bloei!

Et ç’est parti, mon kiki! Links en rechts duiken de boerenkrokussen op, in grotere clusters dan het voorbije jaar, dus blijkbaar voelen die zich in hun element op de zware grond waar ze in staan. En ook de hazelaars staan nu in bloei, klein maar fijn.

Natuurlijk had ik, kalf dat ik ben, mijn ISO op 640 laten staan na wat binnenfoto’s. Met als gevolg dat je op alle foto’s ferm wat ruis kan zien, dju toch. Misschien morgen een herkansing wat dat betreft…

En inderdaad, met de combinatie 2x teleconverter, 3 tussenringen, 180mm macrolens en een macro voorzetlens kan je echt wel heel dichtbij komen. Een en ander scherp krijgen is dan weer een ander paar mouwen…

Dit bericht is geplaatst in just pictures, planten met de tags . Bookmark de permalink.

8 reacties op bloei!

 1. AnneTanne schreef:

  Amai… net een zee-anemoontje!
  Ik ben geneigd te gaan verkondigen dat ik ook eens een set tussenringen zou moeten kopen… maar laat ik eerst maar eens mijn ‘gewone’ macrolens goed in de vingers krijgen.

 2. Pingback: Snoeien doet groeien « Onder de appelboom

 3. moustache schreef:

  Blij dat ik niet de enige ben die regelmatig de ISO terug naar beneden vergeet te zetten… Anyways, voorlopig ben ik nog op zoek naar een goeie macro voor mijn Nikon D90 en dus kan ik enkel jaloers toekijken naar al dat macro moois.

 4. AnneTanne schreef:

  @Moustache: ik heb voor mijn Nikon D70 een Sigma MACRO 105mm F2.8 EX DG.
  Ik moet toegeven dat het echt wel een goede macro-lens is, maar als ik opnieuw voor de aankoop stond zou ik toch wat langer doorsparen en opteren voor een lens met een langere brandpuntsafstand (kwestie van ten eerste wriemelbeestjes van wat grotere afstand te kunnen portretteren, en ten tweede een grotere vervaging van de achtergrond te bekomen. (En het blijft jammer, dat de Nikon-reflexen niet de mogelijkheid geven om de spiegel ruim voor het afdrukken op te klappen… Daardoor is zelfs bij hoge sluitertijden iets van onscherpte soms niet uit te sluiten.

 5. bart schreef:

  @Annetanne: ik treed je bij wat betreft de lange brandpuntsafstand. Vooral bij vlinders, waterjuffers en ander argwanend gedierte is het handig als je wat verder af kan blijven. Bovendien kan je de lens ook als gewone telelens gebruiken, los van het macrogebruik. Het nadeel van een langere brandpuntsafstand, afgezien van de hogere prijs, is dan weer dat als je de lens in combinatie met tussenringen gebruikt, het effect van die tussenringen aanzienlijk minder is dan bij een lens met korte brandpuntsafstand.
  Overigens hebben sommige Nikon-reflexen wél een spiegel-opklap functie. (De D200 bijvoorbeeld :-) ) Mijn recept voor zo scherp mogelijke foto’s: goed statief gebruiken, dat statief stevig neerzetten (eens aandrukken in de grond), alle schroeven aan dat statief en aan de statiefkop goed vastzetten, spiegel vooraf opklappen en met draadontspanner werken. En hopen dat het niet te veel waait :-)

 6. AnneTanne schreef:

  Hé ja, je hebt gelijk… tot nu toe had ik de indruk gekregen dat de enige vorm van MLU bij Nikon een exposure delay was, maar blijkbaar heeft die D200 ook echte MLU.
  Ik was stillekesaan aan het overwegen om eens aan een D30 te gaan denken, maar het gebrek aan MLU deed mij toch aan mijn ouwetje blijven hangen – waarom een nieuw toestel kopen als net die functie die je het meest wil daar ook niet opzit.
  D200 lijkt niet meer in de handel, maar wellicht zijn er dan toch meer toestellen in de ‘niet allerduurste’ range die wel een echte MLU hebben.

 7. AnneTanne schreef:

  (D300 bedoelde ik – de D30 gaat mijn budget toch te boven vrees ik.)

 8. Bart schreef:

  Annetanne, rep je naar Konijnenberg, want de D300 heeft een mirror lockup functie (zie ook http://www.dpreview.com/reviews/NikonD300/page6.asp): De opmerking in die bespreking op dpreview ( ‘…it would have been nice to have this combined with a self-timer so you don’t need to touch the camera (or use a remote) to trigger the actual shutter release…’) is terecht. De minste aanraking van het toestel resulteert in een licht trillende lens, rampzalig bij macro. Zelf gebruik ik daarom consequent een draadontspanner.
  ps koop vooral geen D30 / 30D ! Dat is van de vijand! Van Canon! ;-)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.