar geconditioneerd op open gaande frigoboxen. En ook op mijn eigenwijs terras heb ik bij diverse gelegenheden de vliegenmepper moeten bovenhalen om een paar hardnekkigaards naar de fillistijnen te kloppen. Maar voor de rest voel ik mij eerlijk waar niet gedérangeerd door wespen deze zomer, of toch niet meer dan anders. Net als elk jaar komen ze en masse afgezakt om het valfruit op te ruimen. Ze blijven echter zeer beleefd en houden zich aan wat op de grond ligt, of al aan de bomen aan het rotten is. ‘Braaf!’ zeg ik dan tegen de wespen.

En het zijn niet alleen de (zachtaardiger) franse veldwespen zoals op de foto hierboven, ook de grotere deugnieten (merken met zwarte voelsprieten zoals de gewone-  en de duitse wesp) komen hun voorraad opslaan. Pfeh! roep ik dan naar al die onheilsprofeten. En bij u? Blijven ze daar een beetje braaf?

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags . Bookmark de permalink.

19 reacties op het gele gevaar

 1. moustache schreef:

  Bij het terras toch 2 wespevalletjes in mekaar geknutseld en met pruimenconfituur gevuld. Hierbij 2 modellen vergeleken:
  De basis is een petfles maar bij het ene model snij je ze in 2 en draai je de bovenkant om tot een trechter. Bij het andere draai je de fles om zodat de wespen van onder naar boven de trechter doorvliegen. De laatste versie is duidelijk een stuk beter!

 2. marl1 schreef:

  Geweldige plaat: de sprietjes lijken net worteltjes…:-))))
  De overlast valt mee- af en toe een verdwaalde, maar misschien komt het door een potje van kruidnagelen met citroen dat op de buitentafel staat…..;-)

 3. J. schreef:

  Fraaie foto!
  De kranten bij ons waarschuwden ook voor Vreselijke Wespenplagen, maar het is mij erg meegevallen. In augustus gedroegen ze zich redelijk beschaafd en op het ogenblik zie ik ze amper meer.

 4. hoow schreef:

  In de tuin geen wespen te bespeuren , wel hommels en dazen!! En agressief dat die laatste zijn, serieuze bulten aan over gehouden.

 5. Loko Tosh schreef:

  schrik voor wespen, schrik voor vogelgriep, schrik voor terroristen, schrik voor de crisis, schrik voor vanalles en nog wat. zo worden we geregeerd en braaf gehouden. Massa media = vergif, niet inslikken!

 6. warre schreef:

  … veel wespen ja, maar niet veel last van gehad … dazen daarentegen waren dees jaar venijnig meer dan anders aanwezig mijn gedacht … en o wee! gehoord dat de aziatische hoornaar van zuid-frankrijk naar noord-afrika is getrokken deze zomer … dus binnenkort in uw tuin :)

 7. the666bbq schreef:

  hoornaar in de tuin … uhm, na het ‘incident’ voor de porseleinen troon en de close encounter naast het bed zou ik nie liever hebben dan dat de hoornaars in de tuin komen (en daar blijven)

  veel in elk geval wel, maar last is relatief … ik heb me wel altijd afgevraagd wat het nut van die beesten was maar sinds ze naast fruit ook insecten op hun dieet hebben staan zo schijnt ’t mogen ze blijven; ze maken toch zo’n mooie nesten (rond uw botten bv, en ik denk dat er een aantal ook druk in de weer zijn geweest om een aantal isolatieproblemen van het dak op te lossen).

  Ik zie ze in elk geval ook in steeds meer vormen en kleuren (zelfs nuchter), zal wel aan het klimaat liggen ‘dat niet verandert’…

 8. onderdeappelboom schreef:

  Eén wesp gezien, misschien 2. Da’s alles. Net zoals de muggen. Waar waren die deze zomer?

