knotterdeknotterdeknot!

Kwatongen aarzelden niet om openlijk te twijfelen aan de haalbaarheid van mijn knotplannen. ‘Pfeh!’ en ook wel ‘Mwoehahaaaa’ roep ik dan! Want ziet, wreed lang moet dat allemaal niet duren, zo’n knotwilg knotten. Het meest werk heb ik nog gehad met die valselijke vleesetende bramen die zich daar bovenaan in de knot genesteld hadden en het op mijn teer vel voorzien hadden. En omdat Lokotosh ook een ‘tijdens-fotootje’ aangevraagd had heb ik er ineens maar een soortement filmpje van gemaakt. Makkelijk zat: fotomarieke op tijdinterval (om de dertig seconden fotootje), daarna de hele zwik in Virtualdub geïmporteerd, een riedelke onder gezet, naar avi-formaat geëxporteerd en klaar was’t filmpje. Om het een beetje interwebs-vriendelijker te maken (lees – lichter) daarna nog even met Moviemaker een mpeg-ke van getrokken en dan op Vimeo geladen. Et voila.

En wees gerust, ook die drie laatste sprieten zijn er al lang en breed af. Maar op ’t eind begon het te regenen en  moest ik bij hoogdringendheid mijn fotomarieken in veiligheid brengen. A jaaa!

knotwilg

Dit bericht is geplaatst in in eigen tuin, planten met de tags , . Bookmark de permalink.

13 reacties op knotterdeknotterdeknot!

 1. moustache schreef:

  Vreed plezant zo gemonteerd. Wel een dik geval zeg. Enig idee hoe oud dit exemplaar is ?
  En om de hoeveel jaar knot jij ze ?

 2. AnneTanne schreef:

  Prachtig om te zien… en mooi om te merken hoe de dag stilaan van namiddag in avondschemer overgaat.
  Dit jaar hier geen knot-activiteiten… Dat hebben we zo-ongeveer-exact een jaar geleden gedaan…

 3. Menck schreef:

  Vet gedaan, dat filmpke. En schoon werk geleverd, vaneigens.

 4. Eef schreef:

  Geweldig filmpje! En een bewijs dat je het hebt overleefd.
  Fijne feestdagen nog.

 5. Yo schreef:

  super! en zo gezwind dat gij in die stronk springt zeg (door dat muziekje zat ik wel de hele tijd te wachten tot er een paar kledingstukken vanachter de stronk zouden vliegen…)

 6. R. schreef:

  Inderdaad superleuk filmpje! Mijn stekjes zijn door de vrieskou nog niet geplant geraakt… Misschien volgende week dagje verlof nemen, we zien nog wel.

 7. Martine schreef:

  Je denkt toch zeker niet dat ik een film van vleesetende bramen op teer vel ga bekijken? Dan slaap ik straks misschien slecht.
  Maar ik wens je intussen wel veel succes met je beknotteritis.
  XXXm

 8. onderdeappelboom schreef:

  Bart, mijn wiskunde laat mij in de steek. Ik tel: een videootje van 26 seconden. We stellen dat dit filmpje ongeveer 1beeld per seconde laat zien. En je hebt om de 30 seconden een beeld laten nemen. Dat komt op 26×30=780 en dat dan weer gedeeld door 60 komt neer op 13 minuten. Knot jij een knotwilg in 13 minuten??? Of zijn er simpelweg meer beelden per minuut te zien?
  Hoe dan ook: super filmpje!

 9. bart schreef:

  @Moustache: geen idee hoe oud hij is. Het was al een gigantische boom meer dan 10 jaar geleden. Hij is ook niet meer zo productief, dus knotten om de tien jaar volstaat.
  @Annetanne: het duister worden is vooral op rekening van een regenwolk te schrijven, ’t was nog geen 16 uur toen ik klaar was.
  @Menck: en ’t is al grotendeels opgekuist ook ondertussen, zelfs :-)
  @Eef: insgelijks!
  @Yo: ik zal je de volledige versie (met rondvliegende kledingstukken) privé doormailen ;-)
  @R: haast u spoed u, want volgende week zal’t weer vriezen! (maar je hebt nog een paar maand tijd hoor)
  @Martine: goed idee! volgende keer een horrorfilm!
  @Onderdeappelboom: blijkbaar zijn er bij het filmpjemaakproces een paar beeldjes verdwenen. In totaal heb ik er een veertigtal minuten over gedaan. Op zich niet zo lang, want ik heb een vlijmscherp gemotoriseerd zaagmachien (uit dunaldi!) waarmee ik doorheen de boomstammekens klief als ware het een opinelmes doorheen een à point camembert. Makkie!

 10. AnneTanne schreef:

  Dat gemotoriseerd zaagding valt mij dan weer tegen ;-)
  (Maar manlief meent hier ook altijd dat zagen moteur nie gaat.)

 11. Loko Tosh schreef:

  Bedankt Bart.
  @ mustachte: Uitgaande van het feit dat een wilg gemakkelijk jaarlijkse groeiringen van 1 cm breed produceert, kan een zeer ruwe schatting van de ouderdom van een wilg gemaakt worden door de diameter op borsthoogte in cm door twee te delen. Als de diameter van die knotwilg één meter is, dan is de wilg ongeveer 50 jaar. Voor traag groeiende bomen zoals eik en beuk, die amper groeiringen van 0.5 cm dik produceren, is de diameter in cm een ruwe maat voor de ouderdom. Als je overbuur zich exact herinnert wanneer die stekken de grond in gingen heb je ook de ouderdom van je boom en moet je niet meten om te weten.

 12. luc schreef:

  leuk filmpje een gouden tip: altijd eerst inzagen om uitscheuren te voorkomen
  alsook niet te kort afzagen.vanwege ervaren knotter.

 13. bart schreef:

  @Annetanne: ne mens moet toch niet overdrijven met dat masochisme vind ik. :-) Doe voor mij toch maar een gemotoriseerd geval.
  @Luc: groot gelijk wat dat uitscheuren betreft. Ik neem op dat vlak ook mijn voorzorgen, maar blijkbaar stond het nog niet bij de ‘knot- en haktips’ . Ik heb het er nu bijgevoegd, bedankt voor de tip.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.