het dieptepunt is bereikt

Hoop op beterschap is er, dames en heren. Wat zeg ik? Zekerheid van beterschap, zelfs! Want vanaf nu kruipen we langzaampjes aan weer uit het deprimerend dal van de vroeg-donker-avonden. Dat de dagen in de praktijk nog altijd korter worden valt volledig op rekening van de ochtenden te schrijven, en ik heb het zo al niet voor ochtenden. Maar ochere, wat kan het mij schelen of het ’s morgens nu tien minuten vroeger of later licht wordt: ofwel zit ik op mijn werk, ofwel lig ik in mijn bed. Je m’en fous met andere woorden. Maar ’s avonds, ja dan is dat wel van belang. Want dan ben ik in wakkere hoedanigheid thuis.  En zie, ging het zonneke een paar dagen geleden nog onder om 16u36, vandaag blijft ze al welgeteld een minuutje langer bij ons: tot 16u37. En dat betert almaar! Tegen ’t eind van dit jaar is ze al tien minuten langer onder ons! Wahey!! Dat stemt mij bijzonder vrolijk, en ik hoop van u hetzelfde. (klikkerdeklik alhier voor een tabel zonsopkomst en zonsondergang voor Brussel)

Dit bericht is geplaatst in zonder rubriek. Bookmark de permalink.

6 reacties op het dieptepunt is bereikt

 1. onderdeappelboom schreef:

  Reken maar dat dat ons vrolijk stemt! (maar voorlopig toch nog veeeeeeel kaarsjes om de avonden op te vrolijken…)

 2. Mexican Blackbirds schreef:

  Als je je op die tabel gebaseerd hebt, dan vrees ik toch een kleine domper op de feestvreugde te moeten zetten… ikke zie daar nergens 16u36 in staan en de avonden lijken weer pas langer te worden vanaf 18 december (van 16u37 naar 16u38).

 3. J. schreef:

  Haha, inderdaad, ik was ook al een weekje aan het aftellen :)).

 4. specht schreef:

  Mijn meter zei steevast op ‘den vijfden januari’: “Op driekoningenavond zijn de dagen met een haneschreeuw gelongen”

  Wijs mens was dat…

  en kijk ook NP weet dat en wordt er zelfs poetisch van: http://users.telenet.be/natuurpuntninove/

  Specht

 5. AnneTanne schreef:

  Bij mijn grootvader klonk het, dat met nieuwejaar de dagen nog maar nen haneschreeuw gelengd waren… waarbij hij er dan vaak aan toevoegde, dat met ‘haneschreeuw’ de tijdspannen tussen twee opeenvolgende ‘kukelekuu’s’, en niet één kukelekuu bedoeld werd…

 6. Eef schreef:

  Als januari-steenbok is het lengen van de dagen met de jaren ook het mooiste verjaardagscadeau geworden. Alhoewel ik sneeuw op mijn verjaardag ook wel erg apprecieer, maar daar kun je niet op tellen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.