 9. dieter schreef:

  in het zoete frankrijk stikte het deze zomer anders wel van de wespen, meer dan gewoonlijk, aldus de inboorling. Zo erg zelfs, dat we binnen moesten gaan zitten om te eten en te drinken. eens een wesp al op de lippen van je appelsap drinkende koter zijn deel komt halen vind ik het toch minder leuk.
  Ten huize toch ook meer wespen gezien dan vorig jaar. en zo irritant dat we ze dit jaar met de vliegenmepper te lijf zijn gegaan. ze waren wel sloom. ene hebben we op een vork gespietst, zo mak zat hij te wachten op zijn einde.
  maar van de septemberinvasie ook niets gezien. en blij toe.

 10. tijdtussendoor schreef:

  Geen wespen te zien hier. Alleen maar spinnen zodat je hoofd regelmatig omgeven is door spinnenwebben ;)

 11. boer Thomas schreef:

  hm, dan zijn ze toch toevallig allemaal in mijnen hof neergestreken.
  1 glas fanta laten staan: 50 wespen…
  Ik denk dat ik er in totaal zo een 200 heb doodgeslaan. Niet zomaar doodslaan, determinatie-doodslaan. We hebben vnl te maken met een invasie van de Duitse wesp. De gewone wesp was in mindere mate aanwezig. Het was uitermate moeilijk om buiten te eten als er steeds een 10-tal rond de tafel aan het vliegen waren… .

 12. AnneTanne schreef:

  De wespen waar vroeger hier dan andere jaren (begin augustus was het een aantal dagen NIET PLEZANT om buiten te eten). Maar vervolgens waren ze ook véél vroeger weg dan andere jaren… Al wekenlang nog nauwelijks een wesp gezien.

 13. janus schreef:

  allee, omdat er vraag naar is: in het hemelse kuurne was het begin augustus niet te doen om buiten te eten, nu echter wel. maar dit terzijde: met welk materiaal hebt ge dergelijk detail vastgelegd? skitterend prentje! mijn welgemeende complimenten!!

 14. Menck schreef:

  Gek, maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de zomer van 2009 een behoorlijk wespenarme editie was.

 15. bart schreef:

  @Janus: met de 180mm macro van sigma. dankewel.
  @Menck: my point exactly. Overal zeer veelvuldig in het nieuws, maar uiteindelijk lijkt het toch wel bijzonder mee te vallen.

 16. Jeroen Engbers schreef:

  Prachtige foto evenals de site
  Nee de buren wat meer met en nest in oze leiperen, heb het idee dat de solitaire bijen en wespen hier wat mee doen maar dat is gissen.

  Met een gifspuitbus van de boerenbond (haat gif maar er waren er wel heel veel)
  was het heel snel klaar geloof niet eens dat het echt gif is het ruikt enorm naar mint.
  Hoefde niet eens een bedrijf te halen al had ik wel mijn vrouw in een imker veranderd. ze is iest meer van een ‘lastie dieren klusjes held (schoonpa’s opvoeding)
  Grapppig beeld wel

 17. bart schreef:

  Jeroen, volgens mij heb je toch nét wat te veel van die mintgeur opgesnoven! Of anders ben ik het Brabants totaal niet machtig… :-)

 18. Neodymium schreef:

  De aziatische hoornaar, die per ongeluk in zuid-Frankrijk terecht is gekomen, is inmiddels opgerukt tot in Belgie. De insekten bereiken een lengte van circa 4 cm. en hebben geen natuurlijke vijanden. Enge krengen.

 19. Jens D'Haeseleer schreef:

  Even melden dat voorgaande opmerking over de Aziatische hoornaar hoogstwaarschijnlijk op een foute determinatie berust. Ik moet jullie echter melden dat het eerder deze maand wél koekenbak was. De eerste officiele melding van een Aziatische hoornaar in België is een feit! Zie ook: http://www.natuurbericht.be/index.php?id=6916 en http://waarnemingen.be/waarneming/view/61168177.

  Groeten
  Jens

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.