stilaan weer actie

En dan bedoel ik met de titel geeneens de kortstondige  winterblogdip die me de voorbije weken acuut overviel (danig kortstondig dat je het waarschijnlijk niet eens gemerkt hebt). Neeneen, het gaat hem wel degelijk over den hof , waar na weken vrieskou er eindelijk weer enige actie mogelijk is.  Want gisteren moest ik tot mijn schokking en ontsteltenis vast  stellen hoe mijn strak geplande zondag gisteren danig in de soep liep. Nochtans, in theorie zag het er allemaal perfect haalbaar uit, met ruimschootse marges ingecalculeerd en al. Maar zo tegen het aperitief de middag liep alles danig in het honderd, waardoor ik -weeral- de plaatselijke Natuurpunt wandeling mis liep. Potverdepotver!

Dan maar in eigen tuin ‘de natuur’ opgezocht. Want ook al draait alles nog op een laag pitje, één en ander komt toch stilaan op gang. Enkele sneeuwklokjes zijn aan het grote avontuur begonnen en steken hun eerste groene sprieten bovengronds, enkele knoppen aan de haag doen een schijnbeweging richting uitlopen,… en zo van tussen de smeltende sneeuw komen enkele sporenkapsels van mossen piepen. Ook op het bijhorend muurtje zorgden mossen en korstmossen voor wat kleur. (Helaas: er bestaan gruwelijk veel soorten mossen en korstmossen, soorten herkennen zit er derhalve vooralsnog niet in. Een projectje voor de hele verre toekomst…)


mosjes

mosjes

Ook zwammen herkennen is – ’t is algemeen geweten- mijn sterkste vak niet. Maar het judasoor op de foto hier onder behoort wel tot mijn parate kennis. Een  soort die vooral op vlier schijnt te groeien, maar hier staan ze op een wilgentak.

judasoor

De rest van de tuin was nog in een bijzonder winterse rust gedompeld, al leek het bij de buizerds wel wat te kriebelen, want die vlogen met z’n tweeën (‘de bleke’ in gezelschap van ‘de normale’, waarmee ik geenszins gezegd wil hebben dat bleek zijn niet normaal zou kunnen zijn) luidkeels miauwend over de omgevende akkers en velden. Ook ikzelf kon enig voorjaars-optimisme niet helemaal onderdrukken en ging dan maar wat in mijn groententuintje (dat eindelijk ongeveer ontdooid is) roefelen: die laatste kapot gevroren warmoesstronk er nog uit gewipt, de eveneens slap gevallen peterselie gekortwiekt (heb ik het goed dat die tweejarig is en dus het komend voorjaar weer uitloopt?) en alweer één van de zes perkjes onkruidvrij gemaakt (nog drie te gaan, maar daar staan nog wortels, prei en winterpostelein op).  Maar de kroon op het ‘bijna-lente-gevoel’ kwam er rond 19 uur, toen ik in mijn garagedingk houtblokken ging ophalen voor in de houtstoof: een vleermuisje was voorwaar cirkeltjes aan het draaien op zoek naar iets eetbaars onder de beschutting van het dak. Ik heb er van contentement minutenlang naar staan kijken. Hopelijk vond het beestje een paar hapklare muggen en komt het nog de rest van de winter door… In elk geval: het doet uitkijken naar meer! (jaaaaa, ik weet dat het nog lang duurt…)

Dit bericht is geplaatst in paddestoelen met de tags , , . Bookmark de permalink.

9 reacties op stilaan weer actie

 1. dieter schreef:

  Hoorde dat vleermuisje niet in een winterslaap te zijn, en is het dus, muggen gevonden of niet, geen vogel voor de spreekwoordelijke kat?

 2. onderdeappelboom schreef:

  Ma nee gij ’t duurt niet lang meer; alleen metereologen denken dat ze nog tot in maart moeten wachten op de lente; wij weten beter: alles kriebelt en jeukt al van lentegoesting.

 3. bart schreef:

  @Dieter: vleermuizen onderbreken af en toe hun winterslaap, om te drinken, om iets te eten (indien voorradig) en … om te paren! Deze was duidelijk op zoek naar voedsel, vandaar dat ik hoop dat hij/zij iets gevonden heeft om de tijdelijke trek te stillen. Als het een beetje goed zit hang hij/zij nu alweer ergens op een veilig plaatsje om verder te slapen.
  @onderdeappelboom: ik peins’tkik ook jong!

 4. AnneTanne schreef:

  Wow, wat zijn die foto’s weer mooi…
  Als de zon er hier weer eens weer door komen piepen, moet ik die judasoren van mij(n vlier) toch ook eens wat aantrekkelijker zien te protretteren. (Die schijnt inderdaad ook op andere loofbomen dan vlier voor te komen, ik heb ze tot nu toe alleen op wilg ontmoet…)

 5. luc schreef:

  hoi heb nog niet stil gezeten Wilgen knotten,hout klieven,sneeuw ruimen…
  nog even en het werk kan beginnen.Mijn oren zagen er net zo uit maar dan ROOD

 6. Pingback: Ideeën gepikt… Plagiarism… | AnneTannes Kruidenklets

 7. tijdtussendoor schreef:

  Zondag overviel het mij de eerste keer…een lentekriebel. Donderdag veltvergadering en we kunnen weer beginnen denken en plannen ;)

 8. Eef schreef:

  Ja, ik hóóp het dat ge niet wilt zeggen dat bleek zijn niet normaal zou kunnen zijn! (“zou kunnen zijn” ik lees daar toch wat twijfel in)
  Hier heeft een vlinder zijn winterslaap in de berging onderbroken toen de zon op de andere kant van de deur scheen… helaas is die wel redelijk letterlijk een vlinder voor de niet-spreekwoordelijke kat geweest :-(

 9. Loko Tosh schreef:

  woensdag bij valavond schraapte een merel heel bedeesd zijn keel, dat belooft

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.