winters werkhout vóór

voor


hout tijdens

tijdens


hout na

na


Dit bericht is geplaatst in zonder rubriek. Bookmark de permalink.

15 reacties op winters werk

 1. the666bbq schreef:

  dan vraag ik me af zo, waarom een brave huisvader, niet gehinderd door kabels of verlengkabels aan zijn benzinegemotoriseerde werktuig toch nog kort bij huis, boven het gootje staat te zagemelen; binnen bij de stoof was er misschien net iets over ?? ;-)

 2. moustache schreef:

  Proper werk. Enkel af en toe wat klieven misschien ? Ik merk toch duidelijk het verschil in de kachel tussen volledige en gekliefde stammen.

 3. AnneTanne schreef:

  Da’s ’t voordeel van stoken met hout… Je krijgt het er meerdere keren warm van.

 4. Thea schreef:

  Je moet toch ergens heen met die energie , niet?

  Maar mij houd de vraag ook bezig, waaronm zo dicht bij de afvoer?

 5. onderdeappelboom schreef:

  Dat is toch niet allemaal van die knotwilgen; of wel? Het is in elk geval leuk hé, om zo in je eigen houtvoorraad te kunnen voorzien? Daarom wil ik dus ook knotwilgen (en hoop ik dat de mevrouw van het regionaal landschap ooit eens kan langskomen ;-))

 6. Lotte schreef:

  the 666qqq, denk dat dat de wijze les is dit jaar, volgende keer gootje afdekken :)
  Daarbij dat hout ligt daar en moet daar gezaagd en gestappeld terug komen te liggen ;)

  Maar ik ben er zeker van dat Bart er een logische en handige verklaring voor heeft :)

 7. AnneTanne schreef:

  Tip vanwege manlief:
  men neme één zoon (of dochter, of vrouw, of lief), en stopt die één kruiwagen in de pollen.
  Vervolgens wordt zoonlief (of dochterlief, of vrouwlief, of lieflief) gecommandeerd het hout netjes van de grond in de kruiwagen en van de kruiwagen in het ‘houtschop’ te stapelen… Kwestie van zelf het gevoel te blijven hebben de zaak totaal onder controle te hebben.

 8. Eddy schreef:

  goe bezig geweest Bart. Ben er zelf ook geregeld mee bezig en weet dus dat het best vermoeiend kan zijn. Jij bent wel wat comfortabeler gesteld dan ik met je ‘ezel’. Ik zaag alles liggend op de grond en da’s eigenlijk niet zo best voor mijn rug. Ik klief ook wel alles wat dikker is dan ong. 8 cm en dat is eigenlijk praktisch alles. Maar ik denk dat jij het meeste wilg hebt en ook wat els als ik goed zie en dat droogt wel goed. Ik hoop in ieder geval ook dat je gootje niet te fel verstopt is nu.

 9. FotoAnna schreef:

  Wat zal dat lekker branden !!
  Voelt hier de warme al en de geur…
  Lieve groetjes Anna

 10. bart schreef:

  Diep geroerd ben ik, door uw aller bekommerdheid omtrent de goede doorstroming mijner afwateringsgootje. Evenwel, door dat na afloop van de noeste arbeid even open te wippen en uit te borstelen is zagemeel samen met de ophoping van vuil van het voorbije jaar op tien minuutjes tijd weg. Gootje weer proper dus, no worries. Afdekken hoeft niet, zo geraakt het tenminste eens uitgekuist.
  Lotte slaat verder de nagel op de kop: het hout lag daar en moet ook weer daar gestapeld raken, en gezien mijn aangeboren luiheid zag ik er het nut niet van in om alles 2x te verslepen. Bovendien heb ik op de binnenkoer tenminste plaats genoeg én een stabiele ondergrond.
  Opruimen en stapelen gebeurt pas nadat alles verzaagd is, want daarvoor heb ik inderdaad hulp gekregen van mijn drie juniors, Annetanne, en die wil ik vooral niét in de buurt als die kettingzaag nog draait.
  De ezel is bij het verzagen echt wel een gemak. Is ook niet zo moeilijk zelf in elkaar te steken; gewoon een paar latten op de juiste manier aan elkaar vijzen en je bent al klaar. Een aanrader! Het hout is in hoofdzaak wilg, aangevuld met een klein beetje abeel. Het komt niet uit eigen tuin evenwel. Omdat wilg toch heel snel brandt klief ik die niet; af en toe een dikke blok kan handig zijn als je de stoof een paar uurtjes aan de praat wilt houden zonder ze continu te moeten checken. Nu ligt er nog een partij gewone es, zwarte els en abeel te wachten, zwaarder hout waarvan ik het grootste deel wel zal klieven. En dan is het wachten tot de winter van 2012, als alles droog is, om het te verstoken.

 11. AnneTanne schreef:

  Laat bij gelegenheid eens weten, of die wilg inderdaad voldoet als stookhout.
  Voorlopig hebben we weliswaar nog voor een paar winters genoeg ander hout zitten, maar manlief is er van overtuigd dat wilg de moeite van het verzagen niet waard is, beweert dat dat meteen opgebrand is, en relatief weinig warmte geeft.
  Het resultaat van het wilgenknotten komt hier dan ook voorlopig op de takkenril terecht.

 12. Menck schreef:

  Wilg is perfect als stookhout.

 13. Geert Van de Wiele schreef:

  Wat wilg betreft gaat het hem vooral over de haard waarin je stookt.
  Wij stoken in onze speksteenkachel al vijf jaar wilg. Dit jaar echter vooral appel (het aanbod, weet je wel). Het valt op dat appel trager brandt, en vooral heel veel meer as geeft dan wilg. Voor een speksteenkachel vind ik wilg ideaal. Brandt goed en snel en met veel hitte. Voor een gewone houtkachel is wilg ook een goed idee. Voor een open haard misschien een minder geslaagde keuze, wegens de relatief snellere verbranding. Dat je uit wilg echter geen warmte haalt is regelrechte quatsch…

 14. DriesM schreef:

  Hallo, prachtig site. Ik zal hier zeker nog vaak op bezoek komen om ideeen op te doen voor bij ons thuis. Toen we ons huis kochten stonden er 20 knotwilgen die 11 jaar niet geknot werden. Dat hout ligt nu te wachten tot onze speksteenkachel er komt. Het is onze droom om met deze kachel in onze eigen warmte voorziening te voldoen. Waarschijnlijk moeten we hiervoor wel nog heel veel wilgen bijplanten. Hoever komen jullie met je wilgenhout? Alle tips zijn welkom!

 15. Noel.waeremoes schreef:

  Beste,in mijn tuin staat een Metasequoiaboom ,is die gechikt als brandthout?
  Dank

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